ANALIZĂ Li s-a şters tenisul din cap: Buzărnescu şi Copil, printre cei mai slabi jucători din lume în 2019. Pe cine au bătut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Buzărnescu
Mihaela Buzărnescu

Cine o contestă pe Simona Halep şi acum, după aproape cinci ani în care constănţeanca se menţine în elita tenisului feminin, ar trebui să-şi facă un control la cap! Iar asta pentru că în lumea sportului de performanţă e greu să ajungi la vârf, însă e de-a dreptul brutal să rezişti acolo.

Cifrele vorbesc cel mai bine în cazul Simonei: ea a pătruns pentru prima data în Top 10 la 27 ianuarie 2014 şi de atunci, adică de 1.922 de zile, n-a mai părăsit această zonă a clasamentului! De altfel, Halep e cea mai longevivă prezenţă în Top 10 dintre jucătoarele aflate în activitate.

Iar adevărata dimensiune a acestei performanţe a Simonei se vede, atunci când facem o comparaţie între ea şi alţi jucători din România care, la un moment dat, au avut rezultate bune. Vorbim despre Mihaela Buzărnescu şi Marius Copil. Prima a atins în 2018 cea mai bună clasare din carieră, urcând până pe locul 20, în luna august. Iar ascensiunea lui Copil l-a dus până pe locul 56 în luna ianuarie a acestui an. Cu siguranţă, mulţi fani ai tenisului din România au sperat că cei doi îşi vor continua forma bună şi în acest sezon. Din păcate, ce a urmat atât pentru „Miki“, cât şi pentru Marius, a fost o prăbuşire totală.

Buzărnescu, locul 148 în lume în 2019!

Pe cât de frumoasă a fost ascensiunea lui Buzărnescu, care a încheiat 2016 pe locul 544 în lume, pentru ca, în 2017, să fie pe 56 în ierarhia sfârşitului de an, pe atât de dramatică e căderea ei de acum.

8 august 2018 e data care a schimbat totul pentru Mihaela. Atunci, românca s-a accidentat în timpul partidei cu Svitolina, la Montreal, şi, chiar dacă a revenit pe teren, relativ repede, la 1 octombrie, nimic n-a mai fost la fel de atunci pentru sportiva care, sâmbătă, va împlini 31 de ani. 

De atunci,  „Miki“ a câştigat patru meciuri în şapte luni! Culmea e că, în ciuda acestui bilanţ dezastruos (4 victorii, 14 înfrângeri), Buzărnescu, la un moment dat, a urcat în ierarhia WTA, ajungând de pe 31 pe 29! E însă o clasare mincinoasă, iar poziţia ocupată în topul realizat pe baza punctelor adunate în acest sezon reflectă, cu adevărat, situaţia Mihaelei. Aici, ea ocupă locul 148 cu doar 151 de puncte strânse.

Dacă eşecurile pe bandă, suferite în sezonul de hard, nu prea au afectat-o pe Buzărnescu, de acum, în sezonul de zgură, situaţia se va schimba. La începutul săptămânii, ea a fost eliminată, în turul I, la Praga, acolo unde avea 180 de puncte de apărat pentru finala de anul trecut. Din păcate, a pierdut, din nou, după primul meci, cedând în faţa lui Kuzneţova (109 WTA), scor 4-6, 2-6. Şi, având în vedere câte puncte are de apărat până după French Open (361 în total) şi apoi la San Jose (470 pentru titlul cucerit anul trecut), Buzărnescu riscă să ajungă undeva după locul 60, la începutul lunii august, dacă va continua să piardă pe bandă.

Copil a luat 95 de puncte în acest sezon!

Din păcate, România mai are un jucător care se află într-o situaţie similară cu Buzărnescu, însă în circuitul masculin. Şi Marius Copil (79 ATP) se duce în cap, după un 2018 de vis.

Atunci, totul a culminat cu o finală jucată la Basel, cu marele Roger Federer, după un parcurs impresionant în care românul de 28 de ani i-a învins pe Cilici şi pe Zverev în drumul său spre ultimul act. Acel turneu, desfăşurat în octombrie 2018, a fost şi ultimul în care Copil a reuşit să lege patru victorii. De atunci, în şapte luni, Marius are patru victorii în 16 meciuri! Iar cel mai şocant rezultat l-a înregistrat în Cupa Davis, când a „reuşit“ să piardă cu anonimul Benjamin Lock (552 ATP) din Zimbabwe, scor 4-6, 5-7!

La fel ca Buzărnescu, Copil îşi continuă forma dezolantă şi în sezonul de zgură. La Barcelona, a fost învins, în turul I, de Mayer (62 ATP), scor 3-6, 7-6, 5-7, iar la Munchen, la începutul săptămânii, a pierdut cu Molleker (157 ATP), scor 6-7, 6-4, 4-6.

În ierarhia mondială, Copil se menţine, deoacamdată, în Top 100, însă în clasamentul alcătuit pe baza punctelor strânse în acest sezon, situaţia e alta: locul 188 cu doar 95 de puncte!

Totuşi, spre deosebire de Buzărnescu, Copil încă n-are presiunea clasamentului, deoarece, anul trecut, pe zgură, n-a strâns multe puncte. Marius va „trăi“, în continuare, din punctele făcute la Basel, 300 la număr, însă, dacă nu se va redresa până atunci, cu siguranţă, va ieşi din Top 100 mondial. 

39 de victorii şi 24 de înfrângeri a înregistrat Buzărnescu în 2018, an în care a câştigat turneul de la San Jose şi a jucat finala la Praga.   31 de victorii şi 27 de înfrângeri a adunat Copil în 2018, an în care a jucat finala turneului de la Basel.

Pe cine a bătut Buzărnescu în acest sezon

Data Turneu Suprafaţă Adversară

27 februarie Acapulco Hard Gavrilova (58 WTA)

2 aprilie Charleston Zgură Frech (163 WTA)

3 aprilie Charleston Zgură Davis (136 WTA)

23 aprilie Istanbul Zgură Glushko (125 WTA)

Pe cine a bătut Copil în acest sezon

Data Turneu Suprafaţă Adversar

15 ianuarie Australian Open Hard Granollers (110 ATP)

4 februarie Sofia Hard Wawrinka (33 ATP)

9 februarie Rotterdam Hard Griekspoor (267 ATP)

6 aprilie Cupa Davis Zgură Garanganga (456 ATP)

Antrenori schimbaţi şi lacrimi pe teren

Atât Buzărnescu, cât şi Copil au încercat să-şi relanseze cariera, făcând schimbări în stafful lor. Ce-i drept, în cazul Mihaelei, antrenorul Septimiu Frăţilă, alături de care românca a urcat în clasamentul mondial, a fost cel care a renunţat la colaborarea cu Buzărnescu, după turneul de la Beijing, în octombrie 2018. Într-o primă fază, „Miki“ a lucrat cu Justyna Jegiolka, după care, considerând că nu merge colaborarea lor, a apelat la Artemon Apostu. În continuare însă, victoriile nu apar şi românca e şi într-o stare mentală destul de proastă, ea izbucnind în plâns pe teren în cele două partide jucate la Istanbul! Şi Marius Copil a luat o decizie drastică, în luna februarie, renunţând la antrenorul Andrei Pavel, după o colaborare de şapte luni. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite