Lecţie de viaţă: Abidal, omul cu voinţă de fier care a învins cancerul de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abidal a fost îmbrăţişat de Pique, înainte de a intra pe teren. FOTO: Reuters
Abidal a fost îmbrăţişat de Pique, înainte de a intra pe teren. FOTO: Reuters

După o luptă lungă împotriva cancerului şi o absenţă de 402 zile de pe gazon, fundaşul de 33 de ani a emoţionat lumea fotbalului, revenind pe teren în Barcelona – Mallorca 5-0.

Pentru prima dată după mult timp, la Barcelona, nu Messi a fost în centrul atenţiei. De altfel, argentinianul, accidentat, nici n-a jucat, sâmbătă seară, cu Mallorca. Nici Fabregas (trei goluri şi o pasă de gol) şi nici Alexis Sanchez (două goluri şi două pase de gol), oamenii care au făcut spectacol în lipsa lui Messi, nu s-au bucurat de atâtea aplauze precum ultima rezervă introdusă de Tito Vilanova. 

În minutul 70, 65.127 de oameni, cât au fost prezenţi în tribune, la Barcelona – Mallorca, s-au ridicat în picioare şi au aplaudat un om cu o voinţă de fier: Eric Abidal. La 33 de ani, vârstă la care alţii îşi pun ghetele în cui sau se retrag în ţările calde, pentru un contract gras, francezul şi-a revenit după două operaţii împotriva cancerului la ficat. Nu doar că şi-a revenit, dar a avut tăria şi ambiţia de a se pune la punct fizic, pentru a putea juca, din nou, în tricoul blau-grana.

La finalul partidei, Abidal le-a arătat fotoreporterilor un mesaj pe care îl imprimase pe un tricou, sub echipamentul său de joc: „Mulţumesc vărului meu“. Apoi, a acordat un amplu interviu postului Barca TV, în care a vorbit despre lupta din care a ieşit învingător.

Ce a spus?

„Îi sunt recunoscător lui Gerard, vărul meu, cel care m-a ajutat cu donaţia pentru transplantul de ficat. Fără el, nu eram aici, acum“, şi-a început Abidal discursul. „Atunci când, după prima operaţie, doctorii mi-au zis că boala a recidivat, nu mi-am pierdut speranţa. Eram hotărât să mă fac bine şi să-mi revin. N-am vrut să renunţ la fotbal, fiindcă e viaţa mea şi am muncit mult ca să ajung aici. Vreau să mai joc un an sau doi, dar, dacă văd că nu pot, voi rămâne în lumea fotblalului, poate voi intra în presa sportivă“, a adăugat francezul.

Lupta lui Abidal

*15 martie 2011: Barcelona a anunţat că francezul a fost diagnosticat cu o tumoare la ficat. Două zile mai târziu, Eric s-a operat. 

*18 mai 2011: La două luni după operaţie, Abidal a fost integralist în finala Ligii Campionilor, care a fost câştigată de Barcelona, 3-1, în faţa celor de la Man. United.

*15 martie 2012: Clubul catalan a anunţat că Eric va avea nevoie de un transplant de ficat, întrucât boala a recidivat. 

*10 aprilie 2012: Francezul a fost operat pentru transplantul de ficat.

*21 mai 2012: Abidal a fost externat din spital.

*18 decembrie 2012: A primit acceptul medicilor de a-şi relua antrenamentele în ianuarie.

*19 martie 2013: A jucat 65 de minute pentru Barcelona B într-un amical.

*6 aprilie 2013: A fost introdus pe teren, în minutul 70 al meciului Barcelona – Mallorca 5-0.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite