Piţi a creat două anomalii în istoria naţionalei. Cociş a ajuns peste Dobrin, Tănase e peste Dumitrache şi Rotariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razvan cocis foto razvan pasarica

Unul dintre cei mai slabi oameni de pe teren în meciul de la Atena a ajuns să aibă mai multe selecţii la naţională decât unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria naţionalei.

Piţurcă a încercat o mutare şoc contra Greciei, dar efectul a fost opus celui pe care-l aştepta. Selecţionerul  a încercat să-i surpridă pe eleni cu un jucător surprins şi el de faptul că va evolua. Răzvan Cociş, obsesia mai veche şi mai nouă a antrenorului de 57 de ani, readus la lot după o absenţă destul de îndelungată. Se ştie că Piţurcă e un om fixist. Are convingeri proprii, nu ţine cont de sfaturi şi mizează doar pe oamenii lui. Unul dintre ei e Cociş, pe care l-a promovat la naţională în 2005, trăgându-l pe la tineret spre prima reprezentativă. La vremea aceea, Cociş chiar era un talent, un tip disciplinat şi puternic din punct de vedere fizic, capabil să are terenul înainte şi înapoi. La opt ani de la debutul său printre tricolori, Cociş a rămas la fel. Doar că fotbalul a evoluat, el nu. Dovadă că îţi petrece maturitatea fotbalistică la Zakkarpatia Hoverla Uzhhorod, echipa de pe locul 13 din campionatul Ucrainei. Unde este acelaşi tip cu bun simţ, capabil să recunoscă: „Şi eu am fost surprins de titularizarea mea contra Greciei, dar asta a fost decizia selecţionerului”.

A revenit în circuit în septembrie

Nimeni n-a înţeles de ce Cociş a fost folosit şi fără a arunca întreaga vină a înfrângerii de la Pireu pe seama acestei mutări, decizia lui Piţi e bizară. Cociş a jucat în actualele preliminarii 40 de minute, în octombrie 2012, la Istanbul, contra Turciei. Apoi n-a mai apărut pe la lot, deoarece nu avea echipă la care să joace. Şi-a petrecut toată primăvara pe banca de rezerve a ruşilor de la Rostov, jucând două meciuri în retur, şi a reapărut pe terenul de joc la mijlocul lui septembrie, la ucrainienii de la Uzhhorod. Şi totuşi, apoi a fost titular la Atena. Mai mult decât atât, el a ajuns la 50 de selecţii la naţională (42 sub comanda lui Piţurcă), depăşindu-l la acest capitol pe Nicolae Dobrin, poate cel mai bun fotbalist din istoria României. „Gâscanul” a evoluat 14 ani la naţională, s-a calificat cu România la Mexico 70, a urmărit turneul final de la umbra unor beri, şi în total a jucat 48 de meciuri pentru tricolori. În topul selecţiilor, istoria îl pune pe Cociş deasupra lui Dobrin, deşi o comparaţie între cei doi e o blasfemie.

Tănase doarme pe amintiri

Se spune că lui Piţurcă îi plac fotbaliştii disciplinaţi, iar Cociş e întradevăr, un fotbalist disciplinat. Limitat, dar disciplinat. Nu acelaşi lucru se poate afirma despre Cristi Tănase, un alt favorit al lui Piţi. Şi Tănase a fost titular la Atena. Are 33 de selecţii şi 6 goluri pentru România, dar încă trăieşte din meciurile de la debut, deşi au trecut de atunci patru ani, iar el nu mai e la FC Argeş, ci la Steaua. Din 2009, de când a dat gol Austriei, la primul său meci ca titular, Tănase n-a făcut niciun meci memorabil pentru tricolori, dar Piţurcă rareori începe echipa fără el. Contra Greciei, a ieşit târziu pe Salpingidis la primul gol, permiţându-i acestuia să-l lanseze pe Mitroglou, iar apoi nici măcar n-a mai ieşit şi, de pe bulevardul părţii sale, grecii au lucrat golul doi. La mai puţin de un minut după ce România egalase. Două greşeli tactice evidente şi elementare, din partea unui fotbalist considerat, cel puţin în acte, ca fiind de Champions League. „Grecii ne-au bătut pe flancuri, acolo unde mijlocaşii noştri, Torje şi Tănase, le-au permis să centreze”, a spus Dorinel Munteanu, recordmenul de selecţii la naţionala României.

Stancu ne ţine în viaţă

Pe lista favoriţilor lui Piţurcă se află şi Bogdan Stancu, contestat şi el vehement, chiar dacă cifrele sunt de partea lui. Motanul e golgheter la Genclerbirligi, o echipă mică din Turcia, iar reuşita lui de la Atena ne ţine în viaţă pentru returul de la Bucureşti. Dacă Tănase şi Cociş au fost pariuri pierdute de Piţurcă în Grecia, perseverenţa sa în utilizarea lui Stancu a dat roade. Piţi şi-a jucat cărţile favorite şi per ansamblu a dat greş. Şi cu Tănase, şi cu Cociş, parţial şi cu Torje, Raţ şi Lobonţ, fotbalişti care trebuiau să sprijine naţionala prin experienţa pe care o au, dar care mai degrabă au deziluzionat. România a arătat modest la Atena şi n-a reuşit să oprească o echipă slabă a Greciei nici măcar prin faulturi. Tricolorii au comis 20 de infracţiuni, în vreme ce grecii au faultat doar de 9 ori.

Fotbalişti pe care i-a depăşit Cociş

Iorgulescu 49 selecţii
Dobrin 48 selecţii
Sameş 47 selecţii
Crişan 46 selecţii
Răducioiu 40 selecţii

Fotbalişti pe care i-a depăşit Tănase

Dumitrache 31 selecţii
Negrilă 28 selecţii
Rotariu 25 selecţii
Geolgău 24 selecţii
Marcel Răducanu 21 selecţii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite