ANALIZĂ Astra e campioana achiziţiilor: echipa celui mai bogat român şi-a surclasat rivalii. Cât a cheltuit într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupa finanţată de Ioan Niculae e singura dintre cele trei care ţintesc locul 1, care n-a pierdut niciun jucător important şi s-a întărit, aducând fotbalişti, inclusiv de la Inter Milano.

Astra a câştigat titlul neoficial de campioană de toamnă, profitând de faptul că Steaua a rămas cu două restanţe programate pentru 2014. 

Deşi a încheiat prima parte a sezonului pe primul loc, părerea generală a fost că, dintre cele trei candidate la titlu, Astra a practicat cel mai slab joc. Bineînţeles, oficialii giurgiuveni n-aveau cum să recunoască şi ei acest lucru, însă modul cum au acţionat în această iarnă a dovedit că şi ei au fost conştienţi că fotbalul arătat de echipă nu era unul suficient de bun pentru a câştiga titlul. 

Drept urmare, folosindu-se de „cardul“ celui mai bogat român, Ioan Niculae, antrenorul Daniel Isăilă şi preşedintele Dinu Gheorghe s-au dus la „shopping“. Rezultatul? Astra a reuşit cea mai solidă campanie de transferuri, în timp ce rivalele la titlu n-au putut ţine pasul.

Înlocuitor pentru gafeurul Junior Morais

Pe scurt, giurgiuvenii s-au întărit în toate compartimentele. Ultima mutare, aducerea lui Ştefan Popescu, ultima dată la Ajaccio, e menită să rezolve un post-problemă, cel de fundaş stânga. Aici, în prima parte a campionatului, titular a fost Junior Morais. Brazilianul a avut o evoluţie dezastruoasă în ultimele două partide din 2013 cu Steaua şi a intrat în dizgraţia conducerii.

Apoi, Paul Papp a fost împrumutat de la Chievo pentru a fi titular în faţa lui Valerică Găman, un alt fotbalist care a dezamăgit în tur. La mijloc, giurgiuvenii i-au luat pe doi dintre cel mai bine cotaţi fotbalişti din campionatul intern: Alex Ioniţă II (Rapid) şi Laurenţiu Iorga (Oţelul). În fine, ofensiva s-a întărit prin aducerea unui vârf, Denis Alibec de la Inter, care în vară era dorit chiar de Steaua.

Petrolul, cea mai şifonată

Dacă Astra s-a mişcat cel mai bine în mercato, în schimb, Petrolul, echipă care a practicat cel mai bun fotbal în primele 19 runde,  a slăbit mult în iarnă. 

„Lupii galbeni“ au dat două lovituri de imagine prin achiziţionarea unor nume sonore, Mutu şi Zicu. Până să confirme cei doi, prahovenii au rămas fără jucători care deveniseră nişte certitudini în trupa pregătită de Cosmin Contra. Astfel, au plecat Benga şi Hamza, iar Boudjemaa e şi el la un pas de a semna cu Slavia Praga. Nu e clar cine îi va înlocui pe ultimii doi, în condiţiile în care Hamza era golgheterul echipei, iar Boudjemaa cel mai bun pasator.

Steaua şi golgheterul fără goluri

Campioana tocmai şi-a vândut căpitanul, pe Alex Bourceanu, la Trabzonspor şi n-a adus niciun înlocuitor. Discuţiile pentru transferul lui Sânmărtean continuă, însă, până la finalizarea lor, cea mai importantă achiziţie e cea a lui Keşeru. Adică golgheterul care ar fi trebuit să marcheze pe bandă şi care n-a înscris în primele opt jocuri de pregătire din 2014. 

Liderul a investit cei mai mulţi bani în achiziţii

Club Veniri Plecări Bani cheltuiţi

Astra Popescu, Papp, Ioniţă II, Iorga, Alibec Bărboianu, Giurgiu, Ungureanu, Asante, Santos 1.400.000*

Petrolul Mutu, Zicu, Gerson Hamza, Benga, Dore, Boudjemaa** 0

Steaua Târnovan, Bogatinov, Keşeru Bourceanu, Tatu, Nikolici, D. Bratu 300.000

*sumele sunt exprimate în euro

**Urmează să semneze cu Slavia Praga

Sunt cei mai tari şi în meciurile amicale

Faptul că Astra s-a întărit serios în această iarnă s-a văzut în rezultatele din amicale. Dacă Petrolul şi Steaua nu câştigaseră niciun meci până în weekend-ul care tocmai a trecut, în schimb, giurgiuvenii bifaseră trei victorii în trei meciuri de verificare.

Trupa pregătită de Daniel Isăilă a trecut de Rosenborg (1-0), Costuleni (7-1) şi de AIK Stockholm (1-0), fiind pe primul loc în grupa ei în turneul amical Copa del Sol. Prin comparaţie, Petrolul a remizat cu Sturm Graz (1-1), a fost bătută de ultima clasată din Rusia, Anji (1-2), dar şi de locul trei din Serbia, Jagodina (0-1).

Steaua a înregistrat patru remize şi patru eşecuri în primele opt amicale, înregistrând şi cifre alarmante: trei goluri marcate, 11 primite.

Singurul nostru jucător de peste 30 de ani e Dani Coman. După el, 28 de vârsta maximă. Vrem măcar un trofeu în acest an. Campionatul o să fie dificil, Steaua are prima şansă. Dinu Gheorghe preşedinte Astra   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite