Dezvăluiri inedite despre soţii Károlyi, aflaţi în topurile gimnasticii mondiale de peste 40 de ani. De ce a sugerat o fostă gimnastă ca Márta să facă un tomograf!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Béla Károlyi, un antrenor legendar
Béla Károlyi, un antrenor legendar

Bazându-se pe zeci de interviuri exclusive cu profesionişti, în care sunt prezentate toate aspectele acestui sport, cartea „De la Nadia până azi“ explorează schimbările cruciale ale unuia dintre cele mai populare sporturi olimpice, survenite din 1976 şi până în 2016.

Cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a notei 10 primită de Nadia Comăneci la Montréal, scriitoarea şi jurnalista newyorkeză Dvora Meyers ne oferă în cartea sa o perspectivă incitantă şi pătrunzătoare asupra lumii gimnasticii. Cum au reuşit soţii Béla şi Márta Károlyi să se menţină la cel mai înalt nivel din 1969 şi până în 2016? Simplu. S-au adaptat mereu vremurilor. Câteva amănunte le explică chiar Dvora Meyers în carte. 

„Patruzeci de ani de la Nadia au însemnat, totodată, patru decenii ale familiei Károlyi. Sunt greu de contrazis rezultatele, dar cum le obţin, mai exact, Statele Unite? Recurg antrenorii la genul descrise în cartea din 1995 a lui Joan Ryan, «Little Girls in Pretty Boxes», care scotea la iveală latura întunecată a gimnasticii şi a patinajului artistic feminin de elită din Statele Unite? Lucrurile nu mai par a sta astfel. Doctorul echipei, Larry Nassar, a postat un status pe Facebook în timpul Campionatelor Mondiale de la Antwerp, Belgia, care a şocat «gimternetul». Scria: «Márta Károlyi a comandat pizza pentru toată echipa, cu o seară înainte de finalele de la bârnă şi sol. Da, aşa e. Márta a fost atât de mulţumită de echipă, încât a comandat pizza pentru echipă, la cina din seara de dinaintea competiţiei. Acesta este adevărul adevărat». Sub acest status, o mulţime de foste membre ale echipei naţionale se arătau şocate, nevenindu-le să creadă, iar una dintre ele a mers până într-acolo încât a sugerat (în glumă) ca Márta să facă un tomograf, pentru a se asigura că e bine“, a dezvăluit scriitoarea. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite