FOTO Bun venit la Rio, cel mai sexy oraş din lume: de ce ar fi bine să nu faci baie la Copacabana şi care sunt preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri unde vizitatorii fac poze pe marginea plajei
Locuri unde vizitatorii fac poze pe marginea plajei

„Adevărul“ va oferă un tur al plajelor Copacabana şi Ipanema, locuri unde vezi bărbaţi şi femei care pot participa cu succes la un casting pentru o nouă serie din serialul Baywatch.

„Vă compătimesc pe voi că staţi la Sao Paulo. Rio e raiul de pe pământ”. Replica îi aparţine unui ziarist iranian într-o discuţie cu colegii săi la centrul de presă al stadionului

din Curitiba.

Aveam să mă conving că omul avea dreptate, când am aterizat pe Aeroportul „Santos Dumont“, în dimineaţa zilei de 18 iunie, la şase zile după ce am ajuns în Brazilia. Încă de sus, înainte de aterizare, mi-am dat seama că mă aşteaptă ceva spectaculos. Dacă aterizezi pe „Santos Dumont“, care e în oraş, spre deosebire de aeroportul internaţional, peisajul pe care îl vezi din avion îţi taie respiraţia.

Rio de Janeiro FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock 

Singurul oraş cu atmosferă de Mondial

La Sao Paulo, cu excepţia zilelor în care joacă Brazilia sau a celor în care arena Corinthians găzduieşte o partidă din faza gupelor, atmosfera Mondialului lipseşte cu desăvărşire. În alte oraşe, la fel. Când am aterizat la Curitiba, pentru Iran – Nigeria, la un moment dat, un localnic m-a oprit şi m-a întrebat de ce sunt aşa de mulţi iranieni pe străzi. Omul habar n-avea că oraşul lui urma să găzduiască în ziua respectivă prima partidă din faza grupelor.

La Rio, atmosfera Mondialului există în fiecare zi. Oraşul e plin de suporteri care au venit în Brazilia pentru turneul final. Pe străzi, e un adevărat festival al culorilor, iar temperatura e perfectă: 28 de grade la umbră. Şi, atenţie, vorbim de iarnă!

Nouă staţii şi ţi se deschid porţile raiului

De la aeroport, iei autobuzul până la staţia de metrou „Cinelandia”, iar de acolo ai linie directă până la plajă. Cobori după nouă staţii, la „Praca General Osorio”, ieşi la suprafaţă, mergi pe jos zece minute şi ţi se deschid porţile raiului.

Eşti pe plaja Ipanema, în traducere „lac împuţit”. Să nu lăsaţi însă să vă păcălească denumirea. N-are nicio legătură cu plaja, ci se referă la locul unde s-a născut fostul baron de Sao Paulo.

Culoarea apei variază de la o zi pe alta

Plaja Ipanema Rio de Janeiro

Ipanema se află între Copacabana şi Leblon. Spre deosebire de Copacabana, aici apa e mult mai curată, iar culoarea ei variază între albastru deschis şi verdele închis, după ploi torenţiale. Duminică, Ipanema e un loc mai popular şi decât Copacabana, fiindcă străzile sunt închise pentru autovehicule şi sunt invadate de turişti, de biciclişti şi de cei care merg pe role.

Brazilienii spun că la Sao Paulo se munceşte într-un ritm infernal, iar la Rio de Janeiro se petrece non-stop. Au dreptate, dar, glumind puţin, aş mai adăuga un lucru. La Sao Paulo, cred că au fost „exilaţi“ toţi cetăţenii care strică aspectul estetic al ţării, în timp ce la Rio au fost trimişi cei mai sexy brazilieni. E o concluzie la care am ajuns, după o plimbare pe plaja Ipanema, locul de unde postul „Fashion TV“ ar putea face recrutări, fără probleme. 

Nu degeaba canalul „Travel Channel“ a catalogat Ipanema drept cea mai sexy plajă din lume.

Copacabana, un soi de Mamaia fără fiţe

La vreo 20 de minute de mers pe jos de la Ipanema e cea mai celebră plajă din lume: Copacabana. Patru kilometri de nisip fin, terase, restaurante şi cluburi de noapte. Imaginaţi-va Mamaia, dar fără personaje cu lanţuri mari de aur în jurul gâtului şi fără coji de seminţe. Şi fără o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru un loc pe plajă.

Iniţial, în anii ’70, Copacabana era considerată o zonă exclusivistă pentru bogaţii oraşului Rio de Janeiro. Între timp, şi-a pierdut această reputaţie şi a ajuns una dintre cele mai suprapopulate zone ale lumii, cu o medie de 20.000 de oameni pe fiecare kilometru pătrat. 

Datorită numărului mare de vizitatori care ajung aici, zilnic, Copacabana e pe traseul a 40 de autobuze, iar trei staţii de metrou se află în apropiere.

Copacabana Rio De Janeiro FOTO Shutterstock

Plaja Copacabana, Rio De Janeiro FOTO Shutterstock 

Bacterie fecală în apă

Şi, totuşi, spre deosebire de alte plaje din oraş, Copacabana are o mare problemă. Din păcate, din cauza gunoaielor şi a mizeriilor care ajung aici, de multe ori, nivelul unei bacterii fecale în apă e de 16 ori peste limita normală. Aşa că, de preferat ar fi să alegeţi Copacabana pentru o plimbare sau pentru a sta pe o terasă, iar pentru a intra în apă să vă deplasaţi până la Ipanema.

63 de hoteluri şi zece hosteluri există la Copacabana pe o rază de patru kilometri.     200 de euro costă o noapte de cazare la un hotel de două stele din Rio de Janeiro pe durata Mondialului.   160.000 de oameni trăiesc la Copacabana, pe o rază de 7,84 kilometri. 44.000 dintre rezidenţi au peste 60 de ani.  

Oamenii aplaudă apusul soarelui

La Rio de Janeiro, o zi însorită se încheie superb. Lumea se adună la Arpoador, la capătul plajei Ipanema şi aplaudă apusul soarelui într-un decor mirific.

Sistem original: au împărţit plaja pe sectoare

Pentru a se asigura că fiecare vizitator ajunge într-o porţiune a plajei care corespunde cu interesele sale, brazilienii au aplicat un sistem original. Astfel, plaja e împărţită în sectoare: de exemplu, sectorul 8 e pentru gay, 9 e pentru artişti, 10 e pentru adolescenţi şi cei care frecventează cluburile şi aşa mai departe.

Repere istorice şi date statistice pentru Copacabana

*La 31 decembrie 1994, cu ocazia Revelionului, la un concert Rod Stewart au asistat 3,5 milioane de oameni, ceea ce a transformat evenimentul în cel mai mare concert din istorie. 

*Alt concert memorabil a fost cel care a avut loc la 18 februarie 2006: trupa Rolling Stones a cântat în faţa a 1,5 milioane de oameni.

*Două milioane de oameni se duc, anual, la Rio de Janeiro pentru petrecerea Revelionului în care spectacolul cu focurile de artificii durează între 15 şi 20 de minute.

*11 din cele 15 ediţii ale Mondialului de fotbal pe plajă, organizat de FIFA, au avut loc la Rio de Janeiro.

    

Unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume: +500% pe durata Mondialului

Mulţi dintre cei care şi-ar fi dorit să stea la Rio de Janeiro pe durata Mondialului au fost nevoiţi să abandoneze acest plan. Un oraş extrem de scump, la Rio preţurile la cazare au sărit cu 500 la sută pe durata turneului final! În aceste condiţii, mulţi dintre cei care au vrut, totuşi, să petreacă o zi sau două la Rio au apelat la o modalitate mai ieftină: au zburat dimineaţă la Rio şi au plecat seara. 

Un bilet de avion Sao Paulo – Rio de Janeiro costă 100 de dolari, dacă e luat din timp, iar zborul durează 42 de minute. Traseul poate fi făcut şi cu autobuzul cu locuri de dormit, însă faci şase ore dus, şase ore întors şi plăteşti tot în jur de 100 de dolari.

Rio de Janeiro are preţuri piperate şi pentru cei care trăiesc aici. De fapt, vorbim de cel mai scump oraş dintr-o ţară mare cu preţuri mari. Lista de mai jos vă permite să vă faceţi o idee mai clară în ceea ce priveşte Rio:

O bere braziliană la draught: 1,65 euro

Un meniu mare într-un fast-food: 6,27 de euro

O masă cu băutură şi desert pentru două persoane într-un restaurant obişnuit: 33 de euro

Un cappuccino: 1,61 de euro

O sticlă deapă de 1,5 litri la supermarket: 78 de eurocenţi

O pâine albă de 500 de grame: 1,51 de euro

Un kilogram de roşii: 1,53 de euro

Un kilogram de piept de pui dezosat: 3,36 de euro

O călătorie cu metrou / autobuz: 1 euro

Cheltuielile utilitare lunare într-un apartament de 85 de metri pătraţi: 85 de euro

Abonamentul lunar de internet nelimitat: 26 de euro

Chiria lunară la o garsonieră în centru: 642 de euro

Datele de mai sus sunt de pe site-ul numbeo.com şi au fost adunate din 2.612 surse diferite, în ultimele 18 luni. Ultima actualizare a datelor a avut loc la 4 iunie 2014.

650 de euro lunar e salariul mediu la Rio de Janeiro după scăderea taxelor.

CITEŞTE ŞI RESTUL REPORTAJELOR TRIMISE DIN BRAZILIA:

*Interviu cu o legendă a fotbalului african, Nwanku Kanu. A luat Liga Campionilor, dar are un regret legat de Mircea Lucescu

*Reportaj din Brazilia: E ultimul Mondial în care homosexualii se simt ca acasă. Ce îi aşteaptă în Rusia şi în Qatar

*VIDEO Primul Mondial în care am crezut că voi ajunge la spital: cum am trăit „măcelul“ de pe „Maracana“

*FOTO Obor de Sao Paulo la preţuri de Dorobanţi: de ce Brazilia e considerată o ţară înfiorător de scumpă

*VIDEO Scene incredibile pe „Maracana“. Centrul de presă, devastat de suporterii chilieni! Trimisul special al „Adevărul“, detalii exclusive

*De ce am ajuns să apreciez mai mult Bucureştiul după o săptămână petrecută la Sao Paulo

*O altă faţă a Braziliei despre care presa n-a prea scris până acum: cum m-a ajutat un doctor din Curitiba

*Fotbalul brazilian. Cafeaua braziliană. Fundul brazilian. O concluzie tristă pentru cei care cred altceva acasă

*Sao Paulo, locul în care bogaţii sunt deasupra muritorilor de rând, la propriu: care e ultima fiţă în cel mai mare oraş din America de Sud

*Şi „dinozaurii“ ajung, într-un final, tot la mâna unor gadgeturi: cum mi-am luat o cartelă SIM fără să deschid gura

*EXCLUSIV Din Brazilia, Lupescu îi atrage atenţia lui Piţurcă: „Trebuia să fie aici, să vadă ce înseamnă jocul modern“

*FOTO VIDEO O experienţă unică: sărbătoarea înainte de sărbătoare. Cum merg la un meci fanii brazilieni

*FOTO Reportaj de la Sao Paulo: Mondialul într-un oraş gri şi deprimant

*Cu Loganul prin Sao Paulo

Rio de Janeiro
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite