CM 2014. FOTO VIDEO O experienţă unică: sărbătoarea înainte de sărbătoare. Cum merg la un meci fanii brazilieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazilia

Să mergi spre stadion, atunci când joacă Selecao, e o amintire care îţi va rămâne pe viaţă. E o călătorie fascinantă, dar şi periculoasă. Reporterul “Adevărul” explică de ce.

Am mai văzut Brazilia jucând de la faţa locului şi la Mondialul din 2006 şi la cel din 2010. Am avut noroc, fiindcă mereu biletele pentru partidele Selecao se dau extem de greu din cauza cererii uriaşe care există din partea jurnaliştilor acreditaţi.

Ceea ce nu făcusem până acum era să parcurg drumul până la stadion cot la cot cu fanii brazilieni pentru care fotbalul e a doua religie. Deşi aveam opţiunea să mă urc în autobuzul ziariştilor ca să ajung la arena Corinthians, care a găzduit meciul de deschidere, am renunţat la această variantă. Mi-a fost frică de eventualele blocaje în trafic şi, în plus, am vrut să văd cum vor face faţă organizatorii în prima zi a turneului final.

“Expresso da Copa” a făcut faţă cu brio

Călătoria am început-o de la Avenida Paulista, un soi de Piaţa Unirii la Bucureşti. Am schimbat magistrala, am mers o staţie şi am ajuns la “Republica” (tot ca la Bucureşti) de unde m-am suit în “Expresso da Copa”. E o linie specială, care intră în funcţiune în zilele în care Sao Paulo găzduieşte partide de CM 2014. Trenul vine o dată la două minute, iar în ziua confruntării Brazilia – Croaţia a funcţionat perfect. Un drum de 13 staţii, adică peste 20 de kilometri, a fost parcurs în 45 de minute. Şi a fost o călătorie intensă şi memorabilă!

Au şi ei ceva similar cu “Noi suntem români

Ultimele sondaje spun că 50 la sută din brazilieni sunt împotriva găzduirii Mondialului. Tind să cred că procentajul e chiar mai mare, văzând protestele care continuă în toată ţara. Pe de altă parte, sunt şi mulţi care savurează turneul final, iar pentru ei ziua de 12 iunie a fost o sărbătoare.

De fapt, pentru microbistul brazilian, drumul până la stadion, atunci când are meci Selecao, e o sărbătoare înainte de o altă sărbătoare. Nicăieri în lume n-am văzut suporteri atât de entuziaşti în orele dinaintea partidei. Practic, metroul s-a transformat într-un stadion subteran. Bărbaţi, femei, puşti, adolescenţi, cupluri, oameni care, probabil, au văzut Brazilia şi la Mondialul din 1954, toţi au pornit spre arena Corinthians cu acelaşi entuziasm. Au cântat, au dansat, au făcut selfie-uri şi au bătut în tobe. Cel mai popular cântec? “Suntem brazilieni”, care seamănă binişor la ritm cu “Noi suntem români”.

O naţională şi 202 milioane de “jucători

Un alt amănunt demn de remarcat: dacă în România sau în majoritatea ţărilor fanii îşi cumpără tricouri cu numele jucătorului favorit, aici tendinţa e alta. Brazilia e o naţională cu 202 milioane de “jucători”. Foarte rar vezi ca cineva să fie îmbrăcat cu un tricou al naţionalei pe care să fie scris “Neymar” sau “Ronaldo” sau “Dani Alves”. În schimb, fanii preferă să-şi personalizeze tricourile cu prenumele lor.

VEZI CUM MERG BRAZILIENII LA MECI

 

Frumos, dar periculos: raiul hoţilor de buzunare

Să mergi la stadion cu brazilienii e o experienţă frumoasă, dar şi una care te poate costa scump. Din cauza imbulzelii, sunt şanse mari să fii buzunărit în mijlocul mulţimii. Ceea ce am simţit pe propria piele. După ce am ajuns la stadion, la masa presei, am văzut că mi s-a deschis buzunarul lateral de pe pantaloni. Bineînţeles, conţinutul fusese golit. Probabil, hoţul a sperat să găsească un bilet la meci. Din fericire, acolo pusesem harta metroului şi o altă hărtie scoasă pe imprimantă, aşa că paguba a fost minimă.

Au ieşit pe străzi şi au sărbătorit până în miezul nopţii

Dacă brazilienii erau entuziaşti înainte de partida cu Croaţia, ei au înnebunit de fericire după meci. Chiar dacă a fost un simplu joc din faza grupelor, iar Croaţia nu e vreun mare rival al Braziliei, suporterii Selecao au ieşit pe străzi şi au sărbătorit până aproape de miezul nopţii, la vreo cinci ore după finalul întâlnirii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite