Noroc chior: Guineea s-a calificat în sferturile Cupei Africii după o tragere la sorţi. Când s-a mai întâmplat aşa ceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seydou Keita (Mali) a părăsit Cupa Africii numai din cauza ghinionului
Seydou Keita (Mali) a părăsit Cupa Africii numai din cauza ghinionului

Guineea a ajuns în fazele eliminatorii, fără să fi câştigat vreun meci, iar Mali a părăsit turneul final, fără să fi pierdut vreun joc. Nu e însă prima dată când asistăm la o astfel de situaţie nedreaptă.

Grupa D a Cupei Africii a furnizat o situaţie incredibilă, iar a doua echipă calificată din această serie a fost stabilită după o tragere la sorţi, care a avut loc, astăzi, la hotelul „Hilton“ din Malabo, capitala din Guineea Ecuatorială.

Câte un reprezentant din fiecare ţară implicată în tragerea la sorţi a fost prezent la eveniment: preşedintele federaţiei din Mali, Boubacar Diarra şi Amaro Dabo, directorul financiar al Ministerului Sporturilor din Guineea.

Primul care a extras o bilă a fost Boubacar Diarra. Din păcate, a tras lozul necâştigător, în condiţiile în care pe hârtia scoasă scria „3“, adică locul ce le-a revenit celor din Mali în grupa D, necalificant în sferturi. Pentru a confirma că Guineea s-a clasat pe 2, Amaro Dabo a extras şi el o bilă, îndeplinând o formalitate.

Deşi calificarea ţării sale în sferturile Cupei Africii a fost obţinută, pur şi simplu, datorita norocului, ministrul sporturilor din Guineea, Domani Dore, a oferit o declaraţie fabuloasă: „Astăzi, e o zi importantă pentru ţara noastră. S-a văzut, încă o dată, că atunci când muncim din greu, uniţi, se întâmplă lucruri bune“.

Alte ocazii în care  s-a apelat la tragerea la sorţi

*Un meci de calificare pentru Mondialul din 1954, disputat la Roma, între Spania şi Turcia. Cum rezultatul a fost egal la finalul celor 90 de minute, un puşti de 14 ani – se spune că era băiatul unui angajat al stadionului – a fost chemat pentru a extrage numele echipei calificate. A ieşit Turcia, care a participat la CM 1954, competiţie pe care spaniolii au urmărit-o de acasă.

*La Cupa Africii din 1988, Algeria a obţinut calificarea în dauna Coastei de Fildeş după o tragere la sorţi.

*La Cupa Mondială din 1990, după terminarea fazei grupelor, exista o egalitate perfectă între Olanda şi Irlanda. Fiecare naţională obţinuse trei remize, iar golaverajul era 2-2. Drept urmare, după meciul direct, Sepp Blatter, pe atunci omul numărul 2 la FIFA, a organizat o tragere la sorţi, transmisă live la televizor. Cum ambele echipe obţinuseră calificarea, s-a stabilit doar poziţia pe care a terminat fiecare formaţie în grupa D. Olanda a fost mai norocoasă, obţinând locul 2, în timp ce Irlanda a ieşit pe 3. În optimi însă, norocul şi-a întors faţa spre irlandezi. Aceştia au trecut de România la penalty-uri, în timp ce Olanda a fost eliminată de Germania de Vest.

Sferturile Cupei Africii

Sâmbătă

Congo – RD Congo 18.00

Tunisia – Guineea Ecuatorială 21.30, Eurosport

Duminică

Guineea – Ghana 18.00

Algeria – Coasta de Fildeş 21.30, Eurosport

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite