Moartea lui Costică Ştefănescu i-a afectat şi pe oficialii FRF: „A disparut unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria fotbalului românesc“
0
Moartea tragică a lui Costică Ştefănescu a stârnit compasiune şi regrete în rândul oficialilor Federaţiei Române de Fotbal. Forul condus de Mircea Sandu a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presă în care îl omagiază pe fostul mare jucător al Craiovei Maxima
Sinuciderea fostei glorii a Universităţii Craiova, Costică Ştefănescu, i-a luat prin surprindere pe federali, care au ţinut să-şi exprime regretul pentru dispariţia tragică a fostului fundaş prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul frf.ro. De altfel, biroul de presă al FRF a realizat un necrolog al lui Costică Ştefănescu, transmiţând familiei îndoliate condoleanţe.
"Federaţia Română de Fotbal anunţă cu regret şi durere dispariţia dintre noi a unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istoria fotbalului românesc, Costică Ştefănescu.
La doar 62 de ani, fostul căpitan al echipei noastre naţionale a anilor '80 lasă în urmă o carieră prodigioasă şi cifre pe măsură.
Născut la Bucureşti pe 26 martie 1951, de "profesie" atacant la începutul carierei, a debutat în Divizia A sub culorile Stelei în ziua de 1 iunie 1969, cu ocazia unui derby Steaua - Rapid.2-0. A evoluat pentru gruparea roş-albastră până în 1973, când s-a transferat la echipa al cărei simbol şi căpitan va deveni, Universitatea Craiova. A apărat culorile alb-albastre până în 1986, încheindu-şi cariera la FCM Braşov, unde a jucat în ultimele două sezoane competiţionale ale carierei (din 1986 până în 1988).
A jucat de 490 de ori pe prima scenă fotbalistică a României (locul 2 în clasamentul all-time, al cărui lider a fost timp de 14 ani), înscriind, din postura de fundaş central, 19 goluri. În palmaresul său se află 3 titluri de campion (toate cu Universitatea) şi 5 Cupe ale României (una cu Steaua, restul cu Universitatea), precum şi patru clasări pe locul 2 în ierarhia celui mai bun fotbalist român al anului (1979, 1981, 1982 şi 1985).
Costică Ştefănescu a evoluat de 53 de ori în cupele europene, fără a fi înscris vreun gol, şi de două ori în echipa naţională olimpică, tot fără vreun gol marcat.
Un capitol aparte îl reprezintă echipa naţională, sub ale cărei culori a debutat pe 14 august 1977, cu ocazia unui joc Cehoslovacia - România 1-3. În total, a acumulat 64 de meciuri sub tricolor (fără goluri), în 43 dintre ele purtând banderola de căpitan, inclusiv la turneul final al Campionatului European din 1984.
Primii ani ai carierei (1985-1994) i-a petrecut în ţară (mai puţin un an în Qatar, la Al Waqra), la nivel de club (FCM Braşov, Steaua, Selena Bacău şi Politehnica Timişoara), pentru ca, în perioada 1994-1998, să fie secundul lui Anghel Iordănescu la echipa noastră naţională.
Exceptând un an în Israel, la Hapoel Tzafririm Holon, activitatea sa de după anul 2000 (imediat după stagiunea 1999-2000, la Astra) l-a purtat prin ţările arabe, la Al-Sho'ala, Najran (ambele, Arabia Saudită), Al-Jaish Damasc şi Al-Wahda Damasc (ambele, Siria),Al-Tadamon (Kuweit) şi, ultima dată, Al-Shamal (Qatar).
Sincerele noastre condoleanţe familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l odihnească!"
Citiţi mai multe despre moartea lui Costică Ştefănescu:
Costică Ştefănescu (62 de ani), fostul mare fotbalist al Universtităţii Craiova, s-a sinucis marţi după-amiază la Spitalul Militar din Bucureşti. Acesta s-a aruncat de la balconul salonului unde era spitalizat. Ştefănescu suferea de cancer, iar durerile provocate de boală deveniseră insuportabile.
Se spune că fotbalul românesc a avut trei mari libero, Apolzan, Ştefănescu şi Belodedici, însă fostul căpitan al "Craiovei Maxima" a redefinit noţiunea de şef al defensivei.
S-a stins o legendă: Costică Ştefănescu
Costică Ştefănescu, în vârstă de 62 de ani, care era internat la Spitalul Militar din Bucureşti din cauza unui cancer pulmonar, s-a aruncat de la balconul rezervei unde era spitalizat, nemaiputând suporta durerile provocate de boala de care suferea.
Averea lăsată de Costică Ştefănescu, estimată la 4.500.000 de euro
Costică Ştefănescu a lăsat în urmă o avere de 4.500.000 de euro. Fotbalistul a investit împreună cu soţia sa suma de 1.800.000 de euro în două hoteluri situate în staţiunea Eforie Nord.
Moartea lui Costică Ştefănescu este privită de o parte din familie drept accident, în timp ce cealaltă ia în calcul varianta sinuciderii.
Ştefănescu, fotbalistul cu valiză-diplomat
Când ştirea morţii lui Costică Ştefănescu a făcut ţăndări liniştea oraşului toropit de căldură, un tânăr îmbrăcat într-un tricou albastru al Universităţii Craiova a fugit la Spitalul Militar ca să aprindă două candele pe trotuar.
Marţi. 20 august. Afară sunt peste 30 de grade, deşi e trecut de ora 18.00. O burtieră galbenă ale cărei margini ies întotdeauna din suprafaţa ecranului anunţă: „Costică Ştefănescu a murit”.
Sicriul cu trupul fostei glorii a Ştiinţei a ajuns aseară, la miezul nopţii, la Craiova, unde va fi înmormântat sâmbătă. Cheltuielile vor fi suportate de autorităţi, pentru că Ştefănescu era cetăţean de onoare al oraşului.
"Costică Ştefănescu s-a sinucis, aruncându-se de la etajul 6 al Spitalului Militar". Aşa a sunat ştirea care a cutremurat România marţi seara
Cătălin Striblea: Fotbaliştii pe care ţi-i arată tata
„«Stai, mă, şi tu într-un loc şi uită-te la televizor! Uite-l pe Ştefănescu. Mare fotbalist!» Atenţionarea tatei e probabil prima mea amintire palpabilă despre fotbal”, scrie Cătălin Striblea, pe blogul său de pe adevarul.ro.