Primii politicieni solicită ca ruşilor să le fie luat Mondialul din 2018: „E de neimaginat ca turneul să se joace acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin (stânga), alături de Blatter şi Merkel la finala Mondialul din 2014
Putin (stânga), alături de Blatter şi Merkel la finala Mondialul din 2014

Apar din ce în ce mai multe voci care cer sancţionarea şi izolarea Rusiei şi pe linie sportivă, după doborârea avionului MH17.

Dacă până acum ideea retragerii Mondialului din 2018 din Rusia era promovată doar de editorialişti şi de bloggeri, acum şi politicienii au început să insiste pe această temă. 

La câteva zile după ce publicaţia „Berlins Grösste Zeitung“ a ieşit pe copertă cu titlul „Mondialul la voi? Nu. Mersi!“, plasat lângă poza lui Putin, mai mulţi politicieni nemţi au comentat subiectul.

Ce au spus?

„Faptul că Rusia nu poate asigura un spaţiu aerian lipsit de pericole ar trebui să le dea de gândit celor de la FIFA. Cum poate găzdui Mondialul o asemenea ţară? După părerea mea, Germania sau Franţa ar trebui să preia dreptul de a organiza turneul de peste patru ani“, a declarat Michael Fuchs, membru în parlamentul german din partea partidului din care face parte şi Angela Merkel.

Peter Beuth, ministru de interne al statului Hesse, a fost şi mai vehement într-o declaraţie pentru „Bild“: „Dacă Putin nu se va implica în a lămuri cazul avionului prăbuşit, atunci găzduirea Mondialului de către Rusia e ceva de neimaginat“.

„Anularea dreptului Rusiei de a găzdui Mondialul din 2018 n-ar trebui să fie un subiect taboo“, a completat Stephen Meyer, membru în partidul Creştin Social (CSU) din Bavaria.

Olandezii: „Aşteptăm rezultatele anchetei“

Cei mai mulţi dintre pasagerii ucişi după doborârea zborului MH17 au fost olandezi. Tocmai de aceea, în ultimele zile, a fost dezbătut intens subiectul boicotării CM 2018 de către naţionala batavă, în cazul în care competiţia se va desfăşura în Rusia. 

Aceste discuţii au făcut ca Federaţia Olandeză de Fotbal să publice un comunicat de presă pe această temă. „Federaţia realizează că următorul Mondial, cel din Rusia, e un subiect sensibil pentru fanii olandezi. Totuşi, în viziunea noastră, o discuţie amplă despre CM 2018 ar trebui amânată până când avem rezultatele anchetei privind tragedia MH17“, a precizat forul din Amsterdam.

Ce zice FIFA?

Având în vedere declaraţiile date de politicienii din ţara sa, neamţul Theo Zwanziger, membru în Comitetul Executiv FIFA, a comentat posibilitatea ca CM 2018 să aibă loc în altă ţară şi nu în Rusia.

„Mondialul le-a fost acordat ruşilor, contractele au fost semnate şi drepturile au fost vândute. Foarte rar, boicotarea unor evenimente sportive dă rezultate, aşa că eu nu cred în astfel de demersuri. Sportul trebuie să meargă şi în locuri dureroase. Numai atunci putem spune că sportul îşi respectă valorile şi anume toleranţa şi pacea“, a spus Zwanziger.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite