Articol publicitar

Dezastru pentru echipele din Liga 1 - Ce le aşteaptă în următorul sezon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate reprezentantele României în cupele europene în sezonul 2019-2020 vor intra în competiţie din turul I preliminar, alături de echipe din lumea a treia a fotbalului. Nu este o profeţie, ci o consecinţă a rezultatelor dezastruoase din această vară.

FCSB, CFR Cluj, Viitorul şi U Craiova au fost eliminate înainte de septembrie, luna în care încep meciurile din faza grupelor. Dacă ar fi să facem un top al ruşinii, el ar arăta în felul următor:

1. CFR CLUJ

Dacă acum un an cineva ar fi profeţit că o echipă din România va fi eliminată de una din Luxemburg, acel cineva ar fi fost considerat lunatic. Dar realitatea bate orice coşmar. CFR Cluj, campioana, a fost eliminată din Europa League în faza play-off-ului, după ce a pierdut cu 3-5 la general (0-2 în deplasare şi 2-3 pe teren propriu) dubla cu F91 Dudelange, o echipă având în componenţă 9 jucători semiprofesionişti.

Clujenii începuseră sezonul european în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, contra lui Malmo. După 0-1 la Cluj, antrenorul Edward Iordănescu a fost demis. Antonio Conceicao, înlocuitorul acestuia, nu a putut să întoarcă soarta calificării. A fost 1-1 în Suedia, iar CFR a fost „retrogradată” în Europa League.

2. FCSB

Imagine indisponibilă

Chiar dacă FCSB a fost cel mai aproape de calificarea în faza grupelor, o poziţionăm pe locul secund în topul ruşinii din două considerente: 1. în play-off-ul Europa League a avut un adversar abordabil; 2. felul în care a fost ratată calificarea.

Să detaliem: după ce a trecut de Rudar Velenje şi de Hajduk Split, echipa lui Gigi Becali a întâlnit-o în play-off pe Rapid Viena, o echipă care dispăruse de ceva ani din prim-planul fotbalului european. După 1-3 la Viena, FCSB a condus cu 2-0 la pauză, pe Arena Naţională. În repriza secundă, portarul Vlad a făcut cadou adversarilor o minge care ar fi trebuit lăsată să iasă în corner, iar Rapidul a înscris golul calificării. Ruşinea nu e neapărat a gafeurului Vlad, ci a conducătorilor clubului, care au comis două erori majore: l-au folosit pe Bălgrădean în meciul cu Viitorul (acesta accidentându-se în partida respectivă) şi au abordat sezonul cu un singur portar „adevărat” în lot. Pe site-uri pe pronosticuri precum PariuriX a fost anticipat dezastrul. Cu atât mai mult trebuia să vadă pericolul „specialiştii” din fruntea celui mai titrat club al României.

3. VIITORUL

Imagine indisponibilă

Şi Viitorul putea face mai mult în această vară dacă Hagi şi-ar fi păstrat jucătorii din ultimele sezoane. Fosta campioană a întâlnit-o pe Vitesse în turul 2 preliminar al Europa League. A fost 2-2 la Ovidiu şi 1-3 în Olanda. Nu poate fi considerată cea mai mare ruşine, dar ...

4. U CRAIOVA

4

Oltenii sunt victime colaterale în această ruşine naţională. Ei nu prea aveau ce face în faţa lui Leipzig. Ba chiar nu se aştepta nimeni ca U Craiova să înscrie în Germania (a fost 1-3), iar egalul (1-1) de pe „Ion Oblemenco” a dat chiar bine pentru cei care au văzut rezultatul pe SoccerKeep, fără să ştie că nemţii au venit cu un lot incomplet.

În consecinţă, România a ocupat locul 24 în topul coeficienţilor UEFA după disputarea tururilor preliminare, după Kosovo, Lituania, Kazahstan, Belarus sau Bulgaria. La general (media coeficienţilor pe ultimele 5 sezoane), ţara noastră ocupă locul 29, depăşind-o „la mustaţă” pe Liechtenstein.

Revenind la primul paragraf, trebuie spus că doar FCSB va fi cap de serie la tragerea la sorţi de sezonul următor, cu condiţia să joace în Europa League. Dacă „roş-albaştrii” vor câştiga titlul, cu siguranţă vor avea statut de outsider în tururile preliminare superioare ale Ligii Campionilor. Mai jos nu se poate... „ba se poate”, ar spune optimistul, fără să audă începutul frazei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite