Portret de luptătoare: provenită dintr-o familie cu 17 copii, Estera Dobre a reuşit în viaţă prin muncă, durere şi ambiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estera Dobre (27 de ani), medaliată cu argint la ediţia din 2013 a Campionatelor Europene, se simte nedreptăţită din cauză că performanţele obţinute în întreaga carieră îi lasă indiferenţi pe cei care conduc sportul românesc.

Provenită dintr-o familie cu 17 copii, povestea Esterei Dobre (27 de ani) poate fi considerată oricând subiect de film sau de roman. Şi-a luat viaţa în mâini de la o vârstă fragedă şi a devenit în scurt timp o luptătoare de mare valoare. Plecată de acasă de la 15 ani, sportiva şi-a petrecut tinereţea în cantonamente lungi şi obositoare, dar asta nu a descurajat-o să meargă mai departe.

„Dacă mama a avut 17 copii, nu înseamnă că nu i-a crescut exemplar pe toţi. Sunt foarte mândră de familia mea şi de mama, care ne-a crescut fără să ceară compasiune sau ajutor din partea cuiva. Mă deranjează când unii leagă performanţele mele de familia din care provin”, spune Estera.

Sportiva îşi aminteşte că s-a apucat de practicarea luptelor din întâmplare. „M-am apucat la 15 ani, pentru că aveam calităţile fizice necesare. La orele de sport eram mai răsărită decât ceilalţi şi nu făceam niciodată concurenţă cu fetele. Când am pus câteva kilograme în plus, m-am gândit să practic un sport. I-am auzit pe cei de la lupte spunând că slăbesc câte 5-6 kilograme şi aşa m-au apucat de acest sport. Sunt unii care văd luptele libere ca pe un sport violent, dar nu e deloc aşa”, povesteşte Estera.

Accidentarea care i-a schimbat stilul de luptă

Cum orice sportiv de performanţă este supus în orice moment riscului de accidentări, şi luptătoarea de la CSM Timişoara a trecut prin momente dificile, care i-au pus în pericol cariera. În 2007, la vârsta de 20 de ani, Estera s-a accidentat grav la umăr, dar a găsit puterea necesară să depăşească această cumpănă. „Mi-a trecut prin gând să mă las, pentru că nu ştiam dacă voi fi putut să-mi mai ridic braţul, dar să mai fac sport de performanţă. Şi pentru medicii de la Bucureşti, care m-au operat, a fost prima intervenţie de acest gen. Îmi ieşea umărul, se dizloca la cea mai mică mişcare. Toată articulaţia a fost înlocuită cu şuruburi de titan. Umărul s-a readaptat la lupte, însă toţi antrenori ştiau că o să rămân cu sensibilitate. Mi-am recuperat, însă, mobilitatea, dar am învăţat să mă controlez şi mi-am format foarte multe procedee de apărare, fără să întind mâna. Accidentarea a fost un test de viaţă, pe care l-am trecut cu brio.”

De şase ori vicecampioană europeană

Estera a câştigat a şasea medalie de argint din carieră la Campionatele Europene de lupte din 2013. Sacrificiile făcute pentru obţinerea acestor peformanţe sunt, însă, foarte mari comparativ cu indiferenţa cu care este tratată sportiva de cei care conduc sportul românesc. „Am fost primită cu multe felicitări şi atât. Sunt câteva promisiuni din partea clubului pentru nişte bani, dar nu ştiu dacă se vor concretiza. Deocamdată am rămas doar cu felicitările”, mai spune cu regret luptătoarea.

Greutatea, coşmarul sportivilor

Ca la orice sport de contact, greutatea este criteriul suprem în funcţie de care luptătorii sunt repartizaţi la o categorie sau alta. Această problemă a afectat-o şi pe Estera, care a fost nevoită să slăbească în câteva zile trei kilograme, situaţie care a i-a dat peste cap organismul. „A fost cumplit să slăbesc într-un timp atât de scurt pentru a ajunge de la 54 de kilograme, cât am eu în mod normal, la 51, limita de greutate pentru categoria mea. Câteva zile nici nu am putut să vorbesc, mi-a fost foarte rău. Am fost deshidratată şi foarte ameţită. Vă daţi seama ce ar înseamna să ajung la 48 de kilograme, ar fi nişte sacrificii inumane. Nu caut compătimire, dar vreau să descriu prin ce trece un sportiv.”

După ce Estera a câştigat un nou argint european, mulţi s-au grăbit să susţină că medalia nu are nicio valoare, deoarece a fost obţinută la o categorie neolimpică, respectiv 51 de kilograme. Potrivit regulamentului FILA (n.r. Federaţia Internaţională de Lupte Asociate), doar categoria 48 de kilograme este olimpică, reglementare pe care Estera o consideră injustă. „E o discriminare totală între categorii. În afară de greutate, e acelaşi stil de luptă, aceleaşi reguli. Nu înţeleg de ce FILA nu intervine în acest caz. Au fost propuneri de modificare a acestor categorii, dar deocamdată au rămas fără rezultat”. 
Deşi simte că munca nu îi este apreciată, Estera îşi doreşte să-şi continue cariera, iar următoarea competiţie majoră pe care o ţinteşte este Campionatul Mondial. „Ceea ce fac acum este din plăcere. Eu fac cât pot de mult pentru mine şi pentru România. În perioada următoare voi avea o pauză scurtă, dar în luna noiembrie am Campionatul Mondial, unde ţintesc o medalie.”

„Dacă mâine mă retrag, o să fiu în pom!”

La cei 27 de ani pe care îi va împlini în februarie, Estera vrea să continue să lupte, dar se gândeşte cu groază ce s-ar întâmpla cu viaţa ei dacă ar renunţa să mai concureze. „Credeţi că mai pot să mai fac şi altceva dacă fac sport de performanţă? Nu mai am timp de nimic. Dacă mâine mă retrag, voi fi în pom şi pomul în aer! Nu am nicio asigurare pentru viitor. Nu mai e ca înainte, când sportivii erau angajaţi şi primeau o locuinţă de la stat. Cei care conduc România au impresia că noi avem bani la fel de mulţi ca fotbaliştii, dar e vai de capul nostru!”

Performanţe umbrite de dopaj

Toate aceste rezultate uimitoare obţinute de Estera Dobre în carieră au fost şterse cu buretele în primăvara anului trecut, când luptătoarea a fost depistată pozitiv la un control antidoping cu un diuretic aflat pe lista substanţelor interzise, care poate ascunde urmele unor produse dopante din organism. Din acest motiv, Estera a fost suspendată timp de doi ani din activitate, sancţiune care nu a descurajat-o nici pe ea, nici pe oficialii Federaţiei Române de Lupte. "Noi o s-o sprijinim, iar dacă luptă, după suspendare, poate prinde şi Jocurile Olimpice de la Rio. Va pierde Campionatele Europene şi Mondiale din 2015. Dar, după suspendarea de doi ani, care începe din momentul în care a fost depisată pozitiv, va trebui să devină întâi campioană naţională, apoi să participe la Europene şi Mondiale ca să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio. Noi suntem alături de ea", a spus preşedintele Răzvan Pârcălabu după ce Estera a fost depistată pozitiv cu Furosemid.

Estera Dobre: Când scoţi un rezultat bun, toată lumea este mulţumită, dar dacă dai greş, nimeni nu mai spune nimic. Mă aştept la ce e mai rău de acum încolo!  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite