Major League Soccer, magnet pentru „dinozaurii“ fotbalului mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După englezul Steven Gerrard şi italianul Andrea Pirlo, un alt veteran al fotbalului, ivorianul Didier Drogba, a ales în această vară să se transfere în campionatul nord-american.

Major League Soccer, liga profesionistă de fotbal din Statele Unite şi Canada, atrage tot mai multe vedete de prim rang de pe Bătrânul Continent. David Beckham, care a jucat la Los Angeles Galaxy între 2007 şi 2012, a fost deschizătorul de drumuri. Au urmat Thierry Henry, care a jucat la New York Red Bulls între 2010 şi 2014, dar şi Marco Di Vaio sau Alessandro Nesta, care au activat la Impact de Montréal între 2012 şi 2014. În prezent, evoluează în MLS nume precum David Villa, Frank Lampard, Andrea Pirlo, Kaká, Robbie Keane, Steven Gerrard, Giovani dos Santos, cărora li s-a adăugat recent şi Didier Drogba, care a aterizat recent la Impact de Montréal, atras atât de mirajul banilor, cât şi de cel al unui final de carieră exotic.

Unii iau 36.500 de dolari, alţii milioane

Major League Soccer are o structură aparte, diferită de cea existentă în Europa, acolo unde cluburile sunt cele care deţin fotbaliştii. Peste Ocean, proprietarul jucătorilor este MLS, cu care se semnează, de altfel, contractul. Există o limită salarială la fiecare echipă, însă, începând cu sosirea lui Beckham, fiecare echipă a primit dreptul de a avea câţiva jucători exceptaţi de la regulă. S-a ajuns astfel la discrepanţe uriaşe. Există şi fotbalişti plătiţi cu 36.500 de dolari pe an, acesta fiind salariul minim acceptat, în timp ce Andrea Pirlo, cel mai bine plătit jucător din Major League Soccer, încasează anual opt milioane de dolari, iar Steven Gerrard, David Villa şi Frank Lampard, câte şase milioane.

Cociş este căpitanul echipei Chicago Fire

România are un singur reprezentant în MLS, fostul internaţional Răzvan Cociş (32 de ani). Mijlocaşul central a ajuns peste Ocean în vara trecută, după ce şi-a încheiat contractul cu Hoverla Ujgorod, în Ucraina. A semnat cu Chicago Fire, ajungând în prezent chiar căpitanul echipei şi unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Cociş are la Chicago un salariu de bază de 140.000 de dolari pe an, la care se adaugă şi primele de joc. Înaintea lui Cociş, în MLS a evoluat şi Alexandru Zotincă, la Kansas City Wizards, între 2003 şi 2006, după care a trecut la Chivas USA, unde a rămas până în 2010. 

MLS, fără promovare şi retrogradare

Campionatul e compus din 17 echipe din SUA şi trei din Canada, împărţite în două Confederaţii, de Est şi de Vest. Sezonul regulat se întinde din martie până în octombrie, fiecare echipă jucând câte 34 de meciuri. Urmează play-off-ul, la finele căruia se stabileşte campioana. Competiţia e una închisă, nu promovează şi nu retrogradează nimeni, dar poate fi extinsă, în momentul în care se achiziţionează noi francize. De altfel, începând din 2017 vor exista încă două echipe, Atlanta United şi Minnesota United.

Raúl González, marea vedetă din NASL

După ce a evoluat timp de doi ani în Qatar, la Al-Sadd, fostul mare atacant al echipei Real Madrid, Raúl González, ajuns la 38 de ani, a semnat în acest an cu New York Cosmos, echipă care evoluează în North American Soccer League, eşalonul secund de pe continent, alcătuit din 11 echipe, nouă din Statele Unite şi două din Canada. Coechipier cu el este şi un alt fost internaţional spaniol, Marcos Senna (39 de ani), care a evoluat între 2002 şi 2013 la Villarreal. De asemenea, brazilianul Kléberson (36 de ani), campion mondial în 2002, joacă la Indy Eleven.

Şi Pelé şi-a încheiat cariera în SUA

În anii ’70, americanii au reuşit de asemenea să atragă foarte multe vedete de talie mondială în campionatul lor. Pelé, Gerd Müller, Bobby Moore, Franz Beckenbauer, Carlos Alberto, Johann Cruyff, George Best şi Eusébio au venit să promoveze fotbalul în ţara în care cele mai populare sporturi sunt fotbalul american, baschetul şi baseball-ul. Afacerea n-a avut succes, cheltuielile uriaşe nu s-au amortizat, aşa că liga profesionistă s-a desfiinţat în 1984. Major League Soccer a apărut abia după zece ani, atunci când Statele Unite au găzduit Cupa Mondială.
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite