FOTO Ce se întâmplă când selfie-urile devin prea sexy: jucătorii naţionalei Iranului au călcat pe bec la Cupa Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul are mulţi suporteri la Cupa Asiei, dar cadrele cu susţinătoarele considerate indecente sunt cenzurate de televiziunea de stat
Iranul are mulţi suporteri la Cupa Asiei, dar cadrele cu susţinătoarele considerate indecente sunt cenzurate de televiziunea de stat

Pe vremuri, doar prezenţa paparazzilor era un motiv de îngrijorare pentru celebrităţi. Mai nou, reţelele de socializare le dau şi ele dureri de cap vedetelor.

La această ediţie a Cupei Asiei, Iran e pe locul 3 într-un top al naţionalelor cu cei mai mulţi suporteri, după ţara-gazdă, Australia, şi Japonia. 

51.778 de spectatori au asistat la cele trei jocuri ale perşilor din faza grupelor cu Bahrain, Qatar şi Emirate. „Parcă am jucat pe stadionul <<Azadi>> din Teheran“, a fost concluzia elevilor lui Carlos Quieroz după aceste partide câştigate prin care Iran s-a clasat pe locul 1 în grupa C.

Revenirea echipei naţionale pe pământ australian după 18 ani a declanşat o frenezie printre iranienii stabiliţi acolo, iar aceştia au fost prezenţi în număr mare, nu numai la meciuri, dar şi la fiecare şedinţă de pregătire. La un moment dat, inclusiv Quieroz, sensibilizat de faptul că fanii au aşteptat două ore după garduri la un antrenament închis, a oprit autocarul echipei după ieşirea din baza de pregătire şi le-a permis suporterilor să pătrundă în autocar, în grupuri de câte patru-cinci, pentru a se fotografia cu idolii lor.

Paradoxal, de aici au început şi problemele pentru internaţionalii iranieni. Treptat, pozele jucătorilor, alături de susţinătoarele lor, au început să circule pe internet, prin Facebook, Twitter şi Instagram. Imaginile au intrat în atenţia autorităţilor din Iran cărora nu le-a convenit că fotbaliştii s-au pozat cu femei îmbrăcate sumar sau foarte machiate!

„N-avem nimic împotriva selfie-urilor, însă jucătorii nu trebuie să facă poze cu oricine. Fotbaliştii naţionalei sunt reprezentanţii unei ţări islamice şi trebuie să fie atenţi la anumite detalii. În cazul în care jucătorii nu vor ţine cont de acest aspect, atunci vom lua măsuri împotriva lor“, a declarat Ali Akbar Mohammadzadeh, preşedintele Comisiei de Etică din cadrul federaţiei.

Quieroz şi steagul interzis

Nu numai internaţionalii iranieni au avut probleme din cauza selfie-urilor, dar şi Carlos Queiroz a intrat în vizorul autorităţilor iraniene. Pe un cont de Facebook ce îi poarte numele, a fost postată o fotografie în care portughezul apare alături de un fan care ţine steagul Iranului cu însemnele leului şi ale soarelui. E un steag de pe vremea şahului, detronat după revoluţia islamică din 1979, şi care acum e interzis în Iran. 

Quieroz a declarat că n-are niciun cont pe reţelele de socializare şi pagina de Facebook, unde a apărut poza respectivă, e una făcută de altcineva. În trecut, portughezul a fost „urecheat“ de şefii federaţiei pentru că a dat un interviu la postul BBC Persian, care e considerat un canal duşman de către guvernul iranian.

5 milioane de iranieni trăiesc în afara ţării, potrivit ultimelor estimări din 2010. Peste 70.000 dintre ei sunt stabiliţi în Australia.

Cenzurează iranienii din Australia

Numărul mare de suporteri iranieni prezenţi la meciurile naţionalei din Cupa Asiei e un motiv de bucurie pentru Queiroz şi jucătorii săi, dar o problemă pentru televiziunea de stat. Fiecare partidă din cadrul turneului final e transmisă cu o întârziere de aproximativ un minut faţă de transmisiunea globală. Astfel, imaginile cu susţinătoarele îmbrăcate sumar sau cele în care fanii încurajează echipa, fluturând steagul de pe vremea şahului, sunt înlocuite cu alte cadre! Această practică a fost ironizată, inclusiv de un moderator al televiziunii de stat: „Toate imaginile pe care le-am văzut, dar şi cele pe care nu le-am văzut au fost cu fanii Iranului“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite