Despre „blaturile“ lui Blatter de la FIFA. Cum au dispărut în mod misterios 800.000 de dolari şi dezvăluirile despre Prinţul William din Raportul Garcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FIFA a decis publicarea integrală a Raportului Garcia, referitor la decizia atribuirii Cupei Mondiale din 2018 Rusiei şi a celei din 2022 Qatarului, la doi ani după izbucnirea scandalului care a provocat plecarea lui Sepp Blatter din fruntea forului mondial.

Criza care a lovit FIFA în urmă cu circa doi ani a făcut ca zeci de oficiali ai acestei instanţe să fie puşi sub acuzare pentru corupţie în Statele Unite, în timp ce justiţia elveţiană a deschis şi ea o anchetă. Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a fost suspendat pentru şase ani din orice activitate legată de fotbal. Raportul dezvăluie mai multe momente compromiţătoare apărute la alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Decizia Comitetului Executiv al FIFA s-a luat pe 2 decembrie 2010.

În luna ianuarie a acelui an, Hassan Al-Thawadi, preşedintele Comitetului de Organizare Qatar 2022, a promis că va sponsoriza congresul Confederaţiei Africane de Fotbal. Evident, Issa Hayatou, cel care a condus forul african între 3 iulie 1992 şi 16 martie 2017, a aceptat. Le-a emis o factură de 1,8 milioane de dolari arabilor, însă reuniunea din Angola a costat doar 1 milion. Nu există documente care să ateste unde s-au dus cei 800.000 de dolari rămaşi, dar cert e că Hayatou a votat pentru Qatar, în calitatea sa de vicepreşedinte al FIFA.

Baronul belgian Michel D'Hooghe, membru al Comitetului Executiv al FIFA, a primit în aprilie 2010 un tablou valoros de la Viaceslav Koloskov, consilierul strategic al candidaturii ruse. D'Hooghe a susţinut că e prieten cu Koloskov. Mai mult decât atât, în acelaşi an băiatul lui D'Hooghe a primit o ofertă extrem de avantajoasă de a lucra într-o clinică din Doha, afiliată campaniei Qatar 2022.

La 17 noiembrie 2010, Qatar 2022 a organizat la Doha un amical de lux: Brazilia - Argentina, folosindu-se ca intermediar o firmă elveţiană. Fiecare dintre cele două federaţii sud-americane a încasat 7 milioane de dolari pentru „deranj“, mult peste preţul obişnuit pe care-l percep pentru asemenea meciuri de pregătire. Iar banii au ajuns la destinaţie printr-o companie singaporeză controlată de un afacerist sirian stabilit în Franţa şi prin intermediul ISE, societatea lui Alexandre Rosell, fost preşedinte la FC Barcelona. De asemenea, în cadrul Raportului Garcia apare şi numele Prinţului William, care a participat, alături de David Cameron, premierul de atunci al Regatului Unit, la o întâlnire cu Chung Mong Joon, preşedintele federaţiei din Coreea de Sud şi vicepreşedinte onorific al FIFA, la Zürich, pe 30 noiembrie 2010, încercând să aranjeze un schimb de voturi, practică interzisă de forul mondial.

Michel Platini a avut un rol decisiv atunci când Comitetul Executiv al FIFA a votat în favoarea atribuirii Mondialului 2022 Qatarului. Iniţial a existat un acord pentru ca Mondialul din 2018 să fie atribuit Rusiei, apoi cel din 2022 Statelor Unite Sepp Blatter fost preşedinte FIFA

Spania – Germania, finala Campionatului European U21

Echipa naţională de tineret a Spaniei s-a calificat în finala Campionatului European, după ce a învins, marţi, la Cracovia, cu scorul de 3-1, reprezentativa similară a Italiei, în semifinalele competiţiei. În finala Campionatului European U21, care va avea loc vineri, de la ora 21.45, la Cracovia, Spania va întâlni selecţionata Germaniei, care a trecut, cu scorul de 4-3 la loviturile de departajare, de formaţia Angliei.

Dovezi noi în privinţa dopajului în rândul fotbaliştilor ruşi

Juristul canadian Richard McLaren a afirmat că are dovezi noi în privinţa dopajului în rândul fotbaliştilor din Rusia. McLaren a afirmat, într-un interviu pentru postul german “ARD”, că schimburi de e-mail-uri între resposabili ruşi datând din 2015 au arătat că eşantioane pozitive cu urină au fost schimbate cu eşantioane curate. “Acest lucru ne permite să bănuim că a existat o bancă în care se aflau eşantioane curate, iar această bancă a fost folosită pentru fotbalişti”, a afirmat McLaren. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite