Fotbalistele din Afganistan, îndemnate să fugă din ţară: „Staţi ascunse, dispăreţi, viaţa voastră e în pericol!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Khalida Popal
Khalida Popal

În Emiratul Islamic controlat de talibani, femeile vor suferi cel mai mult. Iar cele care au practicat sportul pot fi inclusiv condamnate la moarte şi executate, pe motiv că ar fi încălcat normele religioase.

După Republica Islamică din Iran, care e condusă de ayatollahi după Revoluţia din 1979, acum o altă ţară aflată sub controlul unor fanatici religioşi e pe cale de apariţie. Vorbim despre Afganistan, unde în ultimele zile se petrece un dezastru umanitar. Care e doar la început!

Dacă, totuşi, nu poate exista termen de comparaţie între ce fac talibanii şi regimul de la Teheran - în Iran, în ciuda restricţiilor religioase, viaţa e mult mai aproape de normalitate -, în schimb, există nişte similitudini între momentul în care ayatolahii au preluat puterea şi ce se petrece acum, în Afganistan. Concret, imediat după revoluţia Islamică din 1979, anumite activităţi au fost interzise, în Iran. De pildă, şahul a fost considerat un sport care nu trebuia practicat! Iar ayatollah-ul Khomeini, liderul revoluţiei, a spus că nu înţelege nici rostul fotbalului, un sport în care 22 de bărbaţi aleargă după o minge. Odată cu trecerea anilor însă, lucrurile s-au mai îndreptat, iar acum şahul e practicat, la liber, iar sporturile destinate femeilor sunt acceptate şi chiar încurajate.

Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune despre Afganistan. Unde sportul feminin va fi eradicat! Mai mult, femeile care au practicat activităţi sportive riscă inclusiv condamnarea la moarte. Aceste dezvăluiri au fost făcute de Khalida Popal, directorul sportiv al naţionalei feminine de fotbal din Afganistan.

Popal

Popal, pe vremea când evolua pentru naţionala Afganistan-ului

În 2011, după ce a primit ameninţări cu moartea din cauza activităţilor sale fotbalistice - a jucat pentru echipa naţională - Popal a fost nevoită să fugă din Afganistan şi să ceară azil politic, în Danemarca. De unde a continuat să coordoneze acţiunile reprezentativei feminine.

Acum, Popal, oripilată, urmăreşte ce se petrece în ţara ei natală. Şi, potrivit agenţiei iraniene de ştiri, ISNA, a vorbit despre soartea jucătoarelor de fotbal din Afganistan, acum când ţara e controlată de talibani.

„Am încercat, ani la rând, să mediatizăm sportul şi fotbalul feminin din Afganistan. Acum însă, din păcate, e momentul să devenim invizibili. Am vorbit, telefonic, în ultimele zile, cu unele dintre fostele mele colege de echipă. Şi le-am transmis să fugă din ţară, cât mai au această şansă. De fapt, acesta e mesajul meu pentru toate femeile din Afganistan: «Staţi ascunse, dispăreţi, viaţa voastră e în pericol!»“, şi-a început Popal discursul.

„Din ce ştiu, jucătoarele de fotbal din Afganistan s-au ascuns în casele rudelor. Cele mai multe, şi-au părăsit deja locuinţele, fiindcă ştiu că acolo vor fi căutate prima dată de talibani. Le cer organizaţiilor internaţionale să vină în ajutorul acestor sportive pentru că, în aceste zile, în Afganistan e instaurat regimul terorii şi consecinţele vor fi îndreptate, în primul rând, către aceste sportive“, a adăugat Khalida Popal.

Popal

Popal a fost nevoită să-şi încheie cariera în Danemarca, după o accidentare la genunchi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite