Câte echipe vom avea din toamnă în cupele europene şi cum e afectat fotbalul românesc de ultimele schimbări impuse de UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA a anunţat care sunt schimbările pregătite din sezonul 2018-2019 în Liga Campionilor şi Liga Europa şi a publicat şi lista de acces pentru următoarea stagiune, realizat pe baza coeficienţilor din perioada 2012-2017.

Astfel, cu 24,350 de puncte, România ocupă locul 17 în clasamentul UEFA, o cădere care înseamnă că Liga 1 va fi reprezentantă doar de patru echipe în Europa, spre deosebire de cinci, ca până acum. Campioana va evolua în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, în timp ce câştigătoarea Cupei Românei şi ocupantele locurilor 2 şi 3 din campionat vor evolua în Liga Europa.
Câştigătoarea Cupei va juca direct în turul III preliminar din Liga Europa, formaţia clasată pe locul 2 va intra în competiţie în turul II preliminar, în timp ce ultima echipă de pe podium va pleca la drum încă din runda inaugurală a competiţiei, adică în turul I preliminar.
În ambele competiţii continentale a fost introdus câte un tur preliminar suplimentar, ceea ce înseamnă un total de cinci faze de calificare, incluzând play-off-ul. Prima fază eliminatorie va începe pe 26 iunie, chair în timpul disputării Campionatului Mondial de fotbal din Rusia.

Meciurile se mută la ora 22.00

Din sezonul viitor,  meciurile din Liga Campionilor nu vor mai începe la ora obişnuită, 21.45, fiind mutate la 22.00. Mai mult, două meciuri se vor disputa de la ora 19:55, cel mai probabil cele din Est (Rusia). UEFA a analizat şi posibilitatea introducerii asistenţei video în arbitraj (VAR), dar forul european a refuzat această variantă. "Ca să fiu sincer, regret acest lucru. Am constatat în Bundesliga că deciziile de arbitraj, care sunt luate acum, sunt mai serioase şi mai corecte decât cele pe care le-am cunoscut în trecut", a comentat preşedintele lui Bayern Munchen, Karl-Heinz Rummenigge."Sunt convins că într-o zi sau alta arbitrul video îşi va face intrarea în Liga Campionilor. Este un mod pozitiv de a-i susţine pe arbitrii de centru. Asta face jocul mai bun, mai serios şi mai corect", a subliniat conducătorul lui Bayern.

La anul, finala e la Madrid
Anul acesta, finala Ligii Campionilor este programată la Kiev, la data de 26 mai. La anul, ultimul act al competiţiei a fost programat pe 1 iunie, pe arena Wanda Metropolitano din Madrid, stadionul pe care joacă Atletico. Finala Ligii Europa este anul acesta la Lyon, iar în 2019 la Baku.


Câte echipe am avut în Europa în ultimii zece ani

2017  5   Viitorul, Steaua, Astra, CSU Craiova, Dinamo
2016  5   Astra, Steaua, Viitorul, CSMS Iaşi, Pandurii
2015  4   Steaua, Botoşani, Astra, ASA Tg.Mureş
2014  4   Steaua, CFR, Petrolul, Astra
2013  4   Steaua, Petrolul, Pandurii, Astra
2012  5   CFR, Vaslui, Rapid, Steaua, Dinamo
2011  6   Oţelul, Vaslui, Dinamo, Steaua, Rapid, Gaz Metan
2010  6   Urziceni, CFR, Dinamo, Steaua, Timişoara, Vaslui
2009  6   Urziceni, Timişoara, Vaslui, Steaua, Dinamo, CFR
2008  5   Steaua, CFR, Vaslui, Rapid, Dinamo
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite