Au „pătat“ şi „sportul alb“: reglări de conturi cu racheta în mână în echipa de Cupa Davis a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va înfrunta Olanda, la Braşov, prilej cu care echipa condusă de preşedintele FRT, Geoge Cosac, şi de căpitanul nejucător, Andrei Pavel, s-a răzbunat pe tabăra adversă, care tocmai a pierdut puterea.

În noiembrie 2011, Ruxandra Dragomir, preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT) la vremea respectivă, l-a demis pe căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis, Andrei Pavel. 

A urmat un conflict dur, în care Hănescu, Tecău, Copil şi Ungur s-au aliat cu Pavel, semnând o scrisoare deschisă prin care au anunţat că vor boicota Cupa Davis, dacă Pavel nu va fi reinstalat. Cum Dragomir a rămas pe poziţie, jucătorii cel mai bine cotaţi din tenisul românesc n-au mai venit la echipă, iar preţul l-a plătit România, care, cu nişte jucători anonimi, a fost spulberată de Olanda, scor 0-5!

Vedetele - înapoi, Mergea - afară

La un an după dezastrul cu Olanda, cele două echipe se reîntâlnesc, tot în turul II al Grupei I din zona euro-africană. De această dată însă, confruntarea are loc în România, la Braşov. În plus, cum s-a schimbat tabăra care conduce tenisul românesc, şi componenţa echipei de Cupa Davis a suferit multe modificări.

În alegerile pentru şefia FRT, George Cosac a învins-o pe Ruxandra Dragomir. Rezultatul? Ciprian Porumb, căpitanul nejucător adus în locul lui Andrei Pavel, a fost demis, iar „Cneazul“ a revenit în funcţie. Odată cu reinstalarea sa, s-au întors şi Hănescu, Tecău, Copil şi Ungur. A fost exclus, în schimb, Florin Mergea. Adică singurul jucător care nu semnase scrisoarea de boicot, după îndepărtarea lui Pavel, în 2011. În plus, cei doi au mai avut un conflict, în 2009, înaintea duelului România – Rusia, tot din Cupa Davis.

„Se crede Boris Becker?“

Părţile implicate în povestea eliminării lui Florin Mergea – e cel mai bun jucător român la dublu, după Tecău - au variante diferite despre ceea ce s-a întâmplat.

„Mergea a fost convocat de noi şi a refuzat convocarea. El a cerut garanţie din partea noastră. Era nedrept faţă de ceilalţi jucători să-i oferim dinainte lui Mergea o garanţie că va juca“, a spus Pavel. 

Cosac a fost şi mai dur: „Mergea e Boris Becker ca să ceară garanţia că va fi în echipă? E lipsă de respect faţă de ceilalţi jucători ce a făcut el. Un profesionist nu face aşa ceva“.

Mergea a dat vina pe Pavel pentru excluderea sa: „E un lucru la care mă aşteptam din partea lui Pavel. Dacă el preferă să aibă trei jucători de simplu în echipă, în locul unei echipe sudate de dublu (n.r. – Tecău – Mergea), care poate aduce un punct aproape sigur indiferent de oponenţi, e alegerea lui“.

Miza: promovarea în grupa mondială

Meciurile dintre România şi Olanda se vor desfăşura în Sala Sporturilor din Braşov, pe o suprafaţă rapidă. Învingătoarea va disputa barajul de promovare în grupa mondială.

Sunt foarte fericit să fiu din nou în echipă. Au fost unii care au încercat să facă să rămân pe bară, dar uite că acum sunt aici şi reprezint România. Victor Hănescu jucător România   Pe hârtie, olandezii au prima şansă, dar eu nu-i văd favoriţi, fiindcă am mare încredere în băieţi. Andrei Pavel căpitan nejucător România

Programul weekend-ului

Vineri, 5 aprilie, ora 13.00

Adrian Ungur (locul 111 ATP) - Robin Haase (locul 52 ATP);

Victor Hănescu (locul 57 ATP) - Igor Sijsling (locul 70 ATP)

Sâmbătă, 6 aprilie, ora 15.00 

Horia Tecău (locul 10 ATP la dublu) / Marius Copil (locul 144 ATP) - Thiemo de Bakker (locul 97 ATP) / Jean-Julien Rojer (locul 8 ATP la dublu)

Duminică, 7 aprilie, ora 13.00 

Victor Hănescu - Robin Haase; 

Adrian Ungur - Igor Sijsling.

Toate meciurile vor fi transmise de TVR2, TVR HD şi www.tvrplus.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite