"Cu grecii vor fi meciurile vieţii mele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costin Lazăr este la al treilea sezon pentru PAOK Salonic, formaţie la care s-a transferat în 2011 după ec a plecat de la Rapid. Mijlocaşul de 32 de ani aşteaptă meciurile cu Grecia, convins că naţionala României poate obţine calificarea la Mondiale.

Costin, cum se simte, din Grecia, atmosfera înaintea meciului de baraj?
E presiune destul de mare şi pe ei, dar văd că e presiune mare şi la noi. Din ce am văzut, presa e peste tot prezentă şi se face un mare eveniment din aceste meciuri. Sunt două meciuri foarte importante, cele mai importante ale acestui an.

Biletele puse în vânzare pentru meciul retur din România au fost deja epuizate.
Mă bucur să aud asta. Înseamnă că lumea vrea să vină la stadion, să vadă echipa naţională cum merge la un turneu final. Ar fi extraordinar să învingem în retur şi să ne calificăm. De fapt, toată lumea asta aşteaptă.

Colegii de la PAOK Salonic ce ţi-au spus după tragerea la sorţi?
Nu ştiu exact ce gândesc ei, au zis că avem şanse egale, dar din ce am auzit pe aici încep să-şi facă bagajele pentru Mondiale. Eu le-am spus să şi le facă, că aşa repede cum şi le fac pot şi să le despacheteze. România nu este o ţară privită foarte bine de Grecia. Ne consideră un adversar accesibil. Ei despre naţionala României nu ştiu decât ce a făcut la Mondialul din 1994.

Despre actuala echipă nu ştiu mare lucru?
Nu prea. Nu se tem de noi şi mă bucură acest lucru. Sper să ne privească altfel după cele două meciuri de baraj.

Săptămâna viitoare se joacă pe stadionul lui Olympiakos, arenă pe care ai evoluat.
Va fi o atmosferă incendiară, sunt foarte mulţi oameni în tribune tot timpul, dar mai ales când e un meci al echipei naţionale.

Cei mai mulţi dintre jucătorii naţionalei Greciei evoluează în campionatul intern, la PAOK şi la Olympiakos. Care crezi că sunt cei mai valoroşi?
Eu spun că cei de la PAOK şi nu sunt subiectiv. Salpigidis e un atacant pur sânge, un oportunist, care de fiecare dată când are ocazia de a da gol. o face. Katsouranis e un jucător inteligent, experimentat, care poate juca şi mijlocaş central dar şi fundaş. Tziolis e un fotbalist tehnic, mijlocaş de ultima pasă. De la Olympiakos, Mitroglou trece printr-o formă extraordinară, dă o grămadă de goluri.

Este Grecia o echipă incomodă pentru România prin stilul ei defensiv?
Grecia nu e Portugalia sau Croaţia, echipe care au jucători uriaşi. E mai bine pentru noi că întâlnim Grecia, chiar dacă această naţională nu se desface precum o fac echipele mari, nu iese foarte mult la joc, cum o fac alţii. O să ne fie mai greu pentru că ei stau în apărare şi aşteaptă greşeala adversarului. De aceea noi trebuie să greşim foarte puţin.

Avem un avantaj prin faptul că jucăm returul acasă?
Nu ştiu. Eu aş fi preferat să jucăm returul la Atena, dar până la urmă contează mai puţin. Tot două meciuri sunt.

Cum ţi se pare lotul României faţă de lotul Greciei?
Pot să spun doar că e mai experimentată. Valoare cred că avem toţi, altfel nu eram aici. Ei sunt mai experimentaţi, Formează un grup unit, au o tactică foarte bună, un antrenor care ştie ce vrea. Au o echipă destul de bună.

Dar care pot fi atuurile echipei noastre?
Entuziasmul, valoarea individuală a unor jucători, dar şi publicul poate fi un factor decisiv. Şi noi avem un joc tactic foarte bun, avem o apărare bună, cu toate că am luat multe goluri cu echipele mari, cu Olanda mai ales, dar asta şi pentru că am ieşit mai mult la joc.

Pot fi considerate aceste două meciuri cu Grecia cele mai importante din cariera ta?
Da, pentru că putem ajunge la Campionatul Mondial. Într-adevăr, sunt cele mai importante meciuri din viaţa mea, mai ales că am ajuns la o vârstă la care tot ce-mi mai doresc este să joc la o astfel de competiţie.

90 de meciuri şi 7 goluri are Lazăr la PAOK în toate competiţiile, din 2011 până în prezent

Duminică e derbyul Oly –PAOK
În vreme ce Piţurcă a vrut să amâne toată etapa şi în cele din urmă doar a răsfirat-o pe cinci zile, grecii îşi văd nestingheriţi de competiţia internă. Ba chiar duminică seara, de la ora 19.30, au programat derbyul campionatului, Olympiakos urmând a întâlni acasă pe PAOK Salonic, echipa de pe locul doi, aflată la trei puncte în urma liderului. La această dispută vor participa 12 internaţionali greci, care în mod normal se vor regăsi în lotul lui Fernando Santos pentru meciurile cu România. Raportul de forţe va fi egal, şase fiind de la Olympiakos şi şase de la PAOK Salonic. Etapa din Grecia se încheie luni, cu un meci al echipei Asteras, la care evoluează şi Dorin Goian.  

Piţurcă anunţă sâmbătă lotul
Selecţionerul Victor Piţurcă va face public sâmbătă lotul pe care se va baza la cele două meciuri. El a întocmit o listă preliminară cu 15 stranieri, dar foarte probabil va mai renunţa la o parte dintre ei. Reunirea este programată sâmbătă după-amiaza, însă mulţi dintre jucătorii din străinătate se vor prezenta la lot abia duminică seara sau luni.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite