Fetele vor să audă imnul! Spadasinele românce ar putea aduce prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrima modernă a început ca o formă de antrenament militar şi a fost considerat sport prin secolul al XV-lea. Inclusa in programul olimpic chiar de la prima ediţie modernă, în 1896, la Atena, scrima a fost prezentă fără întrerupere la Jocurile Olimpice.

Vezi AICI programul sportivilor români în prima zi de concurs

Din 1928, de la prima participare, România nu a lipsit din întrecerile olimpice de scrimă decât în 1932 şi 1948. Până în prezent, sportivii români au cucerit 15 medalii, dintre care 3 de aur, 5 de argint şi 7 de bronz. Spadasinele românce erau favorite la Jocurile Olimpice de la Londra, dar nu au reuşit să cucerească nicio medalie, cu echipă sau la individual. 

Acum, Ana-Maria Popescu, Simona Gherman şi Simona Pop pornesc din nou cu prima şansă în concursul feminin de spadă, dar au şanse la medalii şi în întrecerile individuale. Naţionala României este lider în clasamentul mondial pe echipe, Ana-Maria Popescu e pe locul 6 în lume, în sezonul 2015-2016, iar Simona Gherman e pe 8. 

„Pentru mine, privind acum în urmă, întâmplarea din 2012 a fost o lecţie foarte bună. Sigur că am suferit, dar sincer, înveţi mai multe dintr-un eşec decât dintr-un succes. Am văzut atunci o poză cu mine în genunchi, plângând, m-a marcat. Am fost şi întrebată dacă mă las, uite că sunt aici şi sper că nu va fi ultima mea Olimpiadă. Gândul meu secret pe care nu l-am spus nimănui până acum este să depăşim acel număr vehiculat de medalii care ar putea fi câştigate de România, adică 6-8. Sunt estimări în acest sens, dar se spunea că nu va fi niciuna de aur. Nu aş vrea să se întâmple asta, ci să auzim cât mai mult imnul României”, a dezvăluit Ana-Maria Popescu. „Nu e presiune pe noi, fiecare a venit de la competiţii cu medalii, e normal ca toată lumea să aibă aşteptări de la scrimă. Nu e un capăt de lume dacă nu se scoate rezultat, dar, la cât de bine suntem pregătiţi, eu zic că o să ne întoarcem cu medalii acasă. Pentru mine vreau o medalie, nu contează culoarea. Va fi un lucru foarte bun pentru mine dacă o să câştig şi la individual”, a spus şi sabrerul Tiberiu Dolniceanu.

Lotul României: Ana-Maria Popescu (32 de ani) - spadă individual, echipe, Simona Gherman (31 de ani) - spadă individual, echipe, Simona Pop (28 de ani) - spadă individual, echipe, Tiberiu Dolniceanu (28 de ani) - sabie individual şi Mălina Călugăreanu (20 de ani) - floretă individual

PROGRAMUL ZILEI

Prima care va intra în concurs este Simona Pop, în runda de 64, de la ora 15.30. Acesta se va duela cu Leonora MacKinnon, reprezentanta Canadei. Ana-Maria Popescu şi Simona Gherman vor intra în concurs direct în turul doi, de la 16.15. Prima nu îşi cunoaşte adversara, în timp ce Gherman o întâlneşte pe Lauren Rembi (Franţa). 

Semifinalele şi finalele vor avea loc începând cu ora 22.00.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite