Norvegianul Magnus Carlsen a devenit, la doar 22 ani, noul campion mondial la şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Magnus Carlsen, în vârstă de 22 ani, a devenit, vineri, noul campion mondial la şah, după ce stabilit o remiză cu indianul Viswanathan Anand, în vârstă de 43 de ani,  în cadrul unei întreceri sportive care a durat aproape 5 ore, informează BBC.

Recunoscut în întreaga lume ca fiind un jucător excepţional de şah, Magnus Carlsen a dobândit victoria pentru titlul suprem la Chennai, în sudul Indiei, devenind astfel primul occidental campion mondial la şah din 1975, moment în care americanul  Bobby Fischer câştiga această distincţie.

Norvegianul Magnus Carlsen a fost aproape să dobândească şi titlul de „cel mai tânăr campion mondial de sah”, însă este cu trei săptămâni mai mare decât vârsta la care celebrul jucător rus de şah Garry Kasparov reuşea să câştige titlul absolut.

După finalul partidei de vineri, Magnus Carlsen a declarat că este foarte bucuros pentru reuşita sa. „Mi-am dus strategia până la capat. Sunt foarte fericit că am câştigat acest titlu”, a spus Magnus Carlsen în cadrul unei conferinţe de presă.

De cealaltă parte, indianul Viswanathan Anand a recunoscut că a făcut câteva greşeli în jocul său. „Carlsen a dominat meciul în general. La început am crezut că şansele mele depind de capacitatea de a ţine partide lungi, fără erori. Însă, din păcate, am avut câteva greşeli care s-au strecurat în jocul meu”, a declarat Anand.

Premiul financiar încasat de norvegian, în cadrul Campionatului Mondial de Şah, se va ridica la circa 60% din valoarea de 2,3 milioane de dolari, restul revenindu-i indianului Viswanathan Anand.

Maestrul Garry Kasparov l-a denumit pe Magnus Carlsen, ”Harry Potter-ul Şahului”, datorită strategiei sale plină de imaginaţie, în timp ce alţi comentatori şi analişti l-au comparat cu Mozart.


Citeşte şi:

Şah: un nou record absolut stabilit de tânărul maestru norvegian, Magnus Carlsen

Şahistul norvegian Magnus Carlsen, supranumit ,,Mozart al şahului" a stabilit un nou record absolut, în lista ELO publicată la începutul lui 2013 el figurând cu 2.861 puncte, cu 12 mai multe decât rusul Gari Kasparov, cu 2.849 puncte, cel care a stabilit recordul precedent.

“Mozart al şahului” i-a dat mat lui Kasparov

La doar 22 de ani, norvegianul Magnus Carlsen a devenit şahistul cu cel mai ridicat punctaj ELO din istorie, depăşindu-l pe celebrul jucător rus.

Motivele pentru care şahul nu va fi niciodată un „sport” spectaculos transmis de televiziuni

Campionatul mondial de şah în cadrul căruia se întâlnesc norvegianul Magnus Carlsen şi campionul en titre, Viswanathan Anand este unul din rarele momente în care atenţia este concentrată asupra lumii şahului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite