Azi se reia campionatul Ucrainei, dar Mircea Lucescu se gândeşte la returul cu Borussia Dortmund: "Arbitrii dau mereu 5 la sută echipelor din Vestul Europei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu şi fernandinho aşteaptă meciul cu Dortmund
Mircea Lucescu şi fernandinho aşteaptă meciul cu Dortmund

În Ucraina începe astăzi returul campionatului, cu o singură mare favorită la câştigarea campionatului, Şahtior Doneţk.

Antrenorul român continuă solitar cursa spre al optulea titlu din istoria lui Şahtior şi al şaptelea cu el pe bancă. Vineri, de la ora 19.00, „minerii” joacă pe teren propriu cu Volin Luţk (în direct la DolceSport), în prima din cele 14 etape rămase de disputat în Ucraina. Cum Şahtiorul are 13 puncte avans faţă de Dnepr şi 14 peste Dnamo Kiev, titlul e doar o formalitate, chiar dacă Lucescu îndeamnă la prudenţă: „Orice se poate întâmpla, Doamne fereşte să te trezeşti cu nişte accidentări”. Volin Luţk, o echipă „care prin tradiţie e puternică fizic”, cum spune Il Luce, se bazează şi pe doi români, pe Bicfalvi şi pe Izvoranu, dar şi pe bulgarul Iliev, trecut prin fotbalul românesc pe la Universitatea Craiova şi Steaua.
Lucescu a rămas în această iarnă fără brazilianul Willian, fotbalistul ajuns la Anji Machacikala pe o sumă de transfer de 35 de milioane de euro. „E o pierdere mare de tot, pentru că el ştia foarte bine jocul nostru”, a spus antrenorul român, care s-a repliat în pauza campionatului prin aducerea unui alt fotbalist din Ţara Cafelei, pe Taison de la Metalist Harkov.

Raţ pleacă din vară
În vară sunt aşteptate şi alte schimbări la Doneţk, iar unul dintre fotbaliştii căruia îi expira contractul este Răzvan Raţ. Unul dintre „clienţii” permanenţi ai lui Lucescu, jucătorul român nu a primit un nou angajament din partea Şahtiorului, care a luat deja un fundaş stânga nou, pe Ismaily, de la Sporting Braga. Nici după meciul cu Borussia Dortmund antrenorul român nu l-a iertat pe Raţ: „Singura ocazie a Borussiei a venit după o greşeală a lui Răzvan. A greşit şi la primul gol, când nu şi-a atacat adversarul, asta e o metehană de-a lui, să tatoneze în loc să atace”.

„Arbitrii dau mereu cinci la sută echipelor din Vest”
Marea încercare a Şahtiorului rămâne Liga Campionilor. Dacă Laurenţiu Reghecampf se deplasează mai greu şi îl trimite pe Mihai Stoica să „spioneze” adversarele Stelei, antrenorul român a mers personal pentru a vedea jocul Borussiei Dortmund cu Bayern Munchen din Cupa Germaniei. Returul cu „galben-negrii” din optimile Ligii Campionilor are loc miercuri.
După 2-2 la Doneţk, ce şanse mai sunt de calificare?
Şanse sunt, depinde de noi cât am reuşit să creştem de la meciul tur. Din analiza pe care am făcut-o noi, Borussia a avut cel mai dificil meci cu noi. Pentru că nu şi-a creat ocazii cu noi cum a avut cu Real Madrid, cu Manchester City, iar de Ajax ce să mai zic, că germanii şi-au bătut joc de ei.
A contat că a fost primul meci oficial din 2013 pentru Şahtior?
Bineîneţeles, s-a văzut asta la pregătirea fizică, la faptul că au alergat mai mult ca noi. Am văzut şi aseară în meciul cu Bayern o echipă foarte bine pregătită, care ştie să joace sub presiune.
Va fi presiune şi pe echipa dvs în faţa a 80.000 de fani germani?
La nivelul acesta, când echipele sunt atât de echilibrate nu contează foarte mult că joci acasă sau în deplasare.  Dintr-un singur punct de vedere va fi mai greu pentru noi, fiindcă suporterii creează o presiune extraordinar de mare pe arbitru.
Iar o să zică lumea că vă luaţi de arbitru...
Nu are de ce se zică, eu vă spun o realitate. Orice arbitru din Vest va da cinci la sută unei echipe occidentale într-o confruntare cu o formaţie din Est. Chiar şi în meciul tur, englezul Howard Webb a împins puţin jocul înspre poarta noastră, pentru că Borussia Dortmund are un nume mai mare în Europa.
Realist vorbind, vă vedeţi în sferturile Ligii sau mai departe?
Orice e posibil de la acest nivel, sunt cele mai bune echipe din Europa, sunt jocuri extrem de echilibrate şi depinde foarte mult şi de şansă, de zi, de arbitri, orice factor cât de mic e important. Nu mai e ca în anii 80, când aveai cinci meciuri şi ajungeai în finală. Acum sunt 17 meciuri până în finală, joci cu cele mai bune echipe din cele mai tari campionate, e un rating enorm şi un interes enorm.

„Steaua poate să treacă de Chelsea”
Mircea Lucescu a vorbit şi despre şansele Stelei cu Chelsea, echipa londoneză fiind adversara Şahtiorului în grupele Ligii Campionilor. „Minerii” au pierdut în Anglia în ultimul minut, 3-2 pentru Chelsea, şi au câştigat pe Donbass Arena cu 2-1. „Chelsea s-a calificat destul de greu cu Sparta Praga şi nu cred că Sparta Praga este o echipă mai bună ca Steaua. Chelsea n-a arătat mai bine nici după schimbarea antrenorului, dar e un mic avantaj pentru ei că vor juca meciul decisiv acasă. Totuşi, Steaua are toate şansele să obţină calificarea, chiar dacă meciul va fi mai greu decât cel cu Ajax. Chesela e foarte buni în atac atunci când are spaţii  să combine, pentru că Mata, Oscar şi Hazaard sunt jucători cărora le place să joace direct pe poartă. Au şi calităţi deosebite, dar fiecare în parte are nişte caracteristici care pot fi anticipate, pot fi blocate şi pot fi fructificate ocaziile printr-un joc de atac rapid”, a spus Lucescu.


Juniorul a fost învins în Liga Campionilor

Dacă Mircea Lucescu mai păstrează şanse de calificare în sferturile Ligii Campionilor Europeni, lui Răzvan nu-i merge grozav în competiţia similară din Asia. În primul meci din grupe, echipa qatareză a juniorului, El Jaish, a pierdut cu 2-0 pe terenul lui Al Shabab, din Arabia Saudită. Următorul meci e pe teren propriu contra unei echipe din Iran, Tractor Sazi.Body

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite