Interviu cu Marian Drăgulescu: "Dacă s-au găsit bani pentru handbaliste, se găseau şi pentru noi! Nu o să lăsăm lucrurile aşa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Drăgulescu, argint la CM de la Glasgow
Marian Drăgulescu, argint la CM de la Glasgow

Marian Drăgulescu susţine că şi ceilalţi medaliaţi de la Campionatele Mondiale desfăşurate în 2015 se consideră discriminaţi şi că vor lua cu toţii atitudine.

Medaliat cu argint la Campionatul Mondial de gimnastică de la Glasgow, Marian Drăgulescu aplaudă performanţa naţionalei de handbal, dar cere echitate în împărţirea indemnizaţiilor de performanţă
Printr-o hotărâre a Guvernului României, handbalistele au primit câte 60.000 de lei pentru bronzul cucerit la Campionatul Mondial din Danemarca. E o sumă de patru ori şi ceva mai mare faţă de cea prevăzută de legislaţia în vigoare, care permite acordarea sumei de 14.800 de lei pentru un loc trei la o competiţie mondială.

Adevărul: Marian, care e numulţumirea ta?
Marian Drăgulescu: Hai să-ţi spun cum stă treaba. Eu, pentru argintul de la Campionatul Mondial am luat de la stat 37.000 de lei, adică 8.000 de euro. Fetele de la handbal au câştigat medalia de bronz şi au luat 13.000 de euro, cei 60.000 de lei pe care i-a acordat guvernul. La această sumă cred că se adaugă şi primele oficiale dublate, adică încă vreo 6.000 de euro. Mie mi se părea corect să fim apreciaţi şi stimulaţi la fel, dar iată că argintul meu nu face cât bronzul handbalistelor.
Dar asta nu era treaba guvernului Ponta?
Eu am câştigat medalia la începutul lunii noiembrie şi peste puţin timp s-a produs schimbarea de guvern. Ideea e că pe mine nu m-a băgat nimeni în seamă, nu m-a felicitat nimeni, nu m-a chemat nimeni de la niciun Guvern sau vreo autoritate locală să-mi dea o floare sau o diplomă. Inclusiv actualul premier a spus că primele sunt inadmisibil de mici şi sunt total de acord cu dânsul, dar nu cerem altceva decât să fim trataţi în mod echitabil. Am tot respectul meu pentru performanţa fetelor de la handbal, le felicit, nu am nimic cu ele, tot ce ne dorim e ca sportivii care au obţinut performanţe la Mondiale în acest an să fie premiaţi la fel.
Ai vorbit cu fetele de la judo sau scrimă, cu Tiberiu Dolniceanu, ei sunt de acord cu tine?
Da, am vorbit, suntem solidari, şi nu o să o lasăm lucrurile să rămâna aşa. În ianuarie o să mergem pe la toate emisiunile televizate şi o să ne spunem oful. Până la urmă, vorbim de o mână de performanţe, în gimnastică, judo şi scrimă, nu e ca şi cum am da bugetul statului peste cap. Şi-aşa mai suntem puţini sportivi de la care se aşteaptă medalii la Olimpiadă, e păcat ca şi aceia să se simtă frustraţi, nebăgaţi în seamă şi nemotivaţi. 
Sunt cuvinte grele...
Eu am revenit la gimnastică pentru visul de a lua aur la Olimpiadă, am suportat patru operaţii, două din buzunarul meu. În acest moment, sunt singurul gimnast calificat sută la sută la Olimpiadă. Muncim la fel de mult ca toată lumea, riscăm accidentari grave, la coloană sau la cap, şi nu suntem apreciaţi deloc.

Reacţia MTS: Nu ştim dacă putem să schimbăm retroactiv nişte legi normative

Performanţe la Campionate Mondiale în 2015
Corina Căprioriu (judo) – argint
Andreea Chiţu (judo) – argint
Marian Drăgulescu (gimnastică) – argint
Naţionala de spadă feminin – argint
Larisa Iordache (gimnastică) – bronz
Tiberiu Dolniceanu (sabie) – bronz
Naţionala de handbal feminin – bronz

*Medalii câştigate la sporturi olimpice

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite