Finala Indian Wells: Simona Halep - Jelena Jankovici. Jucătoarea noastră a câştigat un meci incredibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep şi Jelena Jankovici au jucat, duminică seară, finala Indian Wells. Românca a reuşit un meci bun şi a câştigat turneul.

Jucătoarea Simona Halep, locul 3 WTA, a câştigat, duminică, al 11-lea titlu din carieră, dar cel mai important, după ce s-a impus, cu scorul de 2-6, 7-5, 6-4, în finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, în faţa sportivei sârbe Jelena Jankovici, locul 18 WTA.

Finala a durat două ore şi 37 de minute. Pentru Halep, aceasta a fost a doua prezenţă în finala unei competiţii Premier Mandatory, după ce anul trecut a pierdut în ultimul act la Madrid, în faţa Mariei Şarapova.

VIDEO 5 lovituri senzaţionale reuşite de Simona Halep la Indian Wells

„Mai întâi vreau să o felicit pe Jelena, ai fost extraordinară! Am alergat, dar şi tu... Cred că ai câştigat acest turneu la vârsta mea. Ai făcut o treabă bună aici. A fost o finală extraordinară, mă bucur că am putut câştiga astăzi“, a spus Halep, în interviul de pe teren, potrivit Mediafax.

Ea le-a mulţumit sponsorilor, organizatorilor, echipei sale tehnice, publicului, dar şi fostului tenismen Ion Ţiriac pentru susţinere, omul de afaceri fiind prezent în tribunele arenei centrale a Indian Wells Tennis Garden.

VIDEO Simona Halep încheie meciul cu Jankovici cu un punct încântător

Halep le-a mulţumit românilor din tribune, prezenţi într-un număr destul de mare, moment în care aceştia au ovaţionat-o: "Le mulţumesc românilor care vin să mă vadă peste tot şi mă susţin, dându-mi mai multă putere să câştig, să stau concentrată şi să lupt până la sfârşit! Le mulţumesc celor de acasă, ştiu că m-au urmărit şi m-au susţinut!"

Reacţia Jelenei Jankovici

Jucătoarea sârbă de tenis Jelena Jankovici a declarat, după ce a fost învinsă de Simona Halep în finala turneului de la Indian Wells (SUA), că nu putea face mai mult în acest meci.

"Cu trei zile înaintea acestui turneu nu ştiam dacă voi putea juca. Când am intrat prima oară pe teren aici nu mai lovisem mingea de zece zile. Am avut un sentiment bun şi sunt fericită că am ajuns până aici. Nu puteam face mai mult în această finală, deoarece nu eram pregătită. Am lovit bine, am stat bine în teren, dar nu m-am mişcat cât trebuia", a spus Jankovici.

Halep a întors soarta unui titlu aproape intrat în palmaresul lui Jankovici

În ultimul act al competiţiei de categorie Premier Mandatory, cu Jelena Jankovici din Serbia, Halep a întors în stil de mare jucătoare soarta unui meci şi a unui trofeu care păreau intrate în palmaresul adversarei. Jankovici a controlat jocul şi a servit pentru titlu la scorul de 6-2, 5-4, însă românca a revenit spectaculos şi a obţinut cea mai bună performanţă din carieră.

Jelena Jankovici a avut, poate, una dintre cele mai bune evoluţii din ultimii ani. Sportiva sârbă a "citit" corect jocul adversarei şi a folosit mingea înaltă trimisă spre linia de fund ca principală armă împotriva româncei. Jankovici a căutat să o "mişte" pe Halep pe toată lungimea liniei de fund, a ţinut-o departe de aceasta şi a punctat decisiv cu lovitura ei preferată, reverul. Aproape jumătate de meci, Halep nu a avut soluţie pentru a ieşi din această "capcană". Fără nerv, fără un sprijin important din serviciu şi cu o mobilitate mai redusă decât de obicei, sportiva din Constanţa a fost forţată să joace la risc şi să încerce să închidă punctele cu lovituri decisive, dar care nu şi-au atins ţinta. Ea a încercat şi mingile în "contre pied", aşa cum o făcuse cu un oarecare succes Sabine Lisicki împotriva lui Jankovici, în semifinale, însă i-a lipsit precizia.

Simona Halep a câştigat finala Indian Wells, dar nu a avut putere să ridice trofeul

Simona Halep a pierdut primul ghem pe propriul serviciu, apoi a revenit şi le-a câştigat pe următoarele două. Au urmat cinci ghemuri la rând pe care le-a obţinut Jankovici, deşi a fost condusă de multe ori cu 40-0 sau 40-15. La 3-2 pentru jucătoarea sârbă, antrenorul ei, Chip Brooks, şi cel al Simonei, Victor Ioniţă, au intrat pe teren pentru a-şi sfătui elevele. Halep a continuat jocul fără orizont şi a pierdut setul cu 2-6, după 44 de minute.

În pauza ce a urmat primului set, jucătoarea română a cerut ajutorul fizioterpeutului pentru probleme la glezna şi degetul mare ale piciorului stâng.

Setul secund a început echilibrat, dar după 1-1 cele două jucătoare nu prea şi-am mai fructificat serviciul. Jankovici a condus cu 3-1, după un break în ghemul al treilea, Simona a revenit cu greu şi a egalat la 3, dar imediat şi-a pierdut serviciul.

La 4-3 pentru ea, Jankovici a servit pentru a se distanţa la două ghemuri şi acesta a fost unul dintre momentele de cotitură în finala de la Indian Wells. Sportiva din Serbia a greşit enorm, a comis trei "duble", ceea ce i-a permis româncei să egaleze, aproape fără să puncteze. Simona Halep nu a profitat de această scădere în evoluţia rivalei şi şi-a pierdut serviciul din nou.

Surprinzător, Jankovici a dat dovadă de neîncredere în forţele proprii chiar înainte să servească pentru meci. Ea l-a chemat din nou pe teren pe Brooks, însă sfaturile acestuia au fost fără efect. Halep a făcut rebreak şi din acel moment a trecut la conducerea partidei. Ea a câştigat următoarele ghemuri şi a egalat la seturi cu 7-5, după alte 63 de minute.

Setul decisiv a început cu ghem câştigat de Halep pe propriul serviciu. Jankovici le-a luat pe următoarele două, printre care şi un break. La 2-1 pentru Jankovici, sportiva sârbă a servit pe o minge de rebreak. Ea a greşit primul serviciu, iar arbitrul de scaun a anunţat ghem câştigat de Halep. A urmat o ceartă între Jankovici şi arbitru, care şi-a recunsocut greşeala. Sportiva sârbă ar fi vrut să servească prima minge, dar nu a primit-o decât pe cea de-a doua. Punctul a fost câştigat de jucătoarea română, care a egalat la 2. "Caruselul" break-urilor a continuat până la 4-3 pentru Halep. Românca a reuşit să-şi fructifice servicul la acest scor şi a condus cu 5-3, servind pentru meci. Nu i-a reuşit Simonei nici măcar o minge de meci, astfel că Jankovici s-a apropiat din nou la un ghem diferenţă. Însă Jelena Jankovici nu a mai avut putere să egaleze şi Halep a obţinut trei mingi de meci pe serviciul adversarei, fructificând-o pe prima, după două ore şi 37 de minute.

Presa internaţională: Halep, „spectaculoasă“, „regina Indian Wells“, cuceritoarea Californiei

Presa internaţională a notat, duminică seară, după ce jucătoarea Simona Halep a câştigat turneul de la Indian Wells, cel mai important titlu din cariera sa, că românca a arătat tenacitate şi a fost spectaculoasă în finala cu Jelena Jankovici.

"Halep a câştigat cel mai important titlu la Indian Wells", a notat wtatennis.com, menţionând că lucrurile nu arătau prea bine pentru româncă la începutul finalei, dar constănţeanca nu a renunţat şi s-a impus în faţa Jelenei Jankovici.

"Halep câştigă cel mai important titlu din carieră", a notat şi site-ul oficial al competiţiei. "Are logică faptul că Simona Halep a trebuit să joace trei seturi pentru a câştiga primul ei titlu BNP Paribas Open. Trecând peste o aparentă accidentare la picior, un serviciu defectuos şi o fostă campioană, Halep a revenit după ce a pierdut primul set şi a învins-o pe câştigătoarea din 2010, Jelena Jankovici, scor 2-6, 7-5, 6-4, cu o evoluţie curajoasă", se menţionează pe site-ul bnpparibasopen.com.

BBC.com scrie că Simona Halep a învins-o pe Jelena Jankovici "într-o finală captivantă", iar cotidianul L'Equipe a notat că Halep "a ştiut să profite de fragilitatea" Jelenei Jankovici după ce a fost condusă de aceasta cu 6-2, 5-4 şi a obţinut cel mai important titlu din carieră. Jurnalul a menţionat că Jankovici s-a lăsat copleşită de emoţii, deşi conducea şi Simona Halep avea probleme la piciorul drept. "Românca, departe de cel mai bun nivel al său pe durata a trei sferturi din finală, s-a ambiţionat, strigând din ce în ce mai tare, şi câştigând ghemurile. O tenacitate care o va duce luni pe primul loc în ierarhia «Race»", precizează L'Equipe.

"Halep, spectaculoasă în faţa lui Jankovici", a notat tvasports.ca. "Simona Halep a revenit după un prim set dificil şi a învins-o pe Jelena Jankovici în finala turneului de la Indian Wells", adaugă sursa citată.

"Halep, campioană la Indian Wells", a titrat Mundo Deportivo, iar jurnalul Sport a notat că Simona Halep a câştigat turneul de la Indian Wells impunându-se într-o finală "lungă şi intensă" cu Jelena Jankovici.

"Revenire a lui Halep, Jankovici k.o.", a notat Gazzetta dello Sport, în timp ce site-ul tenniscircus.com a intitulat articolul referitor la performanţa sportivei române: "Halep cucereşte California". "Jankovici a pierdut finala după ce a avut posibilitatea să o termine lejer în două seturi. Un lucru este cert: frumoasa Jelena nu va dormi în această noapte", notează tenniscircus.com.

"Maraton câştigat de Simona Halep", a scris olimpiazzurra.com, iar livetennis.it a menţionat că finala a fost "plină de emoţii".

"Simona Halep îi succede Flaviei Pennetta, este regina Indian Wells", a notat şi La Repubblica.

VIDEO Discursurile jucătoarelor şi ceremonia de acordare a trofeului


Desfăşurarea în format livetext a meciului

Victorieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Simona Halep câştigă turneul de la Indian Wells. Partida a durat două ore şi 40 de minute

Sârboaica urmează la serviciu. 0-15. 0-30. 0-40 Trei mingi de meci pentru Simona

15-0. 30-15. 30-40. Break Jankovici. 5-4 pentru Halep

30-0 pentru Halep pe serva sârboaicei. 40-15. 2 mingi de break. Break Halep. 5-3.  Simona va servi pentru meci

Serveşte Halep. 15-0. 30-0. 30-30. 40-30. Game Halep. 4-3 pentru Simona

15-0 pentru Halep, pe serviciul lui Jankovici. 15-30. Break Simona. 3-3

Serveşte Halep. 15-30. 15-40. Break Jankovici. conduce cu 3-2

30-0 pentru Jankovici. 30-30. 40-40. Break Halep. 2-2

30-30 pe serviciul lui Halep. Jankovici face break-ul. Are 2-1 în decisiv

40-0 pentru Jankovici. Sârboaica egalează. 1-1

Începe setul decisiv cu Halep la serviciu. 15-15. 30-30. 1-0 pentru Halep

0-15. Halep conduce. 0-30. 15-40 Simona are două mingi  de set. Set Halep, care egalează şi are un avantaj moral

Serveşte Halep. 15-15. Halep ia game-ul. Conduce cu 6-5. Jankovici pare cazută

Jankovici îşi cheamă antrenorul pentru că acuză probleme. Revine în joc. E 15-15. 30-40 Halep are şansa breakului. 5-5. Simona rămâne în meci

0-30. Halep greşeşte foarte uşor. 15-40. 30-40. Jankovici face break-ul şi e la un game de victorie.

30-0 pentru Jankovici. 30-30. 40-40. Simona face breakul. E 4-4

15-40 pe serviciul lui Halep. Break Jankovici

Serveşte Jankovici. 0-15. Halep egalează în setul doi. 3-3

15-0 pentru Jankovici. Halep întoarce. 30-15. 40-15. Simona face 3-2

0-30. Halep conduce şi speră la break. 30-30. Jankovici face 3-1. Simona pare lipsită de vlagă

Serveşte Halep. 15-0. Jankovici face un nou break. Conduce cu 2-1. Simona e nervoasă şi a dat iar cu racheta de pământ

40-0 pentru Jankovici. 1-1. Game Jankovici

În pauza dintre seturi, Simona a primit îngrijiri medicale. Acuză dureri la piciorul stâng. Începe setul doi. Serveşte Halep. 40-40: Simona îşi adjudecă game-ul. Conduce cu 1-0

Jankovici serveşte pentru primul set. 15-0. 15-15. 40-15 minge de set. 6-2. Jankovici câştigă primul set

40-15 pentru Halep. 40-40. 5-2 pentru Jankovici, care face al treilea break

Jankovici începe game-ul cu o dublă greşeală. E deja 0-30. 15-40. 40-40. Jankovici câştigă game-ul. 4-2. Simona e nervoasă şi loveşte cu racheta suprafaţa de joc

30-0 pentru Halep în game-ul cinci. 40-15. 40-40, Jankjovici face iar break.ul. Conduce cu 3-2

2-2 la game-uri. Jankovici a a reuşit un game alb.

Începe game-ul trei. 15-0 pentru Halep. 40-0. Game Halep. 2-1

Game-ul doi. 30-30. 40-40 şi avantaj Halep. 1-1 Simona reuşeşte breakul

Simona serveşte prima. 15-15. 40-40. 0-1 Jankovici câştigă primul game, după un break.

Jelena Jankovici este prima jucătoare prezentată publicului. Simona Halep urmează după ea, fiind favorită.

Jucătoarele sunt pe teren şi se încălzesc. Arena de 16.000 de locuri este aproape plină şi aşteaptă să înceapă meciul.

Simona Halep porneşte ca favorită în finala de la Indian Wells şi nu nepărat prin prisma faptului că este locul 3 WTA, faţă de sârboaică, ocupanta locului 21 în lume. Simona conduce cu 3-1 la meciuri directei. Jucătoarea din Serbia a câştigat prima dispută directă (US Open 2010), după care a pierdut la Bruxelles 2013, Roma 2013 şi Australian Open 2014. 

Înainte de meciul cu Halep, Jelena Jankovici a declarat că „Simona este un alt adversar dificil. Este o jucătoare foarte puternică. Pe partea mea de tablou am avut câteva jucătoare care lovesc foarte puternic, precum Keys si Sabine Lisicki, iar apoi am avut şi jucătoare cu un stil diferit. Sunt pregătită. Abia aştept să joc. Au fost două săptâmani incredibile pentru mine şi nu pot cere mai mult. Abia aştept să joc împotriva Simonei Halep. Voi da ce am mai bun pentru a câştiga al doilea titlu la Indian Wells“.

Victoria i-ar aduce foarte multe beneficii Simonei. În primul rând, acesta ar fi cel mai important trofeu din cariera ei, turneul de la Indian Wells fiind cotat ca Premier Mandatory, care valoric vine imediat după Grand Slams şi Turneul Campioanelor. Apoi, victoria i-ar consolida poziţia a treia WTA, distanţându-se de Petra Kvitova (6275 de puncte) şi se va apropia de Maria Şarapova (8270 de puncte). Halep poate deveni însă cea mai bună jucătoare din 2015, cea ce contează pentru Turneul Campioanelor, de la Singapore. 

Dacă va câştiga turneul de la Indian Wells, Simona ajunge la 2.610 puncte şi o va depăşi pe Serena Williams (2.390 puncte), retrasă chiar înaintea semifinalei cu Halep. Şi dacă pierde, ea va urca un loc în clasament, deoarece a depăşit-o pe Maria Şarapova, eliminată încă din optimi la Indian Wells, de Flavia Pennetta. 

900.000 de dolari va primi învingătoarea din acest meci şi 1000 de puncte ATP. Finalista va încasa 439.000 de dolari

Cine este adversara Simonei Halep în finala Indian Wells

Halep şi Jankovici s-au mai întâlnit de patru ori până în prezent, iar românca a câştigat ultimele trei partide, toate meciurile lor disputându-se în trei seturi. Ultima lor întâlnire a avut loc în optimile de finală ale ediţiei 2014 a Australian Open, când Halep a câştigat cu scorul de 6-4, 2-6, 6-0. Jankovici, antrenată în 2011 de Andrei Pavel, iar acum de fratele ei Marko, a ocupat locul 1 WTA în august 2008 şi a câştigat peste 17 milioane de dolari din tenis. Ea s-a impus în 2010 la turneul de la Indian Wells şi mai are în palmares alte 12 trofee la simplu. De asemenea, sportiva sârbă, în vârstă de 30 de ani, a mai disputat 19 finale, una fiind la US Open, în 2008, iar ultima la Bogota, în aprilie 2014.

   

image

                                                    Jelena Jankovici FOTO AP Images

Simona Halep, umilită în declaraţia unei foste campioane. " E o jucătoare de care nu-şi va aduce nimeni aminte"

Reacţie dură a lui Cristian Tudor Popescu, la adresa contestatarilor Simonei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite