Djokovici, o victorie istorică la Melbourne: câţi bani a câştigat şi cum va arăta Top 10 mondial începând de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici
Novak Djokovici

Sârbul de 27 de ani s-a impus în finala cu britanicul Andy Murray şi a devenit jucătorul cu cele mai multe trofee câştigate la Antipozi.

La 24 de ore după ce jucătoarea numărul 1 din lume s-a impus în finala feminină de la Australian Open, liderul mondial în clasamentul ATP a reuşit şi el să cucerească trofeul.

Numai că, spre deosebire de confruntarea Williams – Şarapova, care a fost tranşată fără probleme de Serena, la băieţi duelul a fost mult mai strâns. Novak Djokovici şi Andy Murray au avut nevoie de două ore şi 33 de minute doar pentru a-şi împărţi primele două seturi! 

Apoi, britanicul a început foarte bine cel de-al treilea set, a avut, la un moment dat, 2-0, dar Nole şi-a revenit şi a făcut 3-2. Murray a egalat, însă la 3-3 s-a petrecut un moment care a schimbat cursul finalei. Britanicul a avut o minge de break, care s-a oprit în banda fileului. Murray a căzut psihic şi n-a mai câştigat nici un game până la sfârşitul meciului!

După trei ore şi 39 de minute, Djokovici s-a impus cu 7-6, 6-7, 6-3, 6-0. Rezultatul a fost unul istoric din două motive:

*Djokovici a devenit jucătorul cu cele mai multe trofee Australian Open la nivel de profesionişti, cinci. I-a depăşit pe Federer şi pe Agassi, fiecare cu patru titluri la Melbourne. Doar australianul Roy Emerson are mai multe finale câştigate, şase, însă toate pe când competiţia era la nivel de amatori.

*Djokovici a devenit primul tenismen din istorie care a luat un set cu 6-0 în semifinală şi altul cu acelaşi scor în finala de la Australian Open. Înainte de duelul cu Murray, sârbul se impusese în faţa lui Stan Wawrinka, scor 7-6, 3-6, 6-4, 4-6, 6-0.

I-a egalat pe granzii tenisului

Palmaresul lui Nole include de acum opt trofee de Mare Şlem:

*Cinci la Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015)

*Două la Wimbledon (2011, 2014)

*Unul la US Open (2011)

Astfel, sârbul de 27 de ani i-a egalat pe alţi granzi ai sportului alb, care au câte opt trofee de Mare Şlem în CV: Lendl, Perry, Agassi, Connors şi Rosewall.

„Sunt onorat să fiu aici în calitate de campion pentru a cincea oară şi să fac parte dintr-un grup de jucători de elită din istoria tenisului“, a declarat Djokovici. Murray, chiar dacă a fost învins, a încercat să vadă partea plină a paharului. „Probabil, am avut cel mai consistent joc aici, de când particip în turneele de Mare Şlem. Din păcate, n-am reuşit să câştig trofeul, însă voi munci din greu în continuare“, a afirmat britanicul.  

  2,1 milioane de de euro va încasa Djokovici pentru succesul de la Melbourne. Învinsul său, Murray, va primi jumătate din această sumă.

Cum va arăta Top 10 ATP după Australian Open

1. Novak Djokovic 13.045 de puncte

2. Roger Federer 9.245

3. Rafael Nadal 5.745

4. Andy Murray 5.515

5. Kei Nishikori 5.205

6. Milos Raonic 4.845

7. Tomas Berdych 4.660

8. Marian Cilici 4.105

9. Stan Wawrinka 4.090

10. David Ferrer 3.965

Protest

Două femei au intrat pe teren

Finala de la Australian Open a avut şi un moment controversat. În setul doi, când Djokovici conducea cu 4-3, două femei au „driblat“ vigilenţa forţelor de ordine şi au intrat pe teren. Ele au deschis un banner pe care scria: „Australia Open pentru refugiaţi“, protestând astfel faţă de anumite măsuri adoptate de guvern. După o întrerupere de cinci minute, finala s-a reluat, iar cele două femei au fost arestate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite