INFOGRAFIE Totul despre Juventus - Barcelona, finala Ligii Campionilor care e ultimul bal al sezonului fotbalistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finala Ligii Campionilor
Finala Ligii Campionilor

UEFA a decis ca finala Ligii Campionilor să se joace pe 6 iunie, o dată neobişnuit de târzie, dar care face ca sezonul să se termine cu cel mai de gală trofeu pus în joc.

La Berlin, pe Olympiastadion, Barcelona şi Juventus vor încerca să încununeze un sezon excelent, ambele făcând eventul în Spania, respectiv Italia. Asta chiar dacă şi Barca şi Juve au schimbat antrenorul vara trecută, mizând pe Luis Enrique şi Massimiliano Allegri.
Specialiştii o văd pe Barcelona favorită certă, mizând pe forţa ofensivă a trio-lui Messi – Suarez- Neymar, dar mai ales pe ambiţia argentinianului de a redeveni numărul 1 mondial, după ce doi ani la rând Cristiano Ronaldo şi-a adjudecat „Balonul de Aur”. Oricum, efectul Messi la Barcelona s-a făcut simţit. Acum 11 ani, când el a debutat la catalani, Real Madrid avea 10 trofee peste Barcelona, iar acum situaţia s-a schimbat, formaţia „blau-grana” depăşindu-şi rivala cu trei trofee.

Finala Ligii Campionilor. Buffon, în finală acum 12 ani

Deşi este una dintre marile echipe ale lumii, Juventus n-are rezultate deosebite în Liga Campionilor. A câştigat-o de două ori şi a pierdut 5 finale. Ultima dintre ele, acum 12 ani, în faţa lui Milan. Supravieţuitorul echipei de atunci este portarul Buffon, în vreme ce la milanezi juca Andrea Pirlo, care după acest meci va pleca în America, pentrua  semna cu o echipă din MLS.

Finala Ligii Campionilor. FC Barcelona – Juventus Torino, sâmbătă, ora 21.45 TVR 1, TVR HD, Digisport, Dolcesport

O performanţă cu adevărat deosebită poate realiza spaniolul Alvaro Morata. În cazul în care Juve triumfă, el va deveni al patrulea jucător din lume care ia trofeul doi ani la rând, după Dessaily (Marseille 1993, Milan 1994), Paolo Sousa ( Juventus 1995, Dortmund 1996) şi Eto o (Barcelona 2009, Inter 2010). Exceptându-l pe Morata, în lotul lui Juventus mai sunt alţi trei câştigători de Liga Campionilor: Pirlo (2003, 2007 cu Milan), Evra şi Tevez (2008 cu Manchester United). La Barcelona mult mai mulţi fotbalişti au acest trofeu în palmares, Daniel Alves, Gerard Piqué, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez, Adriano  şi Lionel Messi fiind supravieţuitori ai finale din 2011. Xavi, Messi şi Iniesta au câştigat de trei ori Liga cu Barca, iar Pique are două Ligi cu Barcelona şi una cu Manchester United. După ce a marcat în finalele din 2009 şi 2011, Messi poate deveni primul jucător din lume care înscrie în trei finale de Liga Campionilor.

Chiellini ratează întâlnirea cu Suarez

Punctul forte al torinezilor, apărarea a primit o grea lovitură, din cauza accidentării lui Giorgio Chiellini. Fundaşul de fier al „Bătrânei Doamne” are probleme musculare şi există şanse foarte mici ca el să joace la Berlin. În locul lui, cel mai probabil va fi titularizat Barzagli, o altă variantă fiind Ogbonna. Chiellini ratează astfel ocazia de a se reîntâlni cu Luis Suarez, cel care l-a muşcat la Mondialul de anul trecut din Brazilia, gest care i-a atras o suspendare istorică. Tocmai din acest motiv, el nu va putea juca la Copa America, competiţie care începe pe 11 iunie şi unde se vor afla Meesi, Mascherano, Tevez (Argentina), Caceres (Uruguay), Vidal, Bravo (Chile) şi Neymar (Brazilia).

Înaintea finalei de la Berlin, Barcelona a reuşit să securizeze angajamentele a doi titulari. Jordi Alba a semnat un contract valabil până în 2020, iar Pedro s-a legat de club până în 2019.  Ultimul este unul dintre cei 7 campioni mondiali care se vor afla pe gazonul de pe Olympiastadion. Buffon şi Pirlo au triumfat cu Italia în 2006, iar Xavi, Iniesta, Busquets, Pique şI Pedro cu Spania, în 2010.

141 trofee au câştigat împreună Juventus şi Barcelona.  Juve are 58, iar Barca 83

infografie lga campionilor
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite