Piţi umileşte vedetele: şase conflicte cu jucători importanţi, de la Hagi la Mutu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piţurcă se crede mai important decât este FOTO Cosmin Iftode/Rpressport
Piţurcă se crede mai important decât este FOTO Cosmin Iftode/Rpressport

De-a lungul mandatelor sale la echipa naţională, selecţionerul a dat în repetate rânduri dovadă de lipsă de diplomaţie în relaţia cu jucătorii importanţi.

Conflictele dintre Adrian Mutu şi Victor Piţurcă seamănă cu o telenovelă. Aproape că nu există acţiune a „tricolorilor” la care selecţionerul să nu încerce să arate că el este şeful şi să-l supună pe Mutu unei tirade lipsite de diplomaţie.
Episodul petrecut înaintea meciurilor cu Ungaria şi Olanda, când Mutu a fost la un pas de a fi exclus din lot a fost urmat de afirmaţia sarcastică a antrenorului, care a spus că „Adrian era distrus şi a plâns ca să nu-l dau afară”. Fotbalistul a contracarat, afirmând public că „înţelege orgoliile, dar asta cu plânsul e o invenţie”. Nu e însă prima dată când Mutu este umilit de selecţioner, aşa cum fotbalistul lui Ajaccio nu este primul fotbalist care s-a lovit de un astfel de tratament din partea selecţionerului. Iar istoria demonstrează că cei „mitraliaţi” de Piţurcă au fost jucători importanţi la naţională.

Atacul la Rege i-a fost fatal
Cel dintâi conflict al lui Piţi la naţională s-a petrecut în 1999 şi l-a avut în prim-plan pe Hagi. Totul a pornit de al o declaraţie a antrenorului, care a afirmat într-un interviu că meritul lui Hagi în calificarea echipei la Euro 2000 nu a fost foarte mare, deoarece „atunci când naţionala câştiga la Porto, împotriva Portugaliei, Gică stătea bine-mersi în faţa televizorului”. Apoi, Piţi a mai spus că unii fotbalişti ai naţionalei sunt nemulţumiţi că Hagi a primit o primă mare de calificare, deşi a jucat doar 4 partide în acele preliminarii. Declaraţiile lui l-au enervat pe Rege, care i-a avut alături pe cei mai importanţi jucători din lot, Gică Popescu şi Dan Petrescu, ultimul supărat şi el pentru că selecţionerul a pretins că Ioan Becali a intervenit pe lângă el ca „Bursucul” să fie căpitan de echipă într-un amical. Totul a culminat cu afirmaţia apăsată a selecţionerului care a spus că „dacă unii jucători intră în conflict cu mine, atunci ei nu vor mai juca pentru echipa naţională”.
A fost bomboana pe coliva unui scandat izbucnit doar din orgoliu, ţinând cont că România se calificase la turneul final din Belgia şi Olanda, fără a cunoaşte înfrângerea în preliminarii. Războiul cu liderii naţionalei i-a fost fatal lui Piţi, care s-a văzut dat afară într-un moment în care era, la 44 de ani, unul dintre cei mai promiţători selecţioneri din Europa şi avea la dispoziţie o echipă care încă mai putea multe. Frustrarea acelui episod nu i-a trecut lui Piţurcă nici până în ziua de azi, dovadă că înaintea meciului cu Ungaria a declarat că „nu Hagi, ci echipa a câştigat meciul din 1999”. Deşi a fost evident, la momentul respectiv, că Gică a avut un aport covârşitor la prima victorie din istorie a României contra maghiarilor.

Rădoi, victimă în 2005
Al doilea mandat al lui Victor Piţurcă l-a avut ca primă victimă pe Mirel Rădoi. Fotbalist Stelei a greşit, părăsind cantonamentul naţionalei de teama agravării unei accidentări, şi a fost exclus timp de aproape un an de la lot. În top acest timp, Piţurcă a spus de nenumărate ori că „Rădoi a minţit şi că nu mai are ce căuta la naţională câtă vreme el este antrenor acolo”. În 2006 însă a venit reconcilierea şi Mirel a revenit printre tricolori, însă Piţi n-a ratat ocazia de a-l umili public. S-a întâmplat la conferinţa de presă comună organizată de el şi de selecţioner, în care trebuia să se anunţe întoarcerea lui la naţională. Rădoi şi-a început discursul, spunând: „Am greşit şi îmi pare rău că am făcut asta”. Piţurcă, aşezat în stânga lui, l-a întrerupt însă brusc: ”Nu, nu spune că ai greşit. Zi că ai minţit”. Jenat, fotbalistul a continuat: „Vreau să-mi cer scuze...”, dar a fost din nou întrerupt: „Tu n-auzi să zici, am minţit. Zi exact aşa, am minţit...” A fost un moment penibil pentru toată asistenţa, cu atât mai mult pentru Rădoi, care a cedat şi a declarat aproape râzând: „Bine, am minţit şi îmi cer scuze”. A fost evident că gestul lui Rădoi de a pleca din cantonament înaintea unui meci a reprezentat un act grav de indisciplină, dar umilirea sa publică a dovedit încă o dată că orgoliul lui Piţurcă e nemăsurat.

Marica n-a jucat niciun minut la Euro 2008
Deşi a făcut parte din lot, Ciprian Marica n-a jucat deloc la turneul final din Austria şi Elveţia. Dăduse 5 goluri în preliminarii şi era unul dintre favoriţii la titularizare, dar o lovitură la cap, primită în timpul unui antrenament, l-a scos din circuit 2-3 zile. La ultimul meci din grupă, când Olanda ne conducea cu 1-0, Piţurcă l-a trimis la încălzire, dar la un moment dat a făcut un gest nervos spre el, după care l-a dezbrăcat repede pe Florentin Petre, care a intrat în joc. Aşa s-a irosit şansa lui Marica de a juca la un turneu final. „Nu mi-a plăcut cum se încălzea”, a explicat Piţi. „Nu mai contează, cert e că am rămas cu un gust amar. Eu n-am fost la Campionatul European”, a replicat Marica.

Niculae, chemat degeaba la Bucureşti
Un alt episod care a dovedit lipsa de diplomaţie a selecţionerului s-a petrecut în 2008. Pe atunci la Auxerre, Daniel Niculae, a primit convocare pentru meciul cu Franţa, de la Constanţa, numai că, la aterizarea pe aeroportul Otopeni, fotbalistul a aflat că s-a renunţat la el. Niculae s-a supărat foarte tare, mai ales că în perioada aceea era extrem de afectat de decesul tatălui său, şi a refuzat să mai vină la lot. „Era vorba doar de un telefon, nu se poate să fiu chemat din Franţa până aici şi să aud de la alţii că nu mai sunt pe lista convocaţilor”, a declarat el.    

Scandal monstru cu Săpunaru
Titular la Zaragoza, Cristi Săpunaru are porţile închise la echipa naţională. „Cât sunt eu selecţioner el nu mai are ce căuta aici”, a decis Piţurcă. De la ce a pornit totul? Piţi susţine că Săpunaru a refuzat convocarea la două amicale, preferând să plece în vacanţă. Fotbalistul pretinde că n-a primit nicio telegramă la club şi că totul e o invenţie a unui antrenor care l-a plăcut niciodată. Chiar şi Mircea Sandu l-a sfătuit pe Piţurcă să aibă o discuţie cu Săpunaru, însă acesta a refuzat, preferând să improvizeze pe unul dintre posturile pe care naţionala este descoperită, doar pentru  a nu-l chema pe fundaşul Zaragozei la lot.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite