INTERVIU Christoph Daum: „Vreau ca naţionala să funcţioneze ca o orchestră!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christoph Daum
Christoph Daum

Primul antrenor străin din istoria echipei naţionale a dezvăluit ce aşteaptă de la jucătorii pe care îi va convoca la echipa naţională.

Neamţul Christoph Daum îşi începe mandatul pe banca echipei naţionale într-un moment greu pentru fotbalul românesc. „Tricolorii” au dezamăgit la Euro 2016, competiţia internă e din ce în ce mai slabă şi răvăşită de probleme financiare grave, iar jucătorii români din străinătate joacă destul de rar la echipele la care sunt legitimaţi. Şi totuşi, Daum crede în şansa lui, a naţionalei şi a fotbalului românesc. A repetat-o aproape obsesiv în cele 45 de minute pe care le-am petrecut împreună.

Aţi urmărit o mulţime de meciuri, ce părere aveţi acum despre fotbalul românesc?

Toţi antrenorii şi jucătorii încearcă să facă tot ce pot în condiţiile date, am văzut o mulţime de limitări în ceea ce priveşte infrastructura şi situaţia financiară. Am un mare respect pentru toţi jucătorii şi antrenorii pentru cum performează în aceste condiţii. 

Vă referiţi la stadioane?

Da. Dacă aţi văzut de exemplu ce e la Severin, nu e un stadion nici de liga a treia sau a patra. Unele stadioane sunt de top, ca Naţional Arena sau ca cel de la Cluj, deşi eu prefer stadioane fără piste de atletism, altele sunt mai mici, dar sunt ok, precum cel de la Astra, dar când am ajuns la Severin, am crezut că am greşit adresa. L-am întrebat pe însoţitorul meu, dacă sigur e bine unde am ajuns.

O altă problemă e că nu sunt suporteri pe stadioane. Acest lucru v-a surprins?
Da, aşa e. Nu cunosc exact motivul, trebuie să fie ceva în spate. Infrastructura e clar o problemă. Sunt meciuri care totuşi merită mai mulţi spectatori.

Poate lipsesc pentru că fotbalul e slab…

Poate fi şi asta o cauză, dar fotbalul se poate îmbunătăţi şi dacă eşti un fan real îţi susţii echipa şi în condiţii dificile. În Germania sunt echipe ca Dinamo Dresda sau Hansa Rostock care au ajuns în ultimile ligi, dar aduc 17-20.000 de spectatori la meci. Ca suporter, trebuie să identifici cu echipa, indiferent de rezultate.

În România însă există multe echipe din prima ligă care n-au tradiţie, n-au nimic în spate...

Atunci ăsta e un alt motiv şi trebuie lucrat. Sunt şi în Bundesliga cluburi ca Hoffenheim, Leverkusen sau Wolfsburg, care n-au mare tradiţie, dar au muncit la asta şi la clădirea unei comunităţi cu fanii. Eu când am ajuns la Leverkusen în 1996 aveam o medie de 8.000 de spectatori, în Bundesliga, iar ei acum construiesc un stadion nou, la toate meciurile e sold-out şi nu găseşti un abonament valabil în următorii ani. Când am ajuns eu la Leverkusen, Rudi Voller, managerul echipei, mi-a spus, „Cristoph, te aşteaptă 34 de meciuri în deplasare”. Am spus că nu mă interesează că vom schimba asta.

Vine meciul cu Muntenegru, la ce schimbări să ne aşteptăm?
Cred că cea mai importantă schimbare care va fi este că trebuie să avem în minte să atacăm tot timpul, şi cu minge, şi fără minge. Vrem să fim o echipă activă, să ne luptăm să fim la controlul meciului şi, orice am face, să fim uniţi, să presăm mereu ca o echipă unită. Şi dacă trebuie să facem un pas în spate, vreau să-l facem ca o echipă, să funcţionăm ca un bloc şi cât de repede posibil să luăm mingea. Iar în mintea jucătorilor să fie un singur lucru, mereu pe atac!

Vorbiţi de o schimbare majoră.
Vreau să avem mereu iniţiativa, chiar dacă n-avem mingea! E uşor să ai iniţativa cu mingea, pentru că trebuie să pasezi, sa faci ceva, dar dacă mingea e la adversari, eu vreau să fim activi, să recuperăm cât mai rapid mingea! Cel mai important nume de jucător va fi spiritul de echipă!  Dacă aţi fost la filarmonică, aţi văzut, sunt orchestre normale, muzica sună bine, dar dacă e o orchestră extraordinară, te face să pluteşti, dacă toate instrumentele se completează perfect, ajungi într-o altă dimensiune şi noi trebuie să ajungem la această dimensiune. Am încredere în caracterul jucătorilor, în potenţialul lor!

Sună foarte bine, dar avem jucători care să facă acest lucru?
Dacă nu credem, atunci ne oprim, eu mă duc acasă, oprim şi interviul şi punem punct. Nu e o altă alternativă, decât să credem în calităţile noastre! Cine te poate limita în afară de tu însuţi? A plânge de milă nu e o opţiune pentru mine. Nu mă veţi auzi niciodată făcând asta.

Aţi avut ocazia să vorbiţi cu jucătorii, să le transmiteţi acest mesaj de unitate, se asamblează orchestra de care vorbeaţi?
Sigur. M-am întâlnit cu o parte, dar va fi mai important să lucrăm cu tot grupul, pentru că în cadrul grupului, în orchestra noastră putem găsi acea extradimensiune. Poate dvs nu credeţi, nu aveţi aşteptări, aveţi îndoieli în acest moment, dar eu cred că va fi bine!

Daum

„Nu pot garanta succesul!”

În general, fanii românii cred că numirea dvs a fost o mişcare bună din partea Federaţiei...
Fanii obişnuiţi, da, am găsit susţinere aici. Dar sunt persoane care au interese individuale, care n-au fost aşa de încântaţi că am venit eu, dar e ok. Sunt oameni care pot să lucreze la fel ca în ultimii 20 de ani şi refuză ideea de nou. Nu mă aşteptam la nimic când am venit aici, eu n-aveam în minte decât fotbaliştii români, caracterul lor, şi am fost foarte optimist când am vorbit cu Răzvan Burleanu, eram încântat. Acum, pas cu pas, mai aud câte ceva, mai văd ceva, dar asta nu mă afectează.

Sunteţi conştient că dacă pierdem cu Muntenegru şi fanii îşi vor schimba părerea despre dvs...
Da, dar nu pot garanta succesul, pot doar să pregătesc succesul până la un anumit punct. Ar fi uşor să stau aici şi să vă spun, că nu va fi nicio problemă, că vom fi la Mondiale. Dar eu pot doar să vă garantez că voi face totul şi că voi încerca să trezim la viaţă naţionala.

Deci nu vă întrebăm câte puncte facem anul acesta, din cele patru meciuri.
Eu mă gândesc doar de la meci la meci, fiecare meci e ca o finală. De ce să spun acum, că ne trebuie 27 de puncte în grupă sau 15, n-ar avea niciun sens. Fiecare meci e ca o finală şi prima e acasă cu Muntenegru. Acest meci nu se va mai repeta, mai jucăm doar o dată la ei, ceea ce cu totul alt meci. Deci fiecare joc trebuie pregătit pas cu pas, ca o finală, şi la sfârşit vedem unde ne aflăm.

O să chemaţi la lot şi jucători care sunt rezerve la echipele lor de club?
Ce vreţi să auziţi? Dacă v-aş spune că trebuie să joace doar titularii, şi l-am un moment dat l-aş folosi să spunem, pe Chiricheş, care poate nu începe sezonul titular, o să îmi săriţi în cap: ia uite ce declara domnul Daum în interviu! De ce aş face vreo declaraţie de genul acesta? Nu ştii niciodată ce se va întâmpla, vă pot spune că voi folosi doar cei mai buni jucători pe care-i avem la dispoziţie. Dacă e titular în România şi joacă mai bine decât o rezervă de afară, atunci el va juca! Dacă cel de afară e mai bun decât jucătorul din Românie, atunci va juca cel de afară! Un singur lucru contează: performanţa.

O altă discuţie e cu numirea căpitanului. Cum veţi proceda?
E important să avem mai mulţi lider pe teren. Nu contează banderola, e omul care alege poarta sau mingea. Liderul e cel care conduce echipa în momentele grele şi avem nevoie de cel puţin 2-3 lideri pe teren. Când vom fi cu echipa, vom găsi o soluţie pentru un căpitan care să fie acceptat de echipă şi să îşi dorească să fie.

Puteţi să ne daţi un nume de jucător care v-a impresionat?
Pot, dar nu o s-o fac. N-are sens să vă spun un nume. Sau v-aş spune pe cineva la care nu vă aşteptaţi, ca Rotariu sau ca Răzvan Marin. Poate vă aşteptaţi să zic de Nicolae Stanciu, asta e media, voi trebuie să scrieţi despre jucătorii mari.

Dorinel Munteanu mai e opţiune ca secund?
E un prieten bun şi această opţiune va fi validă pe viaţă. Mereu vom fi în legătură, dar în momentul de faţă cred că nu e nevoie de trei secunzi. Ce sens ar avea, am avea nevoie, am avea vreun avantaj cu trei antrenori secunzi şi unul principal? Germania a funcţionat mult timp cu un singur secund, acum sunt doi, cred că e suficient.

Dar cum vă înţelegeţi cu antrenorii de la noi?
E ok, am avut discuţii lungi cu Marius “Şumi”, cu Vasile Miriuţă, cu care pot vorbi în germană. Cu alţii, comunicarea nu e fantastică.

Şi cu Reghecampf puteţi vorbi în germană.
Eu nu-l ştiu aşa bine din Bundesliga, trebuie să fiu sincer. Dar ce pot să fac este să-i întind mâna şi depinde de el dacă răspunde sau nu. Nu e decizia mea, eu pot doar să spun că sunt deschis tuturor antrenorilor din Liga I.

 „Tinerii de aici chiar vor să schimbe ţara asta!”

image

Cum arată o zi obişnuită la birou?
Nu stau toată ziua la birou, e mult de călătorit, prin ţară, prin Europa, dar îmi face plăcere să lucrez în acest grup. Sunt mulţi oameni tineri, motivaţi, iar atmosfera e fantastică.

Dar despre România ca ţară ce părere aveţi?
M-au impresionat oamenii, mentalitatea, aveţi oameni atât de calzi şi de prietenoşi. Generaţia nouă chiar munceşte la o Românie nouă. Tinerii de aici vor să schmbe ţara asta. Resursele umane sunt extraordinare, cred că puteţi face un viitor fantastic.

Vă lipseşte ceva de aici faţă de ce aveţi în Germania?
Familia mea. Dacă vă referiţi la alte lucruri, gen infrastructură, văs spun doar atât: Nu e corect să comparăm România cu Germania.

Care e  imaginea fotbalului românesc în Germania?
Sincer, în ultimii ani germanii nu s-au mai uitat spre fotbalul românesc. Aveţi încă nume mari, ca Steaua, Dinamo, Craiova a fost o echipă mare, şi trăim cu această imagine din 80-90, cu imaginea Generaţiei de Aur, a fotbaliştilor care jucau la Real sau Barcelona.

Ce şanse au Steaua şi Astra cu Manchester City şi West Ham?
În fotbal e vorbă, nimic nu e imposibil. Ştiu că Astra a mai trecut de aceeaşi echipă, cât despre Steaua...ok, vorbind despre nume şi buget, City e favorită, dar eu cred că Steaua are o şansă să creeze ceva fantastic, eu sunt mereu de partea echipelor româneşti şi sper să întreacă toate aşteptările. Să pierzi e normal, dar să te califici înseamnă să faci istorie.

Un mesaj pentru fani înaintea meciului cu Muntenegru?
Singurul mesaj e că vrem să fim uniţi cu fanii. Orice s-ar întâmpla ei trebuie să ştie că ei aleargă, se luptă şi joacă pentru noi! Noi suntem unul! La Mogoşoaia vom avea o zi deschisă, vom invita publicul, iar fanii trebuie să ştie că dăm totul pentru ţara noastră, pentru ei!

„În următoarele 10 zile, vom avea şi un antrenor cu portarii, încă nu e luată o decizie”

„Ce Iordănescu nu am vorbit, el are nevoie de puţin timp, dar mi-aş dori să avem o discuţie îl respect”


62 de ani are Christoph Daum, care şi a început cariera de antrenor în 1981


Ofertat şi de Algeria

Christoph Daum a explicat şi de ce n-ai mai antrenat până acum o echipă naţională. „Am refuzat, pentru că nu m-am identificat cu alte naţionale la momentul ofertelor. Uite, spre exemplu, am avut o propunere de la naţionala Algeriei. Părea o opţiune bună, Algeria este o echipă bună din Africa, dar ei vroiau un vorbitor de limbă franceză şi eu nu ştiu franceză. Vorbes germana, vorbesc engleza, dar nu franceza. Poate ajungeam la un numitor comun, existau soluţii de compromis, dar de ce să le facem?”, a povestit Daum.

A fost în Italia după Stoian

Selecţionerul a mărturisit că va avea tot timpul sub atentă supraveghere un lot de 50 de jucători, pasibili de a fi chemaţi la naţională. Daum s-a deplasat în Bulgaria, la Ludogoreţ, unde România are trei jucători, dar a fost şi în Italia. Printre cei de care s-a interesat este şi atacantul Adrian Stoian, de la nou promovata Crotone. Produs al Şcolii de Fotbal „Gică Popescu”, Stoian (25 de ani) joacă în penisulă de opt ani, evoluând la Roma, Pescara, Bari, Genoa, Chievo şi din 2015 la Crotone. Anul trecut, el a fost om de bază la această echipă şi a jucat în 33 de meciuri.

Are patru copii


Christoph Daum, noul selecţioner al României, trăieşte la Koln, alături de actuala sa soţie, Angelica Cramm (foto sus), fostă cântăreaţă, pe care a luat-o de nevastă în septembrie 2006. La vremea aceea, căsătoria lui Daum a făcut deliciul presei mondene din Germania, deoarece tehnicianul a făcut pasul cel mare chiar pe stadionul lui FC Koln. Cei doi au împreună doi copii, Jean Paul şi Cara Julie. Acesta este al doilea mariaj al antrenorului, care între 1979 şi 2003 a fost căsătorit cu Ursula Daum. Şi cu ea, Christoph are tot doi copii, Marcel şi Janice. Fiul său cel mare este video analist, activând la mai multe cluburi din Bundesliga.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite