Mircea Lucescu, primul trofeu în noul sezon: Şahtior a luat Supercupa. Reacţia fanilor din Doneţk la imnul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al sezonului trecut, înaintea Supercupei cu Dinamo Kiev. FOTO shakhtar com
Mircea Lucescu a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al sezonului trecut, înaintea Supercupei cu Dinamo Kiev. FOTO shakhtar com

Marţi seară, Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev s-au întâlnit în Supercupa Ucrainei. Deşi Mircea Lucescu nu i-a avut la dispoziţie pe cei şase „dezertori“, Supercupa a revenit „minerilor“, scor 2-0, graţie reuşitelor a doi jucători aduşi la Doneţk în această vară.

Pe 15 mai, la Poltava, Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk îşi disputau, la Poltava, finala Cupei Ucrainei. Câştigau „alb-albaştrii“, cu 2-1, reuşita echipei lui Mircea Lucescu fiind semnată de brazilianul Douglas Costa. Un alt brazilian, Alex Teixeira, era titular, iar conaţionalii Dentinho şi Ismaily pe bancă. 

Şahtior deja câştigase campionatul, aşa că marţi, două luni mai târziu de la acel moment, forţele fotbalului ucrainean s-au întâlnit în Supercupă. 

Gladki şi Marlos, staruri la Lvov

La Lvov, de data aceasta, aproape de graniţa cu Polonia şi la 1.200 de kilometri distanţă de zona de război numită Doneţk. Lucescu nu i-a mai avut însă la dispoziţie pe cei patru brazilieni nominalizaţi mai sus, dezertori din gruparea  „minerilor“, alături de alţi doi fotbalişti. 

În ciuda unei formule mult slăbite a Şahtiorului, Dinamo Kiev n-a fost de speriat. A avut o uşoară superioritate, dar n-a prea fost periculoasă. Cea mai mare ocazie a avut-o în startul reprizei secunde, când Kaniboloţski, al treilea portar, ca valoare, al Şahtiorului, a respins şutul periculos al lui Iarmolenko, starul lui Dinamo. 

Partida care se îndrepta spre penaltyuri (conform regulamentului nu ar fi urmat prelungiri, dacă rezultatul ar fi fost egal după 90 de minute) a fost decisă însă de reuşita lui Oleksandr Gladki (26 de ani). 

Fostul atacant al Şahtiorului (2007-2010), readus în această vară la echipă, s-a distrat cu fundaşii centrali ai lui Dinamo, l-a driblat apoi pe goalkeeperul Şovkovski, şi a înscris din trei metri (75)

Pe final, Mircea Lucescu l-a trimis pe teren pe Marlos (26 de ani), ultima achiziţie braziliană, care a stabilit scorul final. Extrema de 10 milioane de euro adusă în această vară de la Metalist a trecut şi ea de doi fundaşi ai lui Dinamo şi l-a învins din apropiere pe acelaşi Şovkovski (90+3). 

2-0 pentru Şahtior, scor final, adică a şasea Supercupă pentru „mineri“, a treia consecutivă. 

Înaintea Supercupei, Mircea Lucescu a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al sezonului trecut. FOTO shakhtar com

Imnul Ucrainei, cântat de ambele galerii

Cu excepţia a două-trei momente de nervozitate între jucătorii celor două mari rivale, situaţia a fost una normală şi tipică unui derby, atât pe teren cât şi în tribune. La începutul dar şi spre finalul meciului, ambele galerii au cântat imnul Ucrainei, iar în zona celor de la Doneţk s-au văzut câteva steaguri ale Ucrainei. 

A existat şi un moment tensionat, imediat după fluierul final, când mai mulţi ultraşi ai Şahtiorului au încercat să pătrundă pe teren. Lucescu şi căpitanul Srna au reuşit să-i calmeze însă pe fanii mai radicali ai „minerilor“. 

Vineri se reia şi campionatul în Ucraina, însă din cauza situaţiei din Doneţk, Şahtior îşi va disputa meciurile „de acasă“ la Harkov. 

Mircea Lucescu, despre cei şase „dezertori“ de la Şahtior. S-a decis unde îşi vor juca „minerii“ meciurile de acasă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite