CTP, şocat şi scârbit de comportamentul lui Ilie Năstase: „A dezavantajat grav România!“. Discurs de pus în ramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu e printre cei mai buni comentatori din ţară, motiv pentru care a avut înţelepciunea de a vorbi despre incidentele de la Mamaia, fără a adopta un discurs populist, aşa cum au făcut alţii.

Un mare iubitor de tenis, Cristian Tudor Popescu a aflat cu stupoare despre evenimentele regretabile de sâmbătă care au pus în umbră partea sportivă a duelului România - Marea Britanie la Fed Cup.

Imediat după incidente, CTP a avut o primă intervenţie la postul Digi 24 în care a criticat-o pe Johanna Konta pentru faptul că a izbucnit în plâns în meciul cu Sorana Cârstea, doborâtă din cauza insultelor primite. „Arbitrul n-are voie să întrerupă meciul pentru că o jucătoare izbucneşte în plâns. Dacă e labilă psihic, atunci să nu facă sport de perfromanţă. La meciuri de înaltă performanţă poţi să ai în tribune tot felul de situaţii la care să poţi face faţă. Dar nu mi se pare corect modul în care au procedat arbitrii, ca într-un moment în care Sorana era în revenire, să întrerupă meciul“, a spus jurnalistul.

La scurt timp însă, Cristian Tudor Popescu a revenit la Digi 24 şi, aflând în amănunt ce s-a întâmplat la Mamaia, şi-a schimbat radical discursul.

Ce a spus?

*Se pare că da, Ilie Năstase a avut un comportament nesportiv. Eu când am comentat mai devreme la Digi24 întreruperea meciului de către arbitru, o consideram o decizie nejustificată pe baza informaţiei că un spectator a insultat-o pe Johanna Konta şi ea a izbucnit în plâns.

*Însă aflu acum că acel spectator nu era nici pe departe un simplu spectator, era vorba chiar de căpitanul nejucător al echipei României, Ilie Năstase, care, pe lângă nişte cuvinte care încep cu F... în limba engleză, adresate arbitrului, a mai folosit astfel de cuvinte cu F... şi cu B... la adresa Johannei Konta, trecând prin spatele băncii Marii Britanii, ba chiar şi la adresa Annei Keothavong, căpitanul nejucător al echipei britanice.

*E cu totul altceva decât glumele mai mult sau mai puţin bune care le-a făcut la conferinţa de presă Ilie Năstase cu privire la culoarea copilului pe care îl va avea Serena Williams sau întrebarea pe care i-a adresat-o Annei Keothavong în legătură cu numărul camerei ei de la hotel. Astea fac parte din profilul lui Nasty, de atâţia ani, din 1970 de când e în tenisul mare şi care l-au consacrat şi ca un jucător turbulent şi nu totdeauna inspirat în glumele lui.

*Însă ceea ce s-a întâmplat astăzi e cu totul altceva. Se pare că Ilie Năstase nu a înţeles că nu e vorba doar de Ilie Năstase. Atunci când eşti căpitanul echipei României faci parte din echipă, chiar dacă eşti căpitan nejucător, şi eşti supus tuturor sancţiunilor pe care le prevede Codul Federaţiei Internaţionale de Tenis, inclusiv eliminarea de pe teren.

*Deci, Ilie s-a comportat, după părerea mea, inconştient în situaţia asta, privând echipa României de aportul său important pe bancă, pentru că Ilie, din câte îmi spun fetele, le e de mare ajutor prin sfaturi foarte inspirate şi prin faptul că le dă încredere prin statura lui de fost mare jucător.

*Ceea ce a făcut Ilie e inacceptabil. Fetele trebuie să se convingă de asta şi anume că nu s-a produs o nedreptate aici, Ilie a fost eliminat pe drept de pe teren, meciul a fost întrerupt pe drept şi să reia mâine înfruntarea fără frustrări, fără gândul că au fost nedreptăţite, asta mi se pare cel mai important pentru psihicul lor.

*Ce a făcut azi o să lase o pată greu de şters pe imaginea lui Ilie. Se comportă în continuare ca un jucător individual de tenis, dar comportamentul lui e individualist, refuză să ţină seama de gravele dezavantaje pe care le-a adus echipei României şi României prin comportamenrtul lui şi asta e foarte trist.

*Cred că întreruperea meciului a dezavantajat-o pe Sorana, care nu avea nicio vină în toată povestea asta, dar nivelul de joc arătat de Johanna Konta a fost impresionant atât în primul set, cât şi la revenirea de la cabină după întrerupere, e o jucătoare foarte bună şi a meritat victoria.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite