Caz unic în sportul românesc: antrenor la Crişul Oradea, jucător la CSM Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kalman Kadar s-a retras din echipa naţională în 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra
Kalman Kadar s-a retras din echipa naţională în 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra

Kalman Kadar, fost component al echipei naţionale de polo, joacă la CSM Digi Oradea, dar este în acelaşi antrenor la Crişul Oradea, cele două formaţii fiind adversare în campionat.

Kalman Kadar (34 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi poloişti în activitate din România, este protagonistul unui caz unic în sportul românesc. După ce s-a retras de la naţională, în vara anului trecut, Kadar a fost legitimat la campioana României la polo, CSM Digi Oradea. La scurt timp după ce a fost înregimentat de campioana en-titre, poloistul a primit propunerea de a deveni antrenor secund la a doua echipă a municipiului Oradea, Crişul. Kadar nu a stat prea mult pe gânduri şi a acceptat să devină antrenor secund la adversara formaţiei pentru care joacă în acest moment. 

Această postură inedită nu-l deranjează pe fostul internaţional român, care se simte privilegiat că poate fi şi antrenor, şi jucător în acelaşi timp. Kadar recunoaşte că are parte de înţelegere din partea conducătorilor lui CSM Digi Oradea, în condiţiile în care Crişul este o pepinieră pentru campioana României. “E o experienţă nouă pentru mine, care mă provoacă pe plan profesional. Îmi e destul de greu, dar nu mă dau înapoi. Mă simt norocos pentru că pot să practic tot ce am învăţat de-a lungul carierei şi că pot să le transmit şi copiilor. Având în vedere că încă mai joc, pot să fac şi experimente. Pentru mine e o satisfacţie uriaşă că pot fi şi antrenor şi jucător. Au fost meciuri între Crişul şi CSM Oradea, în care mi-am luat în serios rolul de antrenor. Pentru cei de la CSM nu există nicio problemă că eu stau pe banca tehnică a Crişului, până la urmă echipa pe care o antrenez este satelitul lui CSM şi nu îi putem împiedica vreodată. Jucătorii mei sunt tineri, au nevoie de experienţă şi trebuie îndrumaţi. Noi trebuie să creştem jucătorii Crişului să se apropie de nivelul celor de la CSM”, a declarat Kadar pentru „Adevărul”.

Deşi în România nu s-a mai întâlnit până în prezent un asemenea caz, statutul Federaţiei Române de Polo nu interzice astfel de situaţie, cu o singură condiţie: „Eu sunt antrenor secund la CS Crişul Oradea. Federaţia permite acest lucru, nu se încalcă cu nimic regulamentul. Dacă aş fi fost antrenor principal la Crişul, atunci aş fi încălcat regulamentul. Dar fiind antrenor secund, statutul meu de jucător nu se bate cap în cap cu cel de antrenor”, a mai spus Kadar, care nu este remunerat pentru munca de antrenor: „Nu primesc niciun ban pentru munca de antrenor, există tot felul de promisiuni că voi fi angajat, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Piedica e sistemul de angajare din România, pentru că dacă vrei să te angajezi la stat, trebuie să se elibereze alte câteva posturi.”

Kadar conştientizează că dacă eşti un bun jucător nu înseamnă automat că eşti un bun antrenor, motiv pentru care încă se mai gândeşte dacă după ce se va lăsa de polo va îmbrăţişa cariera de antrenor. “Deşi antrenez de anul trecut, încă nu mi-am dat seama dacă îmi place să antrenez şi dacă pot să le transmit băieţilor ce am învăţat în bazin de-a lungul anilor. Viitorul va decide dacă voi continua să antrenez. Oricum, pentru mine e mai importantă acum cariera de jucător, deoarece astfel îmi câştig existenţa, de la CSM primesc bani. Oricum, fiecare din cele două cariere are avantaje şi dezavantaje.”

Nu mai vrea la naţională, deocamdată

Kadar s-a retras imediat după Jocurile Olimpice din echipa naţională, motivând că vrea să petrească mai mult timp cu familia. Însă, în cazul în care ar primi o propunere avantajoasă, nu ar spune nu unei reveniri sub tricolor. “Am luat decizia de a mă retrage de la naţională, deoarece am vrut să fiu aproape de familie. Deocamdată nu mă gândesc să revin la naţională. Acolo e haos în acest moment. Totuşi, dacă va veni un antrenor şi îmi va propune să joc din nou pentru România, mă voi gândi”, a mai spus fostul internaţional.

Kalman Kadar joacă pentru CSM Digi Oradea din vara anului 2007, echipă cu care a câştigat şapte titluri consecutiv de campion naţional.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite