Cosmin Contra e convins de asta: "Puteam juca şi acum la AC Milan"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul Petrolului e convins că, acum doisprezece ani, a făcut cea mai mare greşeală a vieţii lui, plecând de la echipa italiană la Atletico Madrid.

Cosmin Contra este antrenorul român cu cea mai cinstită ascensiune. N-a fost împins de la spate, n-a beneficiat de ajutorul vreunui patron care să-i facă echipă şi echipa, ci a crescut de la meci la meci împreună cu formaţie despre care se spune că joacă cel mai frumos fotbal din România. “Guriţă” e parte a Petrolului şi tocmai se pregăteşte să devină “lup galben” în acte până în vara anului 2015. Foarte iubit la Ploieşti, Cosmin şi-a dezvăluit multe dintre secrete la emisiunea “Proces Verbal”, a postului Wyl tv din Ploieşti.
Tehnicianul de 38 de ani a mărturisit că trăieşte şi acum cu regretul că în 2002 a plecat de la AC Milan la Atletico Madrid. De ce? A povestit chiar el: “A fost cea mai proastă mutare a vieţii mele. Oferta a venit în ultima zi de transferuri. Mai erau doar câteva ore şi n-am avut timp de gândire. Am ales să mă întorc în Spania, deoarece acolo eu m-am simţit mereu excelent. Jucasem doi ani la Alaves, o echipă mică, împreună cu care am ajuns în finala Cupei UEFA, şi ideea de a reveni la un club din Spania, mai ales că era vorba despre Atletico Madrid, a treia putere a Primerei Division, m-a atras. M-am păcălit. În anul după plecarea mea, Milan a luat Liga Campionilor. Aş fi fost titular, pentru că în singurul sezon disputat acolo am jucat 29 de meciuri şi am dat 3 goluri. După acel succes, fiecare jucător a primit un contract în alb, drept răsplată pentru acea performanţă. Şi peste patru ani, Milan a luat iar Liga Campionilor. Toţi jucătorii care au slujit acest club au fost apreciaţi. Nu degeaba, Baresi, Maldini, Costacurta, Inzaghi au jucat până la 40 de ani acolo. Conducerea clubului are o politică extrem de clară faţă de foştii jucători. Nicăieri în Europa nu e aşa. Cine vrea să plece, pleacă, cine nu, e bineţinut acolo. Eu cred că dacă nu plecam atunci puteam fi şi acum, la 38 de ani, la AC Milan. Şi chiar nu glumesc. Nu mai am suflul de altădată, dar cu o pregătire bună duc cel puţin 30-45 de minute într-un meci oficial. Este exclus însă să mă întorc pe gazon”.

image

Contracte pe termen scurt
Contra nu mai crede nici în variant de antrenor-jucător, postură pe care a îndeplinit-o la Poli Timişoara în 2010. “Oricât te-ai strădui, nu te poţi concentra la acelaşi nivel pe ambele planuri. Şi eu mă antrenam, dar de multe ori mă concentram mai mult ca antrenor. E şi normal. Ca jucător ai doar responsabilitatea jocului, ca antrenor- jucător e altceva. Nu merge. Şi la mine a fost o experienţă nu tocmai fericită”, a mărturisit Contra. Tânărul antrenor al Petrolului se pregăteşte să semneze un nou contract cu Petrolul, valabil până la finalul sezonului viitor. “Sunt adeptul paşilor mici. Mă visez Ferguson, dar sunt realist. Nu antrenez în Anglia, ci în România. Aici acum eşti pe val, pierzi trei meciuri şi gata, eşti dat afară. Prefer contracte pe termene mici. Pot sta zece ani la o echipă şi dacă îmi reînoiesc angajamentul din an în an. În Anglia, situaţia e diferită. Antrenorul e de fapt manager. El antrenează, el negociază, stabileşte contracte, discută angajamente, face totul în limita unui buget. Depinde foarte mult de strategia lui, nu doar de felul în care antrenează”.

Visează la o bază de antrenament
La Petrolul, “Guriţă” e mulţumit, dar recunoaşte că se aştepta ca după ce echipa a luat Cupa României, anul trecut, lângă echipă să vină mai mulţi oameni cu bani. „Primăria ne susţine prin bonusurile de performanţă. Mi se pare normal să fie aşa. Petrolul e oglinda oraşului din punct de vedere sportiv. Am ieşit din nou în Europa după 18 ani. În vară am pierdut un sponsor important, Romprestul (n.r. firma lui Florian Walter) şi n-a venit altcineva. Dar cel mai mult lipseşte acestui club o bază de pregătire. Ar trebui făcută una. Nu pentru mine, nu pentru echipa de acum, ci pentru acest club. Va rămâne aici, nu pleacă nimeni cu ea în spate. Fanii iubesc enorm această formaţie. Eu îi apreciez foarte mult, mai ales că în condiţiile crizei actuale financiare din toată Europa, ei vin la meciuri. Avem în jur de 4.000 de abonaţi, iar la ultimele meciuri am vândut cam 3.000 de bilete. Am mai dat câte o mie gratis la licee. N-a fost stadionul plin, dar ce să-i faci? Frigul, programarea meciurilor târziu, luna decembrie, oamenii au preferat să pună ceva pe masă.. Noi ştim că ei sunt alături de noi. Din retur, stadionul va fi plin iar şi e păcat să nu creştem potenţialul acestei formaţii”, a mai spus Contra.

De 12 ani e stabilit în Spania


Cosmin Contra stă singur la Ploieşti. Are casă şi la Bucureşti, dar a preferat să stea la Ploieşti, pentru a fi cât mai aproape de echipă. Locuieşte într-o vilă închiriată de club, dar simte absenţa familiei. Soţia sa, Alina, şi cei doi copii, Sarah (12 ani) şi Alexandru (10 ani) stau în Spania. „Cei mici merg la şcoală. Sunt la Colegiul Britanic din Madrid şi nu i-am putut rupe de acolo. Stăm deja de 12 ani la Madrid, am cumpărat casă acolo şi vrem să ne stabilim în Spania. Când am o pauză fug chiar şi pentru două zile ca să-i văd, dar au fost şi trei luni în care n-am ajuns. Mai vin şi ei când pot. Le place în România, mai ales la Timişoara, încă când spun acasă, ei se referă la Spania. Vorbesc bine româneşte, noi în casă vorbim româna, la şcoală vorbesc engleza şi spaniola, iar anul acesta au început şi franceza. M-am gândit să-i aduc la Bucureşti, ar fi variantă să meargă la Şcoala Britanică, dar să vedem din vară ce va fi”, a spus Contra.
El vorbeşte zilnic cu ai lui la telefon sau prin intermediul Skype-ului, însă nu e ca şi cum ar fi acolo. „Îi mai cert, le mai fac morală, au mai fost momente când îmi venea să renunţ şi să plec acasă, dar soţia m-a sprijinit mereu. A fost alături de mine întotdeauna. Când merg la Madrid, îmi place să stau în casă cu copiii. Ne uităm la televizor, la filme, Lor le place mult la cinematograf, dar mai mult aici, la noi, deoarece în Spania filmele sunt dublate, ca voce, şi sună ciudat să vezi un film american vorbit în altă limbă”, a povestit antrenorul Petrolului.

Se pregăteşte pentru  JO din 2016

image


Una dintre marile pasiuni ale lui Cosmin Contra este jocul de golf. Tehnicianul „lupilor” intenţionează chiar să participe la calificările pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro. „Aici nu prea am timp şi nici condiţii, dar în Spania joc zilnic 4-5 ore. Am un profesor şi sunt într-un grup de 20 de pasionaţi care jucăm zilnic. Joc golf pentru că e un sport care te linişteşte. Stai în aer liber câteva ore şi pentru mine acesta este un lucru benefic. Îmi place şi tenisul de câmp, dar acum golful este pe primul loc”, a dezvăluit Contra.

73 selecţii la echipa naţională are Cosmin Contra, care a marcat 7 goluri pentru „tricolori”, în perioada 1996-2010
 

image

Cosmin Contra despre

image

Mutu: „Am stat zece ani cu el în cameră la naţională şi îl cunosc perfect. Mutu ştie că a făcut greşeli mari în cariera lui, dar s-a învăţat să trăiască cu ele. Ce poate aduce el echipei? Valoare! Şi goluri! Noi am ratat foarte mult şi asta ne-a costat!”
Reghecampf: „Nu mi-e prieten, ci neam. Prieteni sunt cei cu care vorbesc de trei ori pe zi. Cu el am altă relaţie. Ne înţelegem bine, mai ieşim la masă, dar nu vorbim despre echipele noastre. Ne respectăm reciproc”
Relaţia cu jucătorii: „Sunt apropiat de ei, dar le ofer spaţiul lor. Nu cred în frăţii antrenor-jucători. Ei ştiu că pot apela la mine în orice problemă, dar la fel de bine pot scoate şi biciul”
Afaceri: „Am investit bani în România, dar mi-am luat multe ţepe. Nu sunt un bun afacerist. Mai am o pensiune la Timişoara, o firmă de import echipament sportiv şi sunt asociat la un cabinet de radio imaginistică”
Cariera sa: „Ca jucător am pierdut trei finale, una cu Alaves şi două cu Getafe. M-am considerat nedreptăţit. Ca antrenor, am câştigat-o chiar pe prima. Atunci fotbalul mi-a dat ceva înapoi”
Echipa naţională: „Acum 15 ani la naţională eram 18 fotbalişti care jucau la cluburi bune de afară. În afara lor, mai eram eu şi încă trei-patru de umplutură. Mi-era şi frică să ies pe hol la Săftica. Stăteam câte zece zile acolo cu Hagi, Popescu şi ceilalţi şi învăţam mult de la ei. Acum nu prea mai sunt modele”
Stilul său: „Am jucat în Spania, Italia şi Anglia. În Italia e tactică, în anglia forţă, iar în Spania tehnică. Mie îmi place stilul spaniol. Să facem pressing sus, să avem posesie bună, asta vreau”

„Mutu nu va avea statut special. Şi Albin mi-a fost coechipier şi n-are un statut special. Ca şi Mutu, el mi-e prieten în afara terenului, la un pahar de apă minerală”
Cosmin Contra, antrenor Petrolul

Antrenează 17 străini


Cosmin Contra este antrenorul celei mai cosmopolite formaţii din România. „Lupii” au în componenţă fotbalişti din 12 ţări. Pecanha, Guilherme şi Romario sunt din Brazilia, Geraldo şi Teixeira din Portugalia, Albin din Uruguay, Pablo de Lucas şi Walter Fernandez din Spania, Priso din Camerun, Mustivar şi Boudjema din Franţa, Dore din Congo, Hamza din Tunisia, Alcenat din Haiti, Povilas din Lituania, Camara din Guineea Bissau iar Manasse din Republica Centrafricană. Practic, în lotul Petrolului sunt doar şase fotbalişti români: Bornescu, Benga, Beţa, Hoban, Marinescu şi Morar. Chiar şi aşa, Contra a reuşit să-i împace pe toţi şi să facă la Ploieşti un grup foarte unit. El crede că important este respectul, dar şi faptul că toţi îşi doresc să facă performanţă. De când a venit la Petrolul, în octombrie 2012, Contra a pierdut doar două meciuri în campionat, ambele cu Gaz Metan Mediaş. A mai fost învins doar de Steaua în Supercupă, de Swansea în Liga Europa şi de Oţelul în Cupa României. Bilanţul său este remarcabil. Are 55 de meciuri ca antrenor la Petrolul, în toate competiţiile, dintre care 31 au fost victorii, 19 egaluri şi doar 5 eşecuri. 

image

Reunirea e pe 14 ianuarie
Petroliştii au intrat în vacanţă pe 20 decembrie, iar Contra a socotit că elevii săi merită o pauză mai lungă. Din acest motiv „lupii” de vor reuni abia pe 14 ianuarie. A doua zi echipa va pleca într-un stagiu de pregătire de zece zile în Antalya. Până la reluarea campionatului, programată pe 22 februarie, Petrolul va mai face un stagiu de pregătire, tot în Antalya.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite