„Generaţia sportivilor de voie“. Mugur Frăţilă, concurent Pegas Duatlon Buftea: Sportul mi-a fost colac de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Frăţilă (49 de ani), de profesie maseur şi antrenor de triatlon, este unul dintre obişnuiţii competiţiilor de tip triatlon organizate în Bucureşti şi în împrejurimi. Ca un adevărat veteran al sportivilor de voie, el concurează de plăcere deoarece „sportul nu trebuie să înlocuiască psihologul“.

Originar din Mangalia, Mugur locuieşte în Bucureşti de 14 ani. Spune că a fost un copil-problemă din cauza anturajului cu care a crescut. 

Cu toate acestea, a reuşit să devină vicecampion naţional de două ori la lupte libere, a făcut şi hipism, însă nu a urcat la un alt nivel tot din cauza amiciţiilor nepotrivite. „Pornisem bine, călătoream în ţări străine, mergeam în cantonament,  dar eram mediocru, îmi ardea de anturaj. Totuşi, chiar dacă nu am făcut performanţă, nu am cum să nu fiu recunoscător sportului că mi-a fost colac de salvare în viaţă”, recunoaşte Frăţilă.

“Ambasador de imagine” pentru că motiva corporatiştii în ale sportului 

Dacă stai la o cafea cu Mugur, afli în mai puţin de cinci minute că l-a prins Revoluţia în armată, apoi că a fost strungar la IMGB, dar şi elev al şcolii de cascadori a TNB, patron de firmă de piese auto, corporatist, precum şi ambasador de imagine. Poate datorită unui aşa CV, antrenorul de azi nu se poate limita doar la a participa la competiţiile sportive. 

Este prietenul nedesparţit al organizatorilor, ajută la amenajarea podiumului, la întreţinerea atmosferei şi la încurajarea micilor concurenţi. “I-am învăţat sport până şi pe patronii firmei la care lucram ca consilier gestiune patrimoniu”, râde maseurul. El adaugă că aşa a ajuns şi „ambasador de imagine” al firmei respective, asta însemnând că motiva şi antrena atât patronii, cât şi angajaţii să facă sport. 

La prima încercare şi-a propus să nu se oprească din alergat

După dezamăgirea trăită ca patron, Mugur nu-şi găsea drumul. Nu-i plăcea întocmai cine devenise. „Vroiam să mă las de fumat, nu ştiam cum, dar ştiam sigur că vreau să am o viaţă echilibrată, sănătoasă. Atunci, mi-a spus un prieten <Du-te şi aleargă la un maraton. Poate îţi place> Şi mi-a plăcut. Prima cursă a fost un semimaraton, la Tuşnad, în 2009. Tot ce mi-am propus atunci a fost să nu mă opresc din alergat. A fost foarte greu, dar am reuşit să ajung la finish în două ore şi 32 de minute”, povesteşte mangaliotul. 

Mugur Frăţilă a ajuns să aleagă competiţiile la care participă tocmai pentru că nu urmăreşte în mod special podiumul. Astfel că preferă competiţiile organizate de Asociaţia Pegas Triatlon Club şi pentru că a fost membru fondator. Înainte de următorul eveniment la care va participa alături de soţia lui la ştafetă, Pegas Duatlon Buftea, ce va avea loc pe 28 aprilie, Mugur se antrenează zilnic, însă doar dimineaţa. “Atunci am cea mai multă energie şi pot schimba ciclurile de antrenament alergare-înot-ciclism”, explică sportivul. El adaugă că i-ar sfătui pe mulţi să renunţe la alergat seara şi să aleagă dimineţile. 

“Dacă stai pe canapea, îţi simţi vârsta. Aşa că ieşi la mişcare!”

Sportul de masă este practicat de oameni maturi, crede Mugur Frăţilă. “Este vorba despre oameni care refuză să îmbătrânească. Şi eu m-am întrebat de ce fac asta, de ce nu mă uit la televizor ca majoritatea. Pentru că, dacă aş sta pe canapea, mi-aş simţi vârsta. Nu vreau să-mi recunosc vârsta”, mărturiseşte el. Cu aceeaşi sinceritate, conchide că sportul nu ţine loc de psiholog: “Este foarte riscant. Poţi ajunge să nu mai ai viaţă, să devii dependent şi să vânezi trofee. Mai bine mergi la psiholog şi faci şi sport. De voie. Nu, de nevoie”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite