Ce înseamnă să fii arcaş în vremuri noi. Cine mai practică tirul cu arcul şi cât costă acest sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focalizarea
ţintei, un act de meditaţie pentru Leon Cosma  FOTO: Cristian Viliga
Focalizarea ţintei, un act de meditaţie pentru Leon Cosma  FOTO: Cristian Viliga

Leon Cosma (53 de ani), din Oradea, practică încă din copilărie tirul cu arcul şi chiar câştigă competiţii. Spune că acest sport este foarte elegant, dar cam costisitor.


Dorinţa de a trage cu arcul s-a înfiripat în mintea lui Leon Cosma, de 53 de ani, din Oradea, încă din copilărie, când a văzut primele filme cu arcaşi. Evident, ca orice copil, a încercat să aplice acasă ce a văzut în filme. Aşa că, la numai 5-6 ani, şi-a confecţionat primul arc dintr-un băţ de răchită şi prima săgeată dintr-un fir de trestie, i-a pus un cui în vârf, a ţintit şi a tras în ograda vecinului. Fie că a fost vorba de noroc, fie de talent înnăscut, Leon Cosma a nimerit din prima încercare ţinta: o găină de-a vecinului.

„A rămas săgeata înfiptă în aripa găinii şi am transpirat de teamă că aş fi putut lua bătaie“, îşi aminteşte Leon Cosma, care în prezent practică din pasiune tirul cu arcul, participând şi la competiţii de profil.

De altfel, chiar dacă nu se recomandă ca arcaş profesionist, Leon Cosma nu refuză niciodată provocarea de a ţinti concursurile de tir cu arcul. La sfârşitul anului trecut, el s-a clasat pe locul întâi la competiţia numită „Cupa Cetăţii“ Oradea, la categoria sa de vârstă. Concursul a fost încărcat cu o aură medievală, iar majoritatea participanţilor s-au întrecut şi în nimerirea ţintei, dar şi în costume tradiţionale.

„Această competiţie mi-a oferit şansa să fiu în armonie cu străbunii mei şi să le port straiele populare. Prin mânuirea arcului, nu facem decât să perpetuăm îndeletnicirile strămoşilor noştri“, subliniază Leon Cosma.

tir cu arcul

Întrebat ce anume l-a atras la acest sport străvechi, arcaşul modern spune că „dincolo de faptul că face parte din cele şapte arte vechi, m-am îndrăgostit mai degrabă de eleganţa poziţiei arcului. A trage cu arcul e o artă. Eu nu sunt un maestru în tir cu arcul, dar când te contopeşti cu arcul, cu săgeata şi cu ţinta ce trebuie lovită, atunci formezi un tot unitar. Pentru mine arcul este o filosofie de viaţă. Arcaşul meditează când focalizează centrul ţintei“, motivează bărbatul.

Un sport pentru cei cu dare de mână

Oricine vrea să practice tirul cu arcul trebuie să ştie că are nevoie de un echipament special, compus din apărători pentru protecţia degetelor care ţin săgeata şi a antebraţului care susţine arcul, de arcul propriu-zis, de săgeţi şi de tolbă. Achiziţionarea unui echipament complet necesită un buget consistent, mai ales pentru profesionişti, însă pentru amatori preţurile sunt ceva mai accesibile. Astfel, un echipament poate varia de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro. Cu toate acestea, pentru Leon Cosma arcul nu este un sport scump, adaptând cheltuielile cu acest hobby la bugetul pe care îl are disponibil.

„Tirul cu arcul este pentru mine o pasiune medie spre scumpă. Dacă nu urmăreşti o performanţă, atunci te poţi limita. Un arc bun poate costa până la 1.200 de lei. Săgeţile ajung să mai coste vreo 200 de lei. Mai costă şi tolba, şi o apărătoare de braţ... Un echipament complet, pentru mine, care nu doresc performanţă, ar costa cam 1.600 de lei. Nu m-am gândit niciodată la o carieră de arcaş profesionist. Doresc să rămân mereu amator, oricât voi practica tirul cu arcul. Niciodată nu îl voi practica într-o formă competitivă, chiar dacă mai particip din când în când la competiţii. Nu urmăresc să câştig sau să devin campion naţional, urmăresc să-mi găsesc un spaţiu de refugiu, în care să mă odihnesc şi să mă simt confortabil. Trag destul de des pe parcursul unui an, însă mai ales vara, iarna e mai greu“, mai spune orădeanul.

Robin Hood modern, pe motocicletă

Arcaşul Leon Cosma afirmă că nu poate trăi fără să facă sport, fiind un iubitor, deopotrivă, al mersului pe munte şi al motocicletelor.

„Sunt îmbolnăvit de mişcare, de sport. În afară de arc, îmi place mult mersul pe motocicletă. Am două motociclete, una pentru drumuri de munte. De asemenea, îmi place să fac drumeţii pe munte. Cât de curând, voi merge pe munte să trag cu arcul şi astfel voi avea ocazia să îmbin cele mai frumoase pasiuni din viaţa mea“, mai spune bărbatul.

Ghid spiritual în Ţara Sfântă

Leon Cosma spune că a redescoperit tirul cu arcul după ce s-a întors din Israel, unde a trăit vreme de 12 ani şi unde a studiat teologia. Chiar dacă s-a întors în România „pentru că e prea legat de glie“ şi nu poate „mânca sarmalele departe de casă“, Leon Cosma mai merge din când în când în Ţara Sfântă în calitate de ghid spiritual.

„În tinereţe, mi-am dat seama că latura mea spirituală suferă, iar un duhovnic m-a sfătuit să merg să studiez teologia în Israel. Am stat 12 ani acolo, dintre care şase am fost la studii în Ierusalim“, spune arcaşul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite