INFOGRAFIE Muntenegru e cea mai mică ţară care dă o campioană în sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bulatovici

După ce naţionala de handbal feminin a câştigat titlul european, micuţa republică ex-iugoslavă se află în compania selectă a unor mari puteri ale sportului.

Puţin peste 600.000 de locuitori, adică o treime din Bucureşti, şi o suprafaţă de 13.000 de kilometri patraţi, cam cât Banatul românesc. Acestea sunt coordonatele Muntenegrului, noua stăpână a Europei în handbalul european. Handbalistele lui Dragan Adzici au reuşit să spargă supremaţia nordicelor, care din 1994 până acum au câştigat opt titluri continentale din nouă posibile. Danemarca avea 3, iar Norvegia 5 campionate europene, însă Muntenegru a stopat dominaţia scandinavă în handbalul feminin.


Două handbaliste sunt legitimate la Oltchim
Ascensiunea muntenegrencelor a fost vizibilă încă de la Olimpiada de la Londra, unde au pierdut finala în faţa aceleaşi naţionale a Norvegiei, ce părea indestructibilă. La câteva luni de la acel meci, situaţia s-a schimbat, chiar dacă între timp, Muntenegru a pierdut-o pe Bojana Popovici, ani de zile cea mai bună jucătoare a lumii, retrasă între timp de la naţională. A rămas însă la prima reprezentativă Katarina Bulatovici, jucătoarea Oltchimului, care efectiv a tras echipa după ea, reuşind să-şi adjudce şi titlul de golgeteră a competiţiei, cu 56 de goluri înscrise. Printre titulare s-a aflat şi o altă jucătoare de la Oltchim, Maria Jovanovici, însă cele mai multe jucătoare din naţionalei Muntenegrului provin de la Buducnost.
   

Americanii au cele mai multe titluri

„Adevărul” a alcătuit un top al ţărilor care deţin în acest moment titluri, mondiale, olimpice şi europene, la sporturile pe echipe, iar Muntenegru este cea mai mică ţară, atât ca suprafaţă cât şi ca număr de locuitori, care a intrat în această ierarhie. Clasamentul e dominat în mod evident de Statele Unite ale Americii, care şi-au impus supremaţia în special datorită baschetului, sport unde concurenţa este mult prea departe de nivelul americanilor. Spania stă bine la fotbal, Franţa domină handbalul masculin, Rusia, Brazilia şi Serbia sunt marile puteri în volei, Noua Zeelandă n-are rival în rugby, iar Italia stă bine la polo. Cât priveşte România, ultima performanţă notabilă este medalia de bronz cucerită de handbaliste la Europeanul din 2009.

Şanse mici de redresare în 2013
Anul viitor vor avea loc şi alte competiţii, care ar putea influenâa ierarhia actuală. Din păcate, şansele ca România să prindă un loc pe tabloul campionelor sunt infime. Naţionala de polo va participa la Campionatul mondial de polo din Spania (19 iunie- 4 august), iar cea de handbal feminin e cotată ca favorită în meciul de play –off, contra Slovaciei, pentru calificarea la Campionatul Mondial din Serbia ( 7-22 decembrie 2013). Niciuna dintre ele nu e recomandată ca fiind printre favoritele la cucerirea medaliei de aur. 2013 e şi anul Europenelor de volei, fete şi băieţi, al Europenelor de baschet, fete şi băieţi, şi al Mondialelor de handbal masculin, însă România nu e calificată la niciuna dintre aceste competiţii.

tabel
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite