„Calul de Lemn“ a scufundat Barça. Câteva explicaţii pentru eşecul cu Valencia (2-3), primul pe „Camp Nou“, din aprilie 2012, în campionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua în care a sărbătorit intrarea în noul an, potrivit calendarului chinezesc, Barcelona a pierdut în faţa Valenciei (2-3), primul eşec, în campionat, pe „Camp Nou“ din aprilie 2012. Există mai multe explicaţii pentru această înfrângere surprinzătoare a catalanilor.

China este o zonă importantă pentru marketingul echipelor de fotbal, mai ales al celor de top. Şi pentru Barcelona, în primul rând. 

Vineri, în prima zi a noului an, după calendarul chinezesc, echipa catalană a avut programat meciul cu Valencia de la o oră atipică (16.00, ora locală), bună însă pentru piaţa din cel mai populat stat al lumii (23.00, ora Beijingului). 

Gruparea lui Gerardo Martino a păşit însă cu stângul în anul „Calului de Lemn“. 

Barcelona a pierdut cu 2-3 un meci pe care-l avea în mână şi, aproape sigur, şi şefia clasamentului. Cum a fost posibil? 

image

Înaintea partidei, un grup de artişti a celebrat pe stadion Anul Nou Chinezesc, cu imaginea unui dragon, simbol al puterii şi norocului în cultura asiatică.

Trei goluri din patru şuturi 

Seria de 25 de victorii consecutive a Barcelonei, pe teren propriu, a fost stopată de o echipă care a avut o posesie de 37 la sută şi a marcat trei goluri din patru şuturi pe poartă. Deşi Barcelona a înscris rapid primul gol, prin Alexis Sanchez (7), a avut vina de a nu fi închis meciul, cu alte reuşite, în faţa unei echipe incolore. 

Catalanii au presat, au controlat prima parte, apoi s-au relaxat, iar pe când se pregăteau de pauză, Parejo a egalat (44), la o minge pierdută la centru de Busquets. 

Le-a marcat, cu capul, un jucător de 1.63 m

Prea devreme la cabine şi prea târziu apoi în teren, catalanii au primit al doilea gol în minutul 48, după o fază în care au fost bătuţi cu propriile arme. 

Valencia a marcat după 19 pase consecutive, la finalul căreia „masivul“ Pablo Piatti (1.63m) a înscris, cu capul,  de lângă Dani Alves (1.73 m). Messi a egalat (54), dar dezastrul n-a fost evitat. 

La golul al treilea, venit după un aut, Feghouli a câştigat un balon între patru (!) fundaşi ai Barcelonei, apoi a centrat în faţa porţii, de unde Alcacer (59) a marcat pentru 3-2. Eliminarea lui Jordi Alba (78), pentru cumul de cartonaşe, a definitivat după-amiaza de coşmar a grupării „azulgrana“. 

Şi primul eşec, pe teren propriu, din 21 aprilie 2012, de la un 1-2 cu Real. Anterior, în afara marii rivale, ultima echipă care reuşise să câştige, în campionat, contra Barçei, pe „Camp Nou“, a fost Hercules, în septembrie 2010, pe când catalanii erau sub bagheta lui Guardiola! 

Vezi aici golurile partidei Barcelona – Valencia (2-3), primul eşec al catalanilor, pe teren propriu, după 31 de etape

Messi, „probleme“ în campionat

Barcelona a avut în teren o echipă aproape ideală. Fără Neymar, menajat după scandalul pe care l-a iscat transferul său, oficial accidentat, şi cu Iniesta intrat în minutul 65, în locul lui Xavi, catalanii au părut totuşi, de multe ori, în criză de idei. 

De altfel, mulţi îi reproşează lui Gerardo Martino că, în momentele în care ar trebui făcute schimbări esenţiale în angrenajul echipei, din cauza rezultatului nefavorabil, el mută post pe post. 

O altă problemă, în campionat, o reprezintă chiar scăderea de formă a lui Messi. Revenit după o accidentare, la începutul acestui an, argentinianul nu se mai lipeşte aşa uşor la gol. 

Cu Valencia, a punctat doar din penalty, şi reuşita a fost prima după 126 de zile, ultimul gol în campionat fiind marcat de Messi contra Almeriei, pe 28 septembrie 2013!

54 de puncte după 22 de etape are Barcelona. Atletico (54) şi Real (53) îşi joacă meciurile din etapa a 22-a duminică seara, cu Real Sociedad (acasă), respectiv Athletic Bilbao (în deplasare)

Site-ul Barcelonei, versiunea chineză, www.fcbarcelona.cn, are 500.000 de useri unici pe săptămână. Pe 31 ianuarie, în Ajun, starurile catalanilor s-au chinuit să transmită urări de bine, în mandarină, pe site-ul oficial al echipei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite