Cine a fost Luis Aragones: a creat o echipă invincibilă şi a avut curajul de a retrage de la naţională un atacant colosal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă neagră pentru fotbalul spaniol: la ora 6.00 dimineaţă, Luis Aragones, antrenorul care a făcut din echipa naţională campioana europeană în 2008, a decedat la 75 de ani, la un spital din Madrid. Cauza decesului? O luptă dură cu leucemia.

Născut la 28 iulie 1938, Aragones n-a avut niciodată parte de mediatizarea de care se bucură, spre exemplu, Mourinho sau Guardiola, însă a schimbat fotbalul spaniol pentru totdeauna. A fost supranumit părintele tiki-taka, stil cu care a cucerit Europa în 2008, formând echipa cu care urmaşul său, Vicente Del Bosque, avea să câştige Mondialul din 2010 şi Euro 2012. 

După triumful din 2008, Aragones a plecat de la naţionala ţării sale şi a preluat Fenerbahce. Avea ca obiectiv câştigarea titlului, dar s-a clasat pe locul 4 la finalul sezonului, fiind demis. A fost ultima formaţie pe care a pregătit-o, de-a lungul unei cariere în care, pe lângă titlul european cu Spania şi o Cupă a Spaniei cu Barcelona, a luat un titlu, trei Cupe ale Spaniei, o Cupă Intercontinentală şi o Supercupă a Spaniei, toate cu formaţia sa de suflet, Atletico Madrid.

L-a retras pe Raul

Aragones va fi ţinut minte şi pentru faptul că l-a scos pe marele Raul din circuitul naţionalei Spaniei în 2006. „Nu mai avea viteză pentru a se demarca.  Plus că aveam fotbalişti, precum Villa sau Torres. Timpul trece pentru toţi“, a spus Aragones, care a cucerit Euro 2008 cu David Villa devenind cel mai bun marcator al turneului final.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite