Atletismul românesc, în cădere liberă. „Fabrica de medalii“ de altădată nu mai sperie pe nimeni nici în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Pierdevară, una dintre atletele care au confirmat aşteptările
Florina Pierdevară, una dintre atletele care au confirmat aşteptările

România a terminat pe un ruşinos loc opt în clasamentul pe naţiuni la ultima ediţie a Campionatelor Balcanice, competiţie pe care sportivii tricolori o dominau în trecut.

La sfârşitul săptămânii trecute, atleţii români au participat la Campionatele Balcanice de la Belgrad, competiţie ce se anunţa a fi un antrenament foarte bun pentru Campionatele Europene de Sală, care se vor desfăşura între 3 şi 5 martie, tot în capital Serbiei. 

Din păcate, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar rezultatul obţinut este mai mult decât îngrijorător. România, cu o delegaţie de 23 de sportivi, a ocupat doar locul 8 în clasamentul pe medalii, cu o medalie de aur, opt de argint şi şase de bronz. Grecia a ocupat prima poziţie, cu patru medalii din fiecare metal, urmată de Serbia, patru medalii de aur, una de argint şi patru de bronz, iar ultimul loc pe podium a fost ocupat de Turcia, cu trei medalii de aur, trei de argint şi două de bronz.

Tricolorii au fost ultimii în clasamentul masculin (10) şi pe locul 5 la feminin. Singura medalie de aur a fost adusă de ştafeta feminină 4x400 m (Anamaria Nesteriuc, Camelia Florina Gal, Florina Pierdevară, Bianca Răzor), medaliile de argint au fost cucerite de Elena Andreea Panţuroiu (triplusalt), Bianca Răzor (400 m), Roxana Bîrcă (3.000 m), Florina Pierdevară (1.500 m), Cătălin Constantin Atănăsoaei (3.000 m), Ionuţ Andrei Neagoe (lungime), Valentin Voicu (800 m) şi ştafeta masculină 4x400 m (Sebastian Ursachi, Valentin Voicu, Cosmin Trofin, Cristian Radu), iar cele de bronz de Cristina Bujin (triplusalt), Andreea Alina Pîşcu (3.000 m), Sebastian Mihai Ursachi (400 m), Cosmin Trofin (800 m), Andrei Gag (greutate), Cosmin Dumitrache (60 m garduri).

În 2016, România a fost prima din Balcani

Pentru a înţelege dimensiunea dezastrului, nu este nevoie să scormonim prea mult prin statisticile istorice ale acestor întreceri regionale, pe care atleţii români le-au dominat mereu, ci este suficient să comparăm rezultatele cu cele de anul trecut, când atleţii români au ocupat primul loc în clasamentele pe medalii la Balcaniada de la Istanbul, cu un total de şapte medalii de aur, şapte de argint şi două de bronz. Având în vedere şi contraperformanţa atleţilor români de la Jocurile Olimpice, e tot mai clar că „Fabrica de medalii” se afundă tot mai mult în anonimat.

“Niciunul dintre cei 22 de atleţi români nu a prins o finală la Rio, o situaţie pe cât de rară, pe atât de nedorită. Nu neapărat ca o scuză, dar trebuie să subliniez că avem o echipă tânără, iar mulţi dintre cei care au fost la Rio se vor afla la deplină maturitate sportivă pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice”, afirma la vremea respectivă antrenoarea coordonatoare a lotului olimpic, Anişoara Cuşmir. Ultima medalie olimpică a atletismului românesc este aurul obţinut de Constantina Diţă în proba de maraton, la ediţia din 2008, găzduită de Beijing, sportiva gorjeană având 38 de ani în acel moment.

22 de atleţi români au participat la Jocurile Olimpice din 2016, însă cea mai bună clasare a fost locul 13 al lui Andrei Gag, la greutate

35 de medalii olimpice are în palmares atletismul românesc: 11 de aur, 14 de argint şi 10 de bronz

Atletismul a început să se dărâme din 2004. De atunci nu a mai existat strategie. Toată lumea s-a ascuns în spatele performanţelor a cinci-şase campioane Zsolt Gyöngyössy antrenor
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite