Nicolae Martinescu a murit. Povestea fostului campion olimpic al României la lupte, căsătorit cu Mioara Velicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Martinescu a fost unul dintre cei mai mari luptători din istoria României, câştigând o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972. Căsătorit cu interpreta de muzică populară Mioara Velicu, Martinescu a murit pe 1 aprilie la vârsta de 73 de ani.

Nicolae Martinescu s-a născut în 1940, în comuna Vişani din judeţul Brăila. A cucerit 18 titluri de campion naţional la categoria grea în perioada 1961-1978. A fost campion olimpic în 1972 (Munchen), câştigând medalia de bronz la JO din 1968 (Mexic). 

A obţinut două medalii de argint şi patru de bronz la Campionatele Mondiale, devenind campion european la Essen în 1966. De asemenea, Martinescu a cucerit alte două medalii de bronz la Europene. Pentru întreaga sa carieră, fostului mare sportiv i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului, informează site-ul oficial al Federaţiei Române de Lupte.

Fostul campion olimpic al României a murit la Spitalul Militar din Bucureşti la vârsta de 73 de ani

„Nicolae Martinescu a fost primul campion olimpic al Galaţiului. Drumul lui Martinescu spre sport nu a fost deloc unul clasic. Povestea lui începe în deceniul şase al secolului trecut, când antrenorul Ştefan Babin, al cărui nume este purtat de actuala sală de lupte a oraşului, plecase să facă selecţii prin localităţile fostei regiuni Galaţi (care cuprindea şi judeţele Brăila şi Tulcea de astăzi). În gară la Făurei, un munte de om se învârtea printre butoaiele ce trebuiau urcate în tren. Nea Fănică, bucătar de profesie, l-a ochit şi l-a adus la Galaţi să participe la Cupa Recoltei. Aşa a ajuns pe saltelele de lupte Nicolae Martinescu, sportiv care avea să se afle în prim-planul luptelor la stilul greco-romane mulţi ani la rând.

image

A fost legitimat la Dunărea Galaţi la vârsta de 20 de ani. Cum marile cluburi bucureştene „furau” în acea perioadă tot ce era mai valoros în provincie, Martinescu a ajuns la Dinamo, pentru care a luptat până la finalul carierei, în 1978. Chiar dacă este brăilean prin naştere, pe Nicolae Martinescu îl leagă de meleagurile gălăţene aproape totul, inclusiv soţia, cunoscuta interpretă de muzică populară Mioara Velicu”, scrie pe Facebook nepoata fostului mare campion olimpic al României, citând publicaţia "Viaţă Liberă” din Galaţi.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite