INTERVIU Gheorghe Hagi are două favorite la câştigarea Mondialului din Brazilia: „Cred mult în valoarea lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hagi

România n-a mai participat la un Campionat Mondial, din 1998, de când Hagi a prezis supărat că vor urma 20 de ani „negri” pentru fotbalul nostru.

Fostul mare internaţional e trist că a avut dreptate, dar speră ca peste patru ani, „tricolorii” să fie din nou la „masa bogaţilor”. Până atunci, Hagi va urmări la televizor meciurile de la Mondialul brazilian, unde vede ca favorite ţara gazdă şi eterna ei rivală, Argentina.

Ce înseamnă Gică, prezenţa la un Mondial?
E ceva foarte motivant. Toţi fotbaliştii trebuie să-şi propună asta atunci când se apucă de fotbal şi nu cred că există competiţie care să-ţi zgândărească orgoliul mai tare decât să joci la acest nivel. Şi competiţiile intercluburi sunt extraordinare, dar să evoluezi pentru ţara ta, împotriva altor ţări, e chestie de mândrie naţională. Eu când eram fotbalist intram în febra Mondialului cu şase luni înainte.

România, din nou la televizor...
Am mai zis-o, riscăm să nu mai fim respectaţi ca naţională de fotbal. Rezultatele şi prezenţa la turneele finale dau imaginea unei naţionale şi notorietatea. Joci cu x sau cu y, ce se ştie despre tine şi ce întreabă lumea? Care România? Aia care joacă mereu la Mondiale. Atunci te respectă. Dacă eşti echipa care n-a mai jucat de 20 de ani... E dureros, dar trebuie să luptăm. Să muncim, nu să ne văicărim. Nu e timp de altceva.

Cum crezi că va fi Mondialul din Brazilia?
Vor fi surprize, pentru că au apărut echipe noi, generaţii noi, imprevizibile, cu jucători talentaţi, cu foame de rezultate. Un lucru însă, e cert în opinia mea. Sud-americanii vor străluci. Au loturi bune, dar şi avantajul că joacă acasă, pe continentul lor. Sunt obişnuiţi cu clima, s-au născut acolo, au trăit sau trăiesc acolo. Ştii ce contează extrem de mult la o asemenea competiţie? Cât de uşor poţi căpăta din nou prospeţime. Să nu uităm că majoritatea vin după campionate istovitoare şi uzura e mare în fotbalul actual.

image

Brazilia sau Argentina?
Ambele. Le trebuie puţin mai multă organizare în apărare, dar de la mijloc în plus sunt echipe formidabile. Brazilia e avantajată şi de faptul că e ţară gazdă. Iar asta s-a văzut în rezultatul de la Cupa Confederaţiilor. Au câştigat, deci se poate. Au mare încredere în ei.

Din Europa pe cine vezi la vârf?
Germania şi Spania mi se par cele mai puternice. Olanda şi Belgia îmi plac foarte mult. Au jucători tineri. Italia are experienţă şi se descurcă mereu bine la competiţii tari. Mai e şi Franţa. Să nu uităm nici Portugalia lui Cristiano Ronaldo, doar e cel mai bun din lume.

Anglia?
Nu o văd sus. Englezii joacă foarte-foarte mult, cel mai mult în competiţiile interne şi internaţionale şi la ei s-a simţit de multe ori oboseala.

Favorita ta care este?
Sufleteşte ţin cu Spania. Sunt apropiat de această ţară, pentru că am jucat şi la Real şi la Barca şi ştiu foarte bine fotbalul de acolo. Plus că mie îmi place jocul combinativ, pasele, posesia. Îl ştiu şi pe Del Bosque, e un tehnician inteligent, care simte bine jocul dar şi omul. Alege mereu cea mai potrivită variantă, întrucât are mare experienţă.

Asia sau Africa pot oferi echipe surpriză?
La nivel de rezultate, da. Ca şi clasare în competiţie nu le văd mai sus de sferturi, indiferent de numele echipei care le reprezintă.

Messi şi Ronaldo se află la al treilea Mondial, dar la cele precedente n-au strălucit? Care e explicaţia?
La naţională depinzi mult şi de echipă. Cu cei de la club stai zilnic, te antrenezi zilnic, joci săptămânal. La lot vii mai rar, stai mai puţin, sunt alte relaţii. Umane şi de joc. Argentina şi Portugalia nu ajută evoluţiile celor doi aşa cum ajută Barcelona şi Realul. Dar nu-i exclus ca în Brazilia, cei doi să-şi tragă echipele după ei.

image

Dintre tinerii jucători pe cine vezi ca revelaţie?
Sunt destui. Hazard (foto sus, în roşu), Verratti, Pogba, Neymar. Valoare au şi alţii, dar cel care va avea în afara calităţii individuale şi viteză de gândire pe teren, va fi cel mai bun. Îmi pare rău de accidentarea lui Reus, cred că ar fi făcut o figură frumoasă la Turneul final.

Mergi în Brazilia?
Acum nu, dar o să merg cu puştii mei de la Academie, în noiembrie, la Sao Paolo, la finala Cupei Danone.

Dar la Mondiale?
Sper să ajung în 2018, să susţin România lui Manea, Tănase, poate şi a lui Ianis. Muncesc pentru asta. Am promis că voi da o generaţie de jucători României şi nu mă las până nu realizez asta.

„Spania e cea mai experimentată echipă a lumii, la nivel de performanţe. Succesul ei va depinde doar de forma fizică a fotbaliştilor, pentru că ştiinţa jocului şi valoarea nu le-o ia nimeni”


„Când eram mic ţineam cu Olanda, pentru că primul meu Mondial văzut la televizor a fost cel din 1974. Cruyff m-a impresionat atunci”
 

„Germania, prin definiţie, este o echipă foarte bine organizată şi extrem de puternică, din punct de vedere fizic”    

Gheorghe Hagi, fost mare internaţional

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite