Burleanu dezvăluie în ce constă noul sistem de licenţiere din fotbalul autohton. Ce părere are despre Liga 1 cu 14 echipe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burleanu a început reforma fotbalului românesc FOTO Marian Iliescu
Burleanu a început reforma fotbalului românesc FOTO Marian Iliescu

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat că începând din sezonul 2014/2015 toate echipele care nu vor primi licenţa nu vor mai retrograda, ci vor fi altfel sancţionate de Comisia de Licenţiere.

Răzvan Burleanu este indignat că în România încă se aplică vechiul sistem de licenţiere, care presupune că echipele ce nu primesc licenţa sunt direct retrogradate într-o ligă inferioară. Şeful de la FRF consideră mult mai eficient noul sistem, care prevede că toate echipele cu probleme în obţinerea licenţei nu vor mai fi retrogradate, ci vor fi depunctate sau penalizate financiar.

"Noi, în momentul de faţă am preluat un sistem de licenţiere, îl moştenim, şi trebuie să-l ducem până la finalul acestei ediţii de campionat. Din ediţia 2014/2015, vom avea un nou sistem de licenţiere pentru cluburi, atât pentru cele de Liga I cât şi cele care promovează din liga secundă. Nu se va mai lăsa cu retrogradare aşa cum este în momentul de faţă, ci cu o depunctare, cu penalităţi financiare, cu blocarea transferurilor pentru anumite perioade de timp. Altfel spus este un model care m-a surprins că nu a fost implementat în România, mai ales că în discuţiile pe care le-am avut la nivel de UEFA am primit această încurajare, nu că am venit cu această dorinţă din partea cluburilor din România şi s-a bucurat de mare trecere această propunere", a spus Burleanu.

Şeful federaţiei a adus în discuţie inclusiv noul sistem competiţional pentru cele trei ligi de fotbal din România, care va fi implentat începând cu sezonul 2015/2016. "Un sistem cu mai puţin echipe le avantajează pe cele din prima parte a clasamentului, cele care sunt foarte interesate de ceea ce numim performanţă în cupele europene. Pentru acestea este un avantaj să ai mai puţine echipe, iar pentru spectatori este iarăşi un avantaj, pentru că va creşte numărul de jocuri dintre formaţiile foarte iubite, cu mulţi suporteri. În ce priveşte echipele din a doua parte a clasamentului, vor avea nevoie de mai mult efort să rămână în primele 14. Formaţiile care vin din eşalonul secund sunt puţin dezavantajate de acest sistem'', a recunoscut Burleanu.

Noul sistem competiţional, cu 14 echipe, presupune ca aceste echipe să joace între ele pe parcursul unui sezon normal, după care să se lupte pentru Europa în cadrul unui sistem play-off. De asemenea, echipele din partea inferioară a clasamentului se vor lupta în play-out pentru evitarea retrogradării.

CITIŢI ŞI:

Revoluţie în fotbalul românesc: cluburile din Liga I au aprobat un campionat cu doar 14 echipe şi play-off

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite