Dinamo - Steaua, episodul 134 în Liga I: „Pe vremea noastră, se juca pe trei metri de stofă. Asta era prima de joc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinamo - Steaua
Dinamo - Steaua

Dinamo şi Steaua se întâlnesc din nou duminică, de la ora 20.30, pentru a 134-a oară în campionat şi pentru a 69-a oară în ultima zi a săptămânii. Acum, MApN cere retrogradarea Stelei, iar Gigi Becali ameninţă că-i va schimba numele în Soarele Bucureşti.

Într-o zi răcoroasă de toamnă târzie, pe 21 noiembrie 1948, Steaua, pe atunci CSCA Bucureşti, şi Dinamo se întâlneau pentru prima dată într-un meci oficial.  Dinamo se impunea, pe stadionul “UCB”, fosta arena a echipei Venus Bucureşti, cu 1-0, unicul gol fiind marcat de Marin Apostol.

Din acel moment, cele două rivale au dominat categoric fotbalul românesc. Steaua are 57 de trofee în palmares: 26 de titluri, 22 de Cupe ale României, 6 Supercupe ale României, Cupa Ligii, Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei. Dinamo are doar 18 titluri naţionale, a câştigat Cupa României de 13 ori, plus 2 Supercupe ale României.  Neînvinşi în ultimele 12 ediţii ale “Eternului Derby” steliştii sunt nevoiţi să se deplaseze pe vechiul stadion din Ştefan cel Mare, după ce “Arena Naţională”, care a găzduit ultimele şapte dispute, n-a primit avizul de funcţionare din partea ISU. Astăzi, fotbaliştii au contracte de zeci de mii de euro anual. Sume imense, dacă ne gândim la banii pe care-i încasau fotbaliştii în primii ani ai "Eternului Derby". Angelo Niculescu, unul dintre puţinii antrenori care au stat atât pe banca Stelei, cât şi pe cea a lui Dinamo, îşi reamintea în 2010 ce recompense de victorie se ofereau în anii ‘50 cu ocazia unui derby.

„Ţin minte că am primit o dată trei metri de stofă pentru haine, iar altă dată câţiva metri de pânză pentru cearşafuri. Astfel de recompense par ridicole acum, dar în acele vremuri ne erau foarte utile. E adevărat, mai luam şi câte o primă de joc ce era echivalentă cu un salariu lunar", a povestit antrenorul care a calificat prima reprezentativă la Cupa Mondială din 1970. Angelo Niculescu a făcut parte şi din echipa de bază a lui Dinamo, ca jucător, în perioada 1948-1950. În momentul când s-a transferat la clubul alb-roşu, mijlocaşul Niculescu a fost încadrat cu gradul de locotenent-major.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite