Corespondenţă de la US Open. Şansă mare, dar şi probleme majore pentru Monica Niculescu, singura româncă rămasă în competiţia de la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a avut şase jucătoare pe tabloul principal de la US Open 2017, dar după primele patru zile de meciuri în competiţie a rămas doar una.

Simona Halep, Irina Begu şi Mihaela Buzărnescu au ieşit în turul I, Sorana Cârstea şi Ana Bogdan în turul secund, iar Monica Niculescu este singura care merge mai departe. Monica a câştigat confruntarea cu Ana Bogdan, un meci decis în trei seturi, care a avut o calitate remarcată inclusiv de americani. 

Programat pe terenul 7 al complexului de la Flushing Meadows, meciul  a durat două ore şi 24 de minute şi s-a terminat cu scorul de 6-2, 3-6, 6-3 pentru Monica Niculescu. Aceasta a fost la un pas să abandoneze în setul decisiv, la scorul de 2-2, din cauza unor dureri insuportabile cauzate de încălţări. 

Vizibil deranjată de bătături pe care i le-au creat acestea, Monica s-a uitat de câteva ori la antrenorul ei, spunând: "Nu mai pot, nu mai pot!". Călin Ciorbagiu, care o pregăteşte de ani buni, a îndemnat-o să tragă de ea şi să ducă meciul pănă la capăt şi după intervenţia medicului, care a adus o pauză de câteva minute bune, Niculescu a reluat partida şi pănă la urmă s-a impus, graţie atât stilului ei, destul de greu de contracarat, bazat numai pe slice-uri, cât şi experienţei superioare.

image

De altfel, dintre cele şase jucătoare din România, prezente la US Open, Monica Niculescu este prima care a participat la Grand Slamul de la New York. Ea se află la a zecea ediţie consecutivă pe cimentul american şi poate sărbători acest lucru cu reeditarea celui mai bun rezultat al ei, prezenţa în optimi, care datează din 2011. Pănă să ajungă însă acolo, Monica Niculescu mai are de trecut un hop şi are o şansă mare de a prinde a doua săptămână în competiţie. 

În turul al treilea, ea o va întâlni pe americanca Jennifer Brady, locul 91 WTA. Brady a trecut în turul doi de favorita 23, sportiva cehă Barbora Strycova, locul 25 WTA, scor 6-1, 6-1, rezultat surpriză la US Open. Niculescu şi Brady nu au mai fost adversare până în prezent şi acest lucru poate fi avantaj pentru jucătoarea noastră, tocmai din cauza stilului de joc inedit pe care îl are. Ea are însă nevoie de o recuperare câ mai rapidă, suprafaţa de joc de la US Open, cea mai rapidă din circuitul WTA, fiind foarte solicitantă pentru sportive. De aici şi bătăturile pe care Monica le-a făcut şi care i-au adus atâtea probleme.

niculescu

În cazul jucătoarei de 29 de ani din Bucureşti nu e de neglijat nici latura financiară. Calificarea în turul III îi garantează un cec de  144.000 de dolari şi cu 130 de puncte WTA. Optimile de finală înseamnă însă 243.625 de dolari şi 240 de puncte WTA, diferenţa fiind considerabilă. Financiar vorbind, calificarea în optimi i-ar aduce româncei mai mult de jumătate din banii pe care i-a câştigat în cele opt luni scurse din 2017 (448.769 dolari - anul acesta), iar din punct de vedere al clasamentului ar propulsa-o în Top 50 WTA. Deocamdată, ea şi-a apărat punctele câştigate anul trecut, când a ajuns tot în turul III, dar ascensiunea se datorează căderii altor jucătoare din WTA.

image

Prezenţa în turul al treilea la US Open este oricum cea mai bună performanţă realizată de Monica Niculescu la Grand Slamurile din 2017, la cele precedente fiind eliminată de fiecare dată în turul I.

Partida dintre Monica Niculescu şi Jeniffer Brady va avea loc sâmbătă. Dacă trece de jucătoarea americană, Monica va juca în sferturi cu învingătoarea din meciul Karolina Pliskova - Shuai Zhang.

Monica Niculescu evoluează şi în competiţia de dublu, acolo unde face pereche cu taiwaneza Su Wei-Hsieh. Ele vor juca în această noapte, de la ora 00.30 cu perechea formată din Kirsten Flipkens şi Alexandra Krunici.

Monica Niculescu la US Open (rezultate all-time) 

2008 / turul I

2009 / turul I

2010 / turul I

2011 / optimi

2012/ turul I

2013 / turul I

2014/ turul II

2015 / turul II

2016/ turul III

2017/ calificată în turul III

9 victorii - 9 înfrângeri 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite