EXCLUSIV Din Brazilia, Lupescu îi atrage atenţia lui Piţurcă: „Trebuia să fie aici, să vadă ce înseamnă jocul modern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Kaiserul“ e singurul om din fotbalul românesc, care va urmări turneul final de la faţa locului. „Adevărul“ l-a găsit la Sao Paulo şi a profitat de ocazie pentru a discuta cu el despre echipa naţională, despre plecările antrenorilor şi jucătorilor români în zona arabă, dar şi despre noul sistem competiţional din Liga I.

12 iunie: Arena Corinthians. Stadionul a adunat, pe lângă cei peste 60.000 de spectatori, şi crema VIP-urilor din toate domeniile. Pe gazon, cântă Jennifer Lopez. În sectorul rezervat politicienilor se află preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, dar şi secretarul general ONU, Ban Ki-Moon. La masa presei, îi văd pe Rubens Barrichello şi pe Zvonimir Boban. Bineînţeles, primul e îmbrăcat în tricoul Braziliei, iar cel de-al doilea se agită la fiecare ocazie a Croaţiei. 

Îmi întorc capul în stânga şi văd o figură cunoscută. S-a mai împlinit un pic la faţă, are mai multe fire de păr alb, dar e inconfundabilul Ionuţ Lupescu. Asta da noroc! Să reperezi un român într-un stadion cu peste 60.000 de oameni, la Sao Paulo. Şi „Kaiserul” pare un pic surprins să vadă un ziarist din România aici, dar, amabil, acceptă dialogul, mai ales că mai avem o oră până la primul fluier al meciului Brazilia – Croaţia.

„Adevărul”: Sunteţi aici ca un simplu spectator sau cu treabă?

Ionuţ Lupescu: Din 2011 sunt şef la Comisia Tehnică UEFA şi membru în cea de la FIFA. Am fost trimis în Brazilia din partea celor de la FIFA, pentru a întocmi rapoarte tehnice după fiecare meci pe care îl voi urmări.

Şi cum procedaţi mai exact?

Sarcina mea e să evaluez fiecare joc, să-l analizez pentru a identifica aşezările folosite de echipe, astfel încât să ne dăm seama care sunt ultimele tendinţe tactice. Pe scurt, fac ceea ce face un antrenor, atunci când se duce pe stadion pentru a-şi analiza următorul adversar.

Şi unde ajung rapoartele întocmite de dumneavoastră?

Fiecare raport e trimis de FIFA la federaţiile afiliate, care, la rândul lor, le pun la dispoziţia antrenorilor. E un lucru necesar, fiindcă mulţi tehnicieni n-au posibilitatea de a vedea meciurile turneului final de la faţa locului. De aceea, studiind aceste rapoarte, ei pot înţelege care sunt ultimele tendinţe tehnico-tactice la cel mai înalt nivel.

N-ar fi trebuit să vină în Brazilia câţiva antrenori din Liga I?

Fiecare ştie de ce are nevoie. Oricum, eu cred că la Cupa Mondială ar trebui să fie prezenţi, în primul rând, antrenorii echipelor naţionale. După părerea mea, e interesant şi necesar ca un selecţioner să vadă meciurile de la Cupa Mondială de la faţa locului. Altfel se văd partidele de pe stadion şi îţi faci o idee mai clară despre ce se joacă în fotbalul modern.

Să înţeleg că Victor Piţurcă ar fi trebuit să fie aici?

Nu ştiu cum şi-a făcut el planurile, dar ţinând cont că în preliminariile pentru Euro 2016 suntem în grupă cu Grecia, cred că ar fi putut analiza meciurile lor, dacă venea în Brazilia. Cu siguranţă, ar fi avut ce vedea.

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

Care sunt favoritele turneului final?

La orice ediţie a Mondialului, Brazilia e favorită, aşa că acum, când joacă şi acasă, şansele lor sunt şi mai mari. Totuşi, la acest Mondial echipele mari au loturi de valori apropiate. Mă refer, pe lângă Brazilia, la Germania, la Olanda, la Argentina. Se spune că echipele europene întâmpină probleme, atunci când Mondialul se joacă în afara Europei. Totuşi, acum patru ani, în finală au ajuns Spania şi Olanda, aşa că această teorie poate fi demontată iarăşi, în Brazilia. Oricum, nu poţi să tragi concluzii după câte un meci din faza grupelor. 

Cine va fi revelaţia Mondialului?

Belgia şi Chile sunt echipe despre care se vorbeşte mai puţin, dar care au în componenţă jucători de mare calitate. Eu cred că măcar una din aceste echipe poate deveni revelaţia acestui Mondial.

La fel ca în Africa de Sud, turneul final se joacă în iarnă. Cât va conta acest amănunt?

Va fi Mondialul celor trei anotimpuri, fiindcă dacă la Sao Paulo sunt temperaturi de primăvară, în schimb, la nord, la Manaus de exemplu, e şi caniculă, dar şi umiditate foarte mare. Condiţiile meteo o să aibă o influenţă importantă asupra acestui Mondial. Apoi, mai trebuie luat în calcul un aspect: orele de disputare ale meciurilor. Unele se joacă de la ora 13.00, altele de la ora 19.00. Şi noi ne-am lovit de această problemă la Mondialul din 1994, în SUA. Dacă jucam de la ora 13.00 erau 40 de grade Celsius, iar dacă jucam de la ora 19.00, erau 28-30 de grade. Iar ritmul partidei şi tactica echipelor erau influenţate de aceste amănunte. Aşa va fi şi aici.

image

„N-am avut o ocazie cu Grecia, deci n-aveam ce căuta la Campionatul Mondial“

N-ar fi meritat România un loc la acest turneu final?

E foarte simplu: dacă n-am reuşit să trecem de Grecia, înseamnă că n-am meritat să fim aici. Dacă ţin minte bine în ambele meciuri n-am avut nicio ocazie. 

A fost o lipsă de dorinţă din partea jucătorilor?

Nu cred. Pe de altă parte, mă uitam la Karagounis şi vedeam că, la 37 de ani, aleargă mai mult decât linia noastră de mijloc.

Dacă nu e lipsă de dorinţă, atunci cum se poate explica ce spuneţi dumneavoastră?

Nu ştiu. E o întrebare la care selecţionerul ar trebui să dea un răspuns.

Au trecut 16 ani de la ultima calificare a României la un Mondial. De ce?

Fiindcă nu s-a investit mult în timp în copii şi juniori, în antrenori. Dacă n-ai personal calificat pentru a creşte jucători, atunci nu poţi să ai pretenţii. Văd că acum a început o muncă de formare şi sper ca noua conducere a federaţiei să nu abandoneze această muncă. 

În ce relaţii sunteţi cu Răzvan Burleanu şi cu echipa lui?

În relaţii normale. 

Au luat legătura cu dumneavoastră după alegeri?

Da. 

Având în vedere că staţi mai tot timpul în Elveţia, cât aţi reuşit să urmăriţi Liga I în sezonul recent încheiat?

Foarte puţin şi, din păcate, am observat că nivelul a scăzut foarte mult. Ceea ce se şi reflectă în rezultatele echipei naţionale, fiindcă fără o întrecere internă puternică, nu poţi să ai o naţională solidă.

Se va revigora campionatul odată cu restrângerea numărului de echipe?

Nu sunt un fan al noului sistem competiţional. Din păcate, singurul criteriu pe care s-a bazat a fost cel financiar. Din punct de vedere sportiv însă, din start s-au pierdut vreo 100 de locuri pentru fotbalişti în Liga I, ceea ce nu e bine deloc. Apoi, să ai de patru ori pe sezon Steaua – Dinamo nu e un lucru bun, fiindcă va dispărea farmecul acestor derby-uri.  

Totuşi, care ar fi fost soluţia într-un fotbal în care echipele dispar pe parcursul sezonului din cauza lipsei banilor?

Aici e o problemă legată de managementul echipelor. La noi, conducătorii se plâng că îşi plătesc jucătorii 12 luni, dar au încasări doar şapte luni. Ca să contracarezi această problemă, era normal să preiei modelul Premier League. Cu o precizare însă: la ei se joacă în lunile de iarnă, în timp ce noi le-am fi putut folosi pe cele de vară. Mă refer la iunie, iulie, august. Singura condiţie ar fi fost ca toate stadioanele să aibă nocturnă ca să poţi programa meciurile seara, când e răcoare. În această perioadă, ai terenuri bune, iar dacă joci seara, atunci lumea vine în număr mai mare pe stadion, fiindcă e vreme frumoasă. Deci, vei avea încasări mai mari din vânzarea biletelor. 

VIDEO Reportaj din Rio de Janeiro. Dolce Sport este singurul post TV de sport din România cu trimişi în Brazilia

Şi cum ar fi arătat calendarul competiţional în acest sistem?

Liga I s-ar fi jucat între martie şi noiembrie. Apoi, am fi putut adopta un lucru bun din Bundesliga. Adică, în decembrie, să organizăm nişte turnee amicale în sală, care să aducă alte încasări. Ar fi urmat o lună, o lună şi jumătate de vacanţă, în loc de trei, cât are acum Liga I. În felul acesta, am fi scăzut şi cheltuielile mari pentru cantonamente. Acest sistem ne-ar fi oferit şi un avantaj mare în preliminariile pentru cupele europene. Ele sunt programate în iulie – august, când jucătorii români ar fi fost în plin campionat, spre deosebire de adversarele lor din calificări.

Ce neajunsuri mai are fotbalul intern?

N-are marketing. Nu ştim cum să ambalăm acest produs, care e Liga I, ca să-l facem mai atractiv şi să obţinem mai mulţi bani din vânzarea lui.

4 e numărul oraşelor la care se va deplasa Lupescu pentru a urmări partide din Cupa Mondială: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Natal şi Curitiba.  

„Vreau să văd mai mulţi antrenori români, precum Cosmin Contra“

Cum e văzut fotbalul românesc la UEFA?

N-avem o imagine bună acolo. Bineînţeles că toate aceste insolvenţe ajung şi acolo. În plus, mereu ajungem la TAS cu problemele cluburilor noastre, ceea ce e regretabil şi ne strică şi mai mult imaginea.

Fosta dumneavoastră echipă, Dinamo, tocmai a ratat Europa din cauza insolvenţei.

Eu cred în proiectul lui Ionuţ Negoiţă şi sunt convins că demararea procedurii de insolvenţă era singura soluţie pentru a repara ceea ce s-a stricat în ultimii ani. Să sperăm că Dinamo va deveni mai puternică după acest proces, va găsi soluţii de finanţare şi îşi va reveni şi din punct de vedere sportiv, fiindcă nu e demn ca o echipă de talia lui Dinamo să se bată pentru locurile 4-5.

Reghecampf şi Pintilii au semnat cu Al-Hilal, o echipă la care aţi jucat şi dumneavoastră. Cum vi se par aceste mutări în zona arabă?

Eu m-am dus în Arabia Saudită doar pe final de carieră, vreo cinci luni, şi doar pentru partea financiară. Fiecare îşi alege singur drumul în viaţă, aşa că Reghecampf şi Pintilii ştiu mai bine de ce au ales Al-Hilal. Eu vreau să remarc, în schimb, alegerea făcută de Contra (foto), un antrenor cu un traseu admirabil în ultimii ani. Mai întâi, a făcut o treabă excelentă la Petrolul, iar apoi a avut curajul de a prelua o echipă mică din Spania, Getafe, pe care a şi salvat-o de la retrogradare. Aş vrea să văd mai mulţi antrenori români care obţin astfel de rezultate.

V-a surprins plecarea lui Dan Petrescu în Qatar, la Al-Arabi?

Îmi doresc ca şi Dan Petrescu să revină în Europa, fiindcă orice s-ar zice, şi nu vreau să jignesc pe nimeni, fotbalul de nivel înalt se joacă în Europa.

Burleanu şi Chivorchian au şi plecat acasă

Răzvan Burleanu şi Gheorghe Chivorchian au stat în zona VIP-urilor pe arena Corinthians. Ei s-au aflat la Sao Paulo pentru congresul FIFA şi s-au întors în ţară la o zi după partida de deschidere.

Este mai ocupat decât ziariştii de la masa presei

Ionuţ Lupescu a urmărit Brazilia – Croaţia, alături de un coleg de la UEFA. Kaiserul a avut mai mult de muncă decât mulţi jurnalişti de la masa presei. A notat cu stricteţe toate detaliile tactice, fiecare schimbare, fiecare gol marcat. Apoi, în pauză şi la final, cu ajutorul unui soft instalat pe laptop, a completat aşezările celor două echipe, rămânând la masa presei minute bune după ultimul fluier al jocului. El spune că face o muncă interesantă şi nu e deranjat de volumul acesteia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite