Derby decăzut: cele patru cauze pentru care Steaua – Dinamo a dezmăgit crunt. Declaraţii fabuloase date de Panduru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

27.252 de spectatori au fost prezenţi, duminică, pe „Arena Naţională“ şi, la ce au oferit Steaua şi Dinamo, nu se ştie când vom mai vedea un număr atât de mare de oameni la un meci de Liga I.

Eternul derby, promovat intens o săptămână întreagă şi transmis, în direct, de patru posturi de televiziune, a oferit un joc palid şi un rezultat pe măsură, 0-0, prima remiză albă între cele două rivale din 1999 încoace. 

La final, fiecare echipă a încercat să dea vina pe cealaltă pentru meciul care a dezamăgit, însă realitatea e că există cauze multiple pentru decăderea celui mai reprezentativ duel din campionatul românesc.

Atacanţi de duzină

Se spune că în fotbal o defensivă solidă îţi câştigă meciurile, în timp ce atacanţii asigură spectacolul. Pe vremuri, spre exemplu în memorabilul Steaua – Dinamo, scor 2-4, în aprilie 2007, formaţia din Ghencea îl avea pe Thereau în ofensivă, fotbalist care acum evoluează la Udinese, în Serie A, în timp ce „câinii“ îi aveau pe Dănciulescu şi pe Niculescu în avanposturi.

Duminică, pe „Arena Naţională“, Rădoi a început derby-ul cu Tade, un vârf muncitor şi cam atât, iar pe parcurs l-a introdus şi pe Tudorie, adus de la retrogradata Oţelul Galaţi. La Dinamo, situaţia a fost de-a dreptul ridicolă. „Bizonul“ Gnohere“ a fost integralist, în ciuda kilogramelor în plus şi a faptului că, mai degrabă, s-a plimbat pe teren.

Niciun mijlocaş de creaţie

Absenţa fotbaliştilor de calitate s-a văzut şi în tactica adoptată de cele două formaţii. Dinamo, precum o echipă mică, s-a mulţumit să se apere, doar pentru a nu pierde, iar Steaua n-a avut cheia desfacerii jocului în faţa unui adversar care s-a aşezat pe două rânduri în propria jumătate.

În absenţa unui mijlocaş de creaţie, „specie“ dispărută după transferul lui Sânmărtean la Al-Ittihad, Steaua n-a reuşit, decât foarte rar, să verticalizeze jocul şi a apelat la o tactică primitivă: mingi duse pe marginea terenului şi centrări aruncate în careu la fie ce o fi.

Străinii majoritari, dar rudimentari

Dintre cei 22 de jucători trimişi pe teren din primul minut, 13 au fost străini. Din păcate, cu excepţia algerianului Hamroun, nici unul nu s-a remarcat cu nimic. 

Prezent în studioul Dolce Sport, Basarab Panduru, fost mijlocaş de mare calitate, a descris cel mai bine nivelul fotbaliştilor de import din Liga I: „La noi în campionat vin numai luptători! Fotbalişti aducem şi noi? Luptători aducem întruna. Ei se bat, aleargă, dar ar fi bine să mai ştie şi puţin fotbal“.

„Grădiniţă“ pe băncile de rezerve

Dacă jucătorii titularizaţi au fost mediocri, în schimb, pe băncile de rezerve a fost jale. La Dinamo, media de vârstă a celor aflaţi lângă Mircea Rednic a fost de 19 ani, iar pe parcurs, în joc au fost aruncaţi Nedelcearu (19), P. Petre (18) şi I. Şerban (20). Toţi jucători de viitor, cu potenţial, însă prea cruzi pentru a schimba cursul derby-ului.

La Steaua, Rădoi a apelat la Tudorie (19), Mihalcea (16) şi Tahar (25). Din nou, Panduru a oferit o declaraţie superbă despre soluţiile venite de pe bancă: „Lui Mihalcea dacă-i dădeai ursuleţul la 10 seara adormea cu el în braţe“.

N-avem atacant şi n-are cine să marcheze goluri. Guilherme nu e de echipe mari, iar Alcenat a dormit pe teren. Gigi Becali patron Steaua   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite