Partea întunecată a sportului: blaturi făcute cu pistolul la tâmplă pentru afaceri de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spiritul jocului de fotbal a început tot mai mult să pălească în faţa intereselor financiare ale patronilor cluburilor FOTO Shutterstock
Spiritul jocului de fotbal a început tot mai mult să pălească în faţa intereselor financiare ale patronilor cluburilor FOTO Shutterstock

Fotbalul a devenit o industrie pătată de blaturi de miliare de dolari, practică răspândită în rândul multor sporturi populare din întreaga lume, atrage atenţia Associated Press.

Pariurile online, bandele criminale şi chiar încetinirea creşterii economice au făcut din fotbal o ţintă profitabilă, iar acum, sportul cunoscut pentru eleganţa, atletismul şi tradiţia asigurării unui joc curar, a devenit un joc „murdar“.

Fobalul este într-o stare dezastruoasă. Trucarea unor meciuri pentru a asigura fraudulos victoria la jocurile de noroc a devenit o practică răspândită la nivel global“, crede Chris Eaton, director al integrităţii sportului din cadrul Centrului Internaţional pentru Securitatea Sportului.

În 2012, cel puţin 50 de ţări au avut parte de investigaţii privind trucarea unor meciuri, adică aproape un sfert din cele 209 membre ale FIFA, fiind implicaţi sute de oameni. Europolul, o organizaţie de combatere a criminalităţii la nivel european, a anunţat săptămâna trecută că a descoperit 680 de meciuri „suspecte“ la nivel mondial, începând cu anul 2008, 380 dintre aceste meciuri defăşurându-se în Europa.

Un pariu cât PIB-ul Elveţiei

Globalizarea a propulsat averea unora dintre cele mai populare echipe de fotbal, cum ar fi Manchester United, fiind generate venituri considerabile din difuzarea meciurilor acestor echipe care participă în turnee precum Liga Campionilor Europeni. Iar acest succes a fost speculat de grupurile criminale, pentru că este mult mai uşor să transfere peste graniţe profiturile din pariuri, decât să o facă prin contrabandă. „Vorbim despre criminali în adevăratul sens al cuvântului: mafia italiană, rusă, ori despre bandele chineze“, a spus Sylvia Schenk, expert în corupţia sportivă.

Ralf Mutschke, şeful de securitate de la FIFA, admite că oficialii din fotbal au subestimat amploarea trucării meciurilor. Nu există nicio modalitate prin care FIFA să facă faţă crimei organizate de una singură, a avertizat el.

Pariurile sportive generează anual sute de miliarde de dolari, 90% din aceste pariuri fiind puse pe meciuri de fotbal, dupa cum declară şeful Interpol Ronald Noble, într-un interviu pentru AP. Eaton, fost expert FIFA, vorbeşte despre o cifră estimată la 370 de miliarde de euro pe an. Suma totală de generată de pariurile sportive poate fi comparată cu Produsul Intern Brut al Elveţiei.

Trucarea (rezultatul jocului este stabilit dinainte n.red.) este folosită de anumiţi pariori pentru a face bani în urma unor pariuri despre care ştiu sigur că le vor câştiga. Meciurile mai sunt măsluite şi pentru a propulsa o echipă într-o divizie superioară, acolo unde poate avea câştiguri mult mai mari.

Decăderea fotbalului

FIFA a estimat profituri de 11 miliarde de euro pe an pentru grupurile de crimă organizată, în urma blaturilor din fotbal. Doar în Italia, cel mai recent scandal pe această temă se presupune că ar fi produs un profit de două miliarde de euro pentru organizaţiile mafiote. Oficialii din fotbal sunt conştienţi de faptul că blaturile repetate subminează integritatea sportului, ducând la retragerea unor sponsori şi la reducerea contractelor de miliarde de euro pe drepturile de televizare.

FIFA a câştigat 1,8 miliarde euro din vânzarea drepturilor de transmitere a meciurilor Cupei Mondiale din Africa de Sud din 2010 şi a căzut deja de acord asupra unor contracte în valoare de 2,25 miliarde de euro pentru Cupa Mondială din Rusia din 2018. Premier League a dobândit două miliarde de euro doar din drepturile de televizare în Marea Britanie, iar participarea în grupele Ligii Campionilor aduce echipelor aproximativ 60 de milioane de dolari anual.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a proclamat „toleranţă zero“ pentru trucarea meciurilor, dar, până în prezent, autorităţile angajate în acest proces „s-au dovedit a fi neajutorate“ în faţa crimei organizate, potrivit unui studiu din 2012 privind aranjarea meciurilor. Raportul avertiza că riscul ca fotbalul „să se prăbuşească din cauza scandalurilor repetate este real şi nu trebuie subestimat.“

Blaturile din sport există de ani de zile şi nu se limitează doar la fotbal. „A infectat“, de asemenea, sporturi precum cricket, tenis, cursele de cai şi chiar voleiul. Cu toate acestea, nimic nu se apropie de amploarea acuzaţiilor de trucare a meciurilor de fotbal, mai ales din cauza intereselor enorme a pariorilor din Asia în meciurile europene, crede David Forrest, economist la Universitatea Salford, Marea Britanie.

Numai în luna ianuarie a acestui an, FIFA a interzis pe viaţă activitatea în fotbal a 41 de jucători din Coreea de Sud, din cauza aranjării de meciuri. Au urmat apoi 51 de interdicţii la nivel mondial, dintre care 22 pe viaţă asupra jucătorilor, oficialilor şi arbitrilor din Croaţia, Finlanda, Guatemala, Italia, Nicaragua, Portugalia şi Turcia.

Leagănul trucării meciurilor

Grupurile mafiote au vizat fiecare nivel al unui joc, de la Cupa Modială, la turnee regionale sau Liga Campionilor, până la amicale, jocurile echipei naţionale sau chiar la jocurile de amatori. Mai mult, criminalii încearcă să atingă coarda sensibilă, să găsească jucători prost plătiţi sau suma pe care se pariză un meci, mai spune Forrest. De aceea, ei nu vizează competiţii precum Super Bowl, pentru că „mita ar fi prea mare pentru a convinge sportivii să li se alăture.“

Focarul trucării meciurilor a plecat din Asia şi din Balcani spre ţări precum Canada, Finlanda sau Norvegia, state care figurează ca fiind cel mai puţin corupte. „E vorba de lichiditatea pieţelor. Poţi face bani serioşi numai dacă pariezi bani mulţi. În cele mai multe sporturi, pariul pe care poţi să îl faci este prea mic“, spune Forrest.

Dar preţurile au crescut acum, dezvăluie AP. Investigaţiile privind meciurile trucate din Italia au scos la iveală sume de 380.000 de euro pentru a aranja un meci din Serie A, 140.000 de euro pentru un meci din ligă secundă şi 50.000 de euro pentru un meci de liga a treia.

O afacere cu pistolul la tâmplă

Oamenii de afaceri din Balcani şi din China au descoperit că deţinerea unui club de fotbal înseamnă că nu mai e nevoie ca jucătorii să fie plătiţi în plus ca să piardă, ci pur şi simplu li se ordonă asta.

Uneori se ajunge chiar şi la forţă pentru a se impune aranjarea unui meci. Jucătorii echipei naţionale din Zimbabwe au fost ameninţaţi cu arma în vestiar, chiar de propriii oficiali să piardă anumite meciuri din 2009, după cum a declarat într-un interviu Jonathan Mashingaidze, noul şef al federaţiei acestei ţări.

Alte dăţi pericolul vine chiar din partea coechipierilor. În Italia, un portar presat de grupările mafiote să măsluiască un meci şi-a drogat câţiva colegi de echipă pentru a juca prost, ceea ce s-a şi întâmplat. Mai mult, unul dintre jucători a făcut un accident cu maşina după meci, declanşând o investigaţie care a descoperit implicarea portarului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite