Ce îi face pe fotbalişti să alerge mai repede: „Există poţiuni magice“. Un preparator fizic explică secretul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurenţiu Reghecampf a uimit Liga I, atunci când le-a dat jucătorilor nişte băuturi, în timpul meciului. Unul dintre primii preparatori fizici veniţi în România, Italianul Ferdinando Hippoliti, a făcut lumină în acest caz.

Ferdinando Hippoliti a fost adus în România de Dan Petrescu, la Sportul, într-o perioadă în care postul de preparator fizic nu exista la majoritatea cluburilor de la noi. 

În Regie, cu „Bursucul“ şi Hippoliti pe bancă, s-a născut „gaşca nebună“, care a promovat la pas în Liga I, devenind una dintre cele mai frumoase echipe de pe primul eşalon. Ulterior, Hippoliti l-a urmat pe Dan Petrescu la Rapid, după care s-a alăturat staffului lui Cosmin Olăroiu, tehnician sub comanda căruia se află şi acum, la Al-Ahli Dubai. 

Italianul a părăsit România din 2007, dar păstrează multe amintiri, unele plăcute, altele mai puţin, legate de perioada petrecută aici.

Hippoliti

„Dacă te duci la munte şi stai sub cinci săptămâni, n-ai făcut nimic“

Hippoliti a ajuns în fotbalul românesc, într-o perioadă în care cantonamentele montane, cu alergări prin zăpadă, erau la modă. Italianul insistă că astfel de metode de pregătire nu pot da randament la o echipă de fotbal decât în anumite condiţii.

„Poţi să faci şi pregătirea montană, dar important e cum o faci. Să duci echipa la munte e o metodă învechită, care era folosită şi în Italia acum 20-30 de ani. Acum nu se mai face în Italia, fiindcă noi n-avem pauza de iarnă de două, trei luni, aşa cum e în România. Oricum, ca să faci oxigenarea sanguină printr-un cantonament montan, ar trebui să stai acolo, sus, cel puţin cinci săptămâni, iar când cobori, efectul se pierde după două săptămâni. Oricum, întreaga muncă făcută în fiecare perioadă de pregătire, în vară sau în iarnă, ţine maximum două luni, nu mai mult“, a explicat Hippoliti pentru stiridesport.ro.

„Sportul, cea mai frumoasă perioadă“

Chiar dacă a trecut pe la cluburi mari, precum Timişoara, Rapid sau Steaua, actualul preparator fizic al celor de la Al-Ahli s-a ataşat cel mai mult de o grupare mai mică.

„Din punct de vedere uman, cea mai frumoasă perioadă a fost la Sportul. Cu două, trei excepţii, aveam un grup de jucători foarte bun. Şi ne descurcam cu foarte puţin, cum puteam, cu doi lei, cum s-ar spune. Eu venisem pentru un salariu foarte mic, dar voiam să lucrez cu cineva important, precum Dan Petrescu“, a continuat italianul.

„Poţiunea magică e munca făcută în săptămâna dinaintea meciului“

Hippoliti e amuzat, atunci când i se spune despre băuturile pe care steliştii le mai primesc de pe margine, în timpul unor meciuri. „Nu există băuturi magice. Dacă un jucător are o cădere de zahar, da, ce bea în timpul meciului îl poate ajuta. Dar ca să ai o scădere a nivelului de zahăr în sânge, ar trebui să joci într-un meci incredibil de intens. Poţiuni magice nu există în fotbal. Poţiunea magică e, de fapt, munca pe care ai făcut-o în timpul săptămânii“, a continuat Hippoliti.

CLICK AICI PENTRU A CITI INTERVIUL INTEGRAL ŞI PENTRU A AFLA CINE E CEL MAI PUTERNIC FOTBALIST ROMÂN CU CARE A LUCRAT HIPPOLITI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite