Keşeru, prea delicat pentru fotbalul arab: de ce atacantul a plecat din Qatar şi câţi bani a pierdut pentru a evada din Doha

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Keşeru (centru)
Claudiu Keşeru (centru)

Vârful de 28 de ani a rezistat doar o jumătate de sezon în zona Golfului Persic, acolo unde trebuie să transpiri abundent pentru a „extrage“ petrodolarii.

„Românul simplifică totul, se pricepe la ironii, iar când n-are informaţii, se face că plouă. Crede că el e cel mai şmecher şi că poate ascunde lipsurile cu fiţe. Pentru el, e jignitor să înveţe, preferă şmecheria“.

Afirmaţia de mai sus îi aparţine lui Ladislau Boloni şi a fost făcută, atunci când a fost întrebat de ce românii au o impresie proastă despre fotbalul arab. Răspunsul oferit de fostul selecţioner, care se pregăteşte să bifeze cel de al patrulea sezon consecutiv în Orientul Mijlociu, poate fi şi o explicaţie pentru faptul că, în ultimii ani, tot mai mulţi jucători români fie au eşuat, fie n-au rezistat în fotbalul arab. 

Ultimul exemplu: Claudiu Keşeru. Atacantul de 28 de ani a plecat, în iarnă, în Qatar din postura de golgheter al Ligii I. A bifat nouă meciuri şi nouă goluri la Al-Gharafa şi a fost considerat de presa locală drept cel mai bun transfer făcut în pauza dintre tur şi retur. 

Totuşi, odată cu finalul sezonului, Keşeru a căutat intens să „evadeze“ din Qatar. În primul rând, nu s-a adaptat la viaţa de la Doha, un oraş mic, care nu-ţi oferă prea multe posibilităţi de distracţie. Apoi, după ce s-a întors din vacanţa de vară, Keşeru a simţit pe propria piele ce înseamnă căldura infernală din Qatar la care se adaugă şi o umiditate sufocantă până spre luna octombrie.

Arabii au ieşit în pierdere

Chiar dacă Al-Gharafa a dorit să-l păstreze pe Keşeru, jucătorul a ţinut cu tot dinadinsul să plece, iar, într-un final, şi-a atins scopul. A semnat pe trei ani cu Ludogoreţ, campioana Bulgariei, deşi va avea un salariu mult mai mic faţă de cel pe care îl avea la Doha. 

Dacă la Al-Gharafa, românul era plătit cu 2,1 milioane de euro pe sezon, la noua sa echipă, el s-a mulţumit cu 700.000 de euro pentru fiecare stagiune. La campioana Bulgariei mai sunt legitimaţi doi români, Cosmin Moţi şi Andrei Prepeliţă.

Nu doar Keşeru a ieşit în pierdere în această afacere, dar şi clubul Al-Gharafa. Formaţia din Doha plătise 2,7 milioane de euro pentru aducerea internaţionalului român de la Steaua, iar acum a primit doar un milion de euro în schimbul jucătorului.

Steaua, bătută de Ludogoreţ

Mutarea lui Keşeru la campioana Bulgariei a arătat şi diferenţa uriaşă de viziune şi de strategie care există între două echipe din estul Europei.

Ludogoreţ a fost eliminată în turul II preliminar al Ligii Campionilor de Milsami Orhei (Moldova), a părăsit cupele europene în acest sezon, dar face în continuare investiţii puternice. Steaua, în schimb, a renunţat la repatrierea lui Keşeru, după eliminarea cu Partizan Belgrad, chiar dacă urmează să joace în play-off-ul Ligii Europa.

Alţi români care n-au rezistat în zona arabă

Nume Club Meciuri / Goluri

Dorel Stoica Al-Ittifaq (Arabia Saudită) 7/0

Cristian Dănălache Al-Ittifaq (Arabia Saudită) 8/4

Răzvan Cociş Al-Nassr (Arabia Saudită) 12/2

Ovidiu Petre Al-Nassr (Arabia Saudită) 16/4

Mihai Pintilii Al-Hilal (Arabia Saudită) 12/0

Lucian Sânmărtean Al-Ittihad (Arabia Saudită) 11/0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite