Granzii s-au pus pe schimbat. 10 echipe de top din Europa vor începe noul sezon cu alţi antrenori faţă de sezonul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pep Guardiola

Primele trei clasate din Anglia de la finalul sezonului, trei echipe importante din Italia şi deţinătoarea Ligii Campionilor sunt printre grupările care au decis să meargă în noul sezon pe mâna altor antrenori.

E o vară extrem de agitată pentru echipele de top din Europa. Ca niciodată parcă, granzii s-au pus pe schimbat, mai ales la nivelul băncilor tehnice. Au fost demiteri, demisii, schimbări şi permutări, şi multe dintre ele la grupări de prim rang. Şi din primele campionate, ca valoare, de pe „Bătrânul Continent“. 

În Anglia, spre exemplu, primele trei clasate de la finalul sezonului trecut, Manchester United, Manchester City şi Chelsea, încep noul sezon cu alţi tehnicieni la comandă! În Germania, Bayern Munchen l-a abandonat pe antrenorul care i-a adus titlul şi Liga Campionilor, la capătul unui sezon fabulos, şi a intrat în „era“ Guardiola. Alte două campioane, PSG (Franţa) şi Porto (Portugalia) şi-au ales alţi antrenori, iar în Italia, trei granzi, Inter, Napoli şi Roma, s-au prins şi ele în hora schimbărilor pe băncile tehnice. 

În total, 10 forţe ale Europei, din care patru campioane, au decis să mute pe această piaţă. În plus, am asistat la un veritabil carambol pe „piaţa” antrenorilor!

Sir Alex, adio după 26 de ani

„Bomba“ sezonului trecut a fost retragerea lui Sir Alex, după 26 de ani pe banca lui Manchester United. Plecarea lui Ferguson, care a urcat în loja de ambasador şi director, a declanşat permutările. La United a venit un alt scoţian, David Moyes, timp de 11 ani antrenor la Everton, acolo unde a ajuns acum Roberto Martinez, fost la Wigan. Pe Mancini, ratarea titlului şi eşecurile din Liga Campionilor l-au costat postul. Pellegrini, care a făcut minuni cu Malaga, e aşteptat să ducă „cetăţenii” pe un parcurs mai lung în Europa. Mark Hughes i-a luat locul lui Tony Pulis la Stoke, dar în noul sezon toţi ochii vor fi pe un tehnician care revine în Anglia după şase ani: Jose Mourinho! Cum va fi „ciorba“ reîncălzită? Răspunsul îl va oferi portughezul, care a semnat luna trecută, pe patru ani.

Guardiola, proiect pe termen lung 

Despărţirea lui Mourinho de Real i-a deschis uşa lui Carlo Ancelotti, cel care are drept obiectiv trofeul pe care „The Special One“ n-a reuşit să-l aducă pe „Bernabeu“: a 10-a Ligă a Campionilor, pe care „albii“ o aşteaptă din 2002. În locul italianului, şeicii de la PSG l-au chemat pe Laurent Blanc, fost selecţioner al Franţei. Obiectivele „Preşedintelui“? Păstrarea titlului şi un parcurs în Liga Campionilor mai lung decât al predecesorului, care s-a oprit în sferturi. Toată lumea s-a întrebat de ce Bayern s-a grăbit să-l numească pe Guardiola, la începutul lui ianuarie 2013, deşi se anunţa un sezon fabulos. Răspunsul l-au oferit oficialii din board-ul bavarezilor. Un antrenor ca Pep nu e disponibil în orice zi, iar Bayern urmăreşte dezvoltarea unui proiect pe termen lung. 

În Italia, Inter a dat chix cu „puştiul“ Stramaccioni, care a avut un sezon dezastruos, în care a ratat Europa, şi a decis să meargă pe experienţa lui Mazzarri, care a impresionat la Napoli. Plecarea sa a însemnat o oportunitate pentru Benitez, al cărui contract de interimar la Chelsea a expirat la finalul sezonului. Roma l-a abandonat pe Andreazzoli şi s-a îndreptat spre Rudi Garcia, o alegere care i-a surprins însă pe mulţi fani ai “gialorossilor”. 

O decizie surprinzătoare a luat-o Vitor Pereira, care, după ce a luat titlul cu Porto a decis să meargă în Arabia Saudită, la Al Ahli. În noul sezon, „dragonii“ vor fi conduşi de Paulo Fonseca, sosit de la Pacos Ferreira. 

De remarcat, per total, agitaţia din Spania. Unde, de la începutul lunii trecute, au fost deja opt schimbări de antrenor. La Malaga, în locul lui Pellegrini, a ajuns Bernd Schuster, iar Luis Enrique a fost numit la Celta Vigo, care s-a salvat in extremis de la retrogradare. 

Top antrenori după salarii

Pep Guardiola (Bayern Munchen) 17 milioane euro 

Jose Mourinho (Chelsea) 10 milioane euro

Carlo Ancelotti (Real Madrid) 7 milioane euro

David Moyes (Manchester United) 4,7 milioane euro

Manuel Pellegrini (Manchester City) 4 milioane euro 

Rafael Benitez (Napoli) 3,5 milioane euro

Walter Mazzarri (Inter) 3,5 milioane euro 

Laurent Blanc (PSG) 3 milioane euro

Rudi Garcia (AS Roma) 1,5 milioane euro

Paulo Fonseca (FC Porto) 1,5 milioane euro

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite