După Spania, Italia şi Anglia, a venit rândul Germaniei să aibă o finală de Liga Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Javi Martinez şi Mario Goetze vor fi adversari în finala Ligii iar apoi coechipieri la Bayern Munchen
Javi Martinez şi Mario Goetze vor fi adversari în finala Ligii iar apoi coechipieri la Bayern Munchen

Finala Ligii Campionilor, programată pe 25 mai, la Londra, se va disputa între două echipe nemţeşti, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund fiind protagonistele unei premiere pentru fotbalul german.

Bundesliga peste Primera Division sau fotbalul nemţesc peste cel spaniol. Asta se poate deduce după deznodământul semifinalelor Ligii Campionilor, în care Borussia Dortmund şi Bayern Munchen au dat de pământ cu cele mai în vogă echipe ale lumii, Real Madrid şi FC Barcelona. Drept urmare, cele două echipe din Germania şi-au dat întâlnire  pe stadionul „Wembley” din Londra, pe 25 mai, în ultimul act al competiţiei. Nu este pentru prima dată când două echipe din aceeaşi ţară joacă în finala Ligii, dar este pentru prima dată când Germania are această onoare. Au trăit-o în trecut Spania, Italia şi Anglia, iar acum a venit rândul nemţilor.
Bayern, trei finale în patru ani
Bayern Munchen este obişnuită cu lumea bună a fotbalului european. A câştigat de patru ori Liga Campionilor şi e la a treia finală, în ultimii patru ani. Bavarezii au pierdut în 2010 în faţa lui Inter Milano şi în 2012 contra lui Chelsea, ultimul meci chiar pe teren propriu. „La sfârşitul acelui meci toţi am ştiut că vom fi mai puternici. Am ratat o sărbătoare, am dezamăgit suporterii, dar ne-am betonat tăria de caracter. Rezultatele se văd acum”, a spus antrenorul lui Bayern, venerabilul Jupp Heynckes, care va împlini 68 de ani peste doar câteva zile. El poate deveni cel mai în vârstă antrenor care câştigă Liga Campionilor, devansându-l pe Sir Alex Ferguson, care a triumfat în 2008, la 65 de ani.
Borussia a câştigat în 1997
Dacă munchenezii sunt recunoscuţi ca o echipă de top în Europa,  Borussia n-a mai respirat aerul înălţimilor de 16 ani. Cei din Dortmund au câştigat atunci Liga Campionilor, la capătul unui sezon extraordinar, în care au fost în aceeaşi grupă cu Steaua, Widzew Lodz şi Atletico Madrid. Nemţii au bătut Steaua de două ori, 3-0 la Bucureşti şi 5-3 la Dortmund,  în sferturi au eliminat Auxerre, iar în semifinale Manchester United. Finala s-a disputat chiar la Munchen, pe terenul rivalilor de la Bayern şi Borussia a învins pe Juventus cu 3-1. A fost vârful unei echipe de excepţie, antrenată de Ottmar Hitzfeld, din care făceau parte Kohler, Heinrich, Andy Moller, Paolo Sousa, Riedle, Chapuisat şi Matthias Sammer. Ultimul, fost jucător de legendă la Borussia, este acum directorul sportiv al lui Bayern Munchen.  
Sâmbătă se duelează în campionat
Până la finala de pe 25 mai, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund vor fi adversare în Bundesliga. Derbyul primelor două clasate este programat sâmbătă, la Dortmund, de la ora 19.30 (în direct pe Eurosport 2), dar meciul nu mai are nicio miză în campionat. Bayern a luat deja titlul şi are 20 de puncte avans faţă de Borussia, pe care n-a putut să o învingă în tur, când meciul s-a terminat 1-1. La Dortmund va lipsi mijlocaşul Mario Goetze, recent transferat de Bayern pentru 37 milioane de euro, care s-a accidentat în semifinala cu Real Madrid. Goetze are probleme la coapsa dreaptă şi e în pericol să rateze tot finalul de sezon, deşi şi finala Ligii Campionilor, ceea ce ar constitui o pierdere grea pentru „galben- negri”.

Finală germană în Cupa UEFA

Dacă în Liga Campionilor niciodată nu ajunseseră două echipe din Germania în finală, acest lucru s-a întâmplat în Cupa UEFA. Finala ediţiei 1979 -1980 s-a disputat între Eintracht Frankfurt şi Borussia Dortmund. Câştigătoare a fost Eintracht, care a pierdut în deplasare cu 2-3 şi s-a impus acasă cu 1-0. La pierzători, tehnician era Jupp Heynckes, aflat în primul an de antrenorat.


Finale cu echipe din aceeaşi ţară
2007 -2008 Manchester United –Chelsea 1-1 (6-5 la pen.)
2002- 2003 AC Milan – Juventus Torino 0-0 (3-2 la pen.)
1999 -2000 Real Madrid – Valencia 3-0

Drumul lui Bayern spre finală
Semifinale
Bayern – Barcelona 4-0 şi 3-0
Sferturi
Bayern – Juventus 2-0 şi 2-0
Optimi
Bayern – Arsenal 3-1 şi 0-2
Rezultate în grupă
Bayern – Valencia 2-1 şi 1-1
Bayern – Lille 1-0 şi 6-1
Bayern – BATE Borisov 4-1 şi 1-3

Drumul Borussiei spre finală
Semifinale
Borussia – Real Madrid 4-1 şi 0-2
Sferturi
Borussia – Malaga 3-2 şi 0-0
Optimi
Borussia – Şahtior 2-2 şi 3-0
Rezultate în grupă
Borussia – Ajax 1-0 şi 4-1
Borussia – Real Madrid 2-1 şi 2-2
Borussia – Manchester City 1-0 şi 1-1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite